Η κλιματική αλλαγή θα βουλιάξει περιοχές της Ελλάδας μέχρι το 2050 – Αν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει 3 βαθμούς

Ολόκληρες πόλεις απειλούνται να χαθούν άμεσα ενώ απειλούνται μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι που θα αναγκαστούν να εκτοπιστούν σε άλλες περιοχές για να επιβιώσουν.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central δραστηριοποιείται στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, δημιουργώντας διαδραστικά γραφήματα και χάρτες που στοχεύουν στην απεικόνιση του άμεσου μέλλοντός μας. Μέσα από τη δουλειά τους, οι άνθρωποι της ΜΚΟ απεικονίζουν το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι πόλεις μας αν η θερμοκρασία του πλανήτη συνεχίσει να ανεβαίνει με τον ρυθμό που ανεβαίνει σήμερα. Στόχος είναι να μην φτάσει μέχρι την άνοδο της τάξης του 1,5 βαθμού Κελσίου μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε καταστροφή με άμεσες επιπτώσεις.

ADVERTISING

Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις του Climate Central, αν δεν ανακοπεί η καταστροφή του περιβάλλοντος στο βαθμό που επιτελείται σήμερα, οι παραθαλάσσιες πόλεις θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα μέχρι το 2050. Η έρευνα εκπονείται από ερευνητές του Princeton University του Νιου Τζέρσεϊ σε συνεργασία με το γερμανικό Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Ο διαδραστικός χάρτης παρουσιάζεται παρακάτω. Με επιλογή στο «search» μπορείτε να διαλέξετε την πόλη ή τη χώρα που θέλετε να δείτε σχετικά με τα επίπεδα της θάλασσας το 2050. Δηλαδή μόλις 29 χρόνια μακριά.

Ο χάρτης καταγράφει περίπου 50 μεγάλες παράκτιες πόλεις – μεταξύ των οποίων και ο Πειραιάς αλλά και η Θεσσαλονίκη και σκιαγραφεί το πώς θα μοιάζουν εάν ο πλανήτης θερμανθεί στους 3 βαθμούς, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ενδεικτικά, το δέλτα του Αξιού, περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ενδέχεται να έχουν εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 80 χρόνια.

Άλλα μέρη της Ελλάδας που απειλούνται είναι το Μεσολόγγι, η Ναύπακτος, ο Πατραϊκός Κόλπος, η Κυλλήνη, η δυτική Καλαμάτα, κωμοπόλεις και χωριά γύρω από τον Αμβρακικό και τον Μαλιακό Κόλπο και περιοχές της βορειοδυτικής Ηλείας.