Το σαφές μήνυμά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

greekpress

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω το πρωί της Κυριακής από τηλεοράσεως, τη χειροτονία ενός εκ των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών. Άκουσα, λοιπόν, με ενδιαφέρον τις προτροπές του Μακαριωτάτου κ. Ιερωνύμου προς τον νέο Μητροπολίτη. Ήταν ξεκάθαρο ότι «βάραγε το σαμάρι για να ακούσουν όλοι οι άλλοι». Απευθυνόταν σε όλους όσους κάνουν «τα δικά τους», αδιαφορώντας για τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου στο θέμα της πανδημίας και των εμβολιασμών. Ήταν απόλυτος ο Αρχιεπίσκοπος. Το τιμόνι της Εκκλησίας το έχει η Σύνοδος, η οποία και δίνει τη γραμμή. Όποιος θέλει να κρατήσει τις απόψεις του, είναι δικαίωμα του, με μόνη τη διαφορά, ότι πάει σπίτι του, στο μοναστήρι του, στο κελί του και εκπροσωπεί από εκεί τον εαυτό του.

Έστω και αργά, η Εκκλησία παίρνει θέση κατά των αντιφρονούντων. Θέση υπέρ των εμβολίων και στάση υπεύθυνη την εποχή του κορωνοϊού, σε γενικές γραμμές, είχε πάντοτε. Απλά ποτέ δεν έλειψαν τα φάλτσα κάποιων μεμονωμένων στελεχών και οι ανεύθυνες στάσεις ορισμένων ιερέων. Ίσως ο Αρχιεπίσκοπος κάτι ξέρει περισσότερο και αναγκάστηκε να μιλήσει έξω από τα δόντια.
Οι μετρήσεις, δυστυχώς, λένε ότι ένα ποσοστό πάνω από το 10% των αρνητών των εμβολίων επηρεάζεται στην απόφαση του, από «πνευματικούς» που το καθοδηγούν. Αυτοί δεν είναι Μητροπολίτες, ούτε επώνυμοι της εκκλησίας, αλλά άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες Μονών, που έχουν φτιάξει ακροατήριο ή ανήκουν σε παραθρησκευτικές οργανώσεις και άλλες θρησκευτικές σέχτες που δεν ελέγχει η Εκκλησία της Ελλάδος.

Πάντως, η τοποθέτηση του κ. Ιερωνύμου θα έχει κάποιο αποτέλεσμά. Είναι βέβαιο ότι θα δώσει φωνή σε όσους φοβούνται να πάρουν σαφή θέση, μήπως δυσαρεστήσουν κάποιους από το ποίμνιο. Ευτυχώς, υπάρχουν και Επίσκοποι που έχουν βγει μπροστά με σθένος, όπως ο Μητροπολίτης Λαρίσης, που όχι μόνο έστησε έξω από τις εκκλησίες εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και μίλησε καθαρά για θρησκοληψίες, που δεν έχουν καμία σχέση με την θρησκευτικότητα και την πίστη.

Και η δική μας τοπική Εκκλησία, χωρίς τυμπανοκρουσίες και δημοσιότητες έχει πάρει σαφέστατη θέση πάνω στο ζήτημα. Το ότι αυτό δεν αρέσει σε κάποιους είναι δικό τους θέμα.
Εμείς πάντως αισθανθήκαμε πολύ καλά ακούγοντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών να τα λέει ξεκάθαρα και έξω από τα δόντια. Αυτή είναι η Ορθοδοξία στο σύγχρονο κόσμο και όχι οι φοβικές αρλούμπες μερικών. Η Ορθοδοξία ποτέ δεν είχε πόλεμο με την επιστήμη και την πρόοδο. Τον Γαλιλαίο κάποιοι άλλοι Χριστιανοί τον κυνήγησαν και αυτοί το έχουν πάρει πλέον πίσω.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο