Ξεκινά αύριο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης | Ξεπερνάει το 30% η αύξηση στην τιμή

newmoney.gr

Από αύριο, Παρασκευή, ξεκινά η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης και θα ξεκινήσει από το 1,14 ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 1,24 ευρώ στην περιφέρεια και περίπου 1,30 ευρώ στη νησιωτική Ελλάδα.
«Πέρσι η τιμή ξεκίνησε στα 87 λεπτά το λίτρο και έφτασε στα 97 λεπτά το λίτρο. Τώρα δεν ξέρουμε τι θα γίνει. 20-25% πάνω θα πάει η τιμή με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Ο κόσμος γκρινιάζει και προσπαθεί να βρει λεφτά για να βάλει πετρέλαιο» είπε ο ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων, Διονύσιος Γιαννούλης. «Εμείς αν δούμε ότι ανεβαίνει το πετρέλαιο στο 1,20 ευρώ το λίτρο, θα προσπαθήσουμε για μικρότερο ποσοστό. Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης ήταν πιο παλιά ιδιαίτερα υψηλές 1,80 ευρώ το λίτρο. Λόγω της πανδημίας φτάσαμε και δίναμε 65 λεπτά το λίτρο. Τώρα μας κακοφαίνεται που πάλι διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται η τιμή», πρόσθεσε. Αρκετές οικογένειες, φέτος, θα βάλουν λιγότερα λίτρα… «Οπωσδήποτε θα πηγαίνουμε για 100-150 λίτρα. Είμαστε ένα πρατήριο που επιλέγουμε γειτονιές. Θα ήθελα να πω επίσης να προτιμούμε οι καταναλωτές και να πηγαίνουμε στα ελληνικά πρατήρια με ελληνικές εταιρίες, γιατί θα βοηθήσει αυτό στην προσφορά και στη ζήτηση».

Το επίδομα
Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει και η διαδικασία για την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το νέο, αυξημένο επίδομα θέρμανσης. Περίπου 1.000.000 νοικοκυριά θα μπορέσουν να λάβουν φέτος το αυξημένο επίδομα θέρμανσης λόγω των διευρυμένων κριτηρίων που αποφάσισε φέτος η κυβέρνηση.
Το βασικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 220 ευρώ που είχε καθοριστεί για το 2021 στα 300 ευρώ για το 2022. Το νέο αυξημένο ποσό των 300 ευρώ θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού του επιδόματος για όλες τις περιοχές της χώρας και για όλους τους δικαιούχους. Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Συγκεκριμένα το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής). Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου (έναντι 10% που ίσχυε πέρυσι). Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ. Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο