«Μπάλος» | Ρ. Κράτσα: «Θέλουμε το κάθε νησί να έχει επάρκεια για οτιδήποτε συμβεί»

•Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Στυλιανίδη συμμετείχε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα
•Στόχος η δημιουργία δικτύου τοπικών σύγχρονων επιχειρησιακών κέντρων σε κάθε νησί

«Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και από τους δημόσιους πόρους και από το ΕΣΠΑ για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για ένα σύγχρονο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας»

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, πήρε μέρος σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με άλλους Περιφερειάρχες της χώρας, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) και εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και Προστασίας υπό την προεδρεία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Στυλιανίδη.
Αντικείμενο της έκτακτης τηλεδιάσκεψης με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποτέλεσε η προετοιμασία, ο συντονισμός και τα μέτρα αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία αναμένεται να πλήξουν τη χώρα τις επόμενες ώρες και μέρες.
Η κ. Κράτσα, δήλωσε στην «ΗΜΕΡΑ»: «Έγινε μια καταγραφή και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και των δυνατοτήτων που έχουμε να συνεργαστούμε με το Υπουργείο και με τα σώματα ασφαλείας για να γίνουν έγκαιρα οι αποκλεισμοί των δρόμων, οι παρεμβάσεις που πρέπει από το Λιμεναρχείο αν χρειαστεί κ.ά. Συζητήσαμε επίσης με τον κ. Στυλιανίδη την ανάγκη που υπάρχει στη χώρα μας να «χτίσει» ένα σύστημα και ένα τεράστιο και πολύπλευρο πρόγραμμα πρόληψης γιατί είναι τεράστιοι οι πόροι που διαθέτουν για την αποκατάσταση και επίσης οι απώλειες (ανθρώπινες και οι καταστροφές περιουσιών) δεν αναπληρώνονται με τα χρήματα ούτε ηθικά ούτε οικονομικά. Πάντα θα υπάρχει ανάγκη στήριξης των πληγέντων, αλλά βάρος πρέπει να δοθεί στη σωστή πρόληψη. Αυτό έχει να κάνει και με τις αστικές υπηρεσίες και με τον καλύτερο εξοπλισμό και με τη δυνατότητα των Περιφερειών να κάνουν πιο γρήγορα τα έργα. Ένα έργο κρατάει δυο χρόνια. Πώς θα είμαστε έτοιμοι την επόμενη χρονιά; Όλες αυτές οι αδυναμίες του συστήματος στη χώρα μας τέθηκαν επί τάπητος γιατί αυτό το Υπουργείο δημιουργήθηκε και στελεχώθηκε για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που καταγράφονται στις διαδικασίες, τη γραφειοκρατία, τη διοίκηση…
Παράλληλα εμείς ως Περιφέρεια είχαμε τη δυνατότητα να τα συζητήσουμε και πιο στοχευμένα τα θέματα αυτά στην Περιφέρεια μας διότι ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολ. Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις επίσημες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφέρεια για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Θέσαμε τα θέματα του νησιωτικού χαρακτήρα της Περιφέρειας μας. Τονίσαμε ότι επειδή είμαστε μια νησιωτική περιφέρεια που δεν υπάρχει εύκολα η ενδοεπικοινωνία μεταξύ του ενός νησιού με το άλλο, κυρίως εμείς είμαστε και η μόνη νησιωτική περιφέρεια που δεν έχουμε και τακτική επικοινωνία μεταξύ μας. Δεν υπάρχει μια γραμμή που συνδέει τα νησιά, αλλά και στην περίπτωση που συμβαίνει μια θεομηνία δύσκολα μετακινούνται δυνάμεις όχι μόνο από τα άλλα νησιά από την Πάτρα, τα Ιωάννινα που είμαστε συνδεδεμένοι εμείς επιχειρησιακά σαν Περιφέρεια Ιονίων Νήσων γιατί κλείνουν και οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Ήταν ο στρατός στην Κυλλήνη και δεν μπορούσε να φτάσει στην Κεφαλονιά για τον Ιανό. Θέλουμε το κάθε νησί να έχει επάρκεια για οτιδήποτε συμβεί. Δεν είναι εύκολο να μεταφερθούν δυνάμεις από το ένα στο άλλο. Περιμένουμε από το Υπουργείο να μας δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα δημιουργηθεί, θα στελεχωθεί, θα λειτουργήσει, το επιχειρησιακό μας κέντρο στη Λευκάδα που αποφασίστηκε να γίνει εκεί και τα τοπικά επιχειρησιακά κέντρα που θα γίνουν σε κάθε νησί. Θέλουμε σύντομα να δημιουργηθούν τα τοπικά και για αυτό έχω δώσει εντολή σε όλους τους Αντιπεριφερειάρχες να εξυπηρετήσουν με οικόπεδα, αν έχουμε εμείς ή σε συνεργασία με τους Δήμους για να γίνει πρόταση στην Πολ. Προστασία. Αυτό το κάνει η Πολιτική Προστασία, η Κεντρική Διοίκηση άρα αυτοί να αποφασίσουν ποιο είναι το οικόπεδο που τους ταιριάζει για να δημιουργήσουμε αυτό το δίκτυο των τοπικών σύγχρονων επιχειρησιακών κέντρων σε κάθε νησί».

«Βρήκαμε το Τμ. Πολιτικής Προστασίας υποστελεχωμένο»
Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση των Τμ. Πολιτικής Προστασίας της ΠΙΝ. «Η κλιματική αλλαγή φέρνει τα βίαια καιρικά φαινόμενα όλο και πιο συχνά. Η περιοχή μας είναι από τις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, δεν μπορούμε να μείνουμε με τα μοντέλα του παρελθόντος. Εμείς παραλάβαμε μια πολιτική προστασία με ελάχιστους πόρους και με ένα άτομο. Παρόλη την υποστελέχωση, έχουμε εξελίξει το αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας στην Κέρκυρα, ορίσαμε Αντιπεριφερειάρχη ειδικά για την Πολιτική Προστασία για πρώτη φορά και επίσης αξιοποιούμε και τον θεσμό του Περιφερειακού συντονιστή που η κυβέρνηση θεσμοθέτησε. Βρήκαμε προγράμματα του ΕΣΠΑ για την Πολιτική Προστασία «κολλημένα», βαλτωμένα τα οποία εμείς επανεκκινήσαμε και τώρα κάνουμε τους διαγωνισμούς για εξοπλισμό σε εθελοντικές οργανώσεις κ.α. Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και από τους δημόσιους πόρους και από το ΕΣΠΑ για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για ένα σύγχρονο μοντέλο Πολ. Προστασίας. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε και προσωπικό, όπως αναμένεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες της ΠΙΝ που σε συνεργασία με αυτές των Δήμων δίνουν κάθε φορά τον καλύτερο τους εαυτό με αυταπάρνηση, με μαχητικότητα και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης τους στην κοινωνία, καθώς και τις Εθελοντικές Οργανώσεις που γίνονται επίσημοι και αποκλειστικοί μας εταίροι σε όλο το Ιόνιο».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο