Με μπούσουλα τη φετινή σεζόν ο σχεδιασμός για το 2022 | Θετικός ο απολογισμός για τον Λαγανά

•Διαρκής και έντονη αστυνόμευση με ενδελεχείς ελέγχους
•Τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων, λήψη ειδικών μέτρων και βελτίωση των υποδομών

Πολύ σημαντικές διαφορές είχε η φετινή τουριστική χρονιά στον Λαγανά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Η πανδημία άλλαξε σημαντικά τα δεδομένα στις αφίξεις και έφερε την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη μη διασπορά του ιού, όμως παράλληλα, στο νησί μας, μας δίδαξε ότι κάποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο… Για παράδειγμα, όλες οι αλλαγές που έγιναν στον Λαγανά και κυρίως, η υπευθυνότητα, ο επαγγελματισμός και η συνεργασία που έδειξαν οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι του κλάδου, καθώς και η αύξηση της αστυνόμευσης έφεραν θεαματικά αποτελέσματα που μας δείχνουν ότι και το «μοντέλο Λαγανά» μπορεί να αλλάξει και το τουριστικό προϊόν του νησιού να βελτιωθεί συνολικά, αρκεί να υπάρχει θέληση και αποφασιστικότητα…

Βέβαια, ένας βασικός παράγοντας ήταν ο περιορισμένος αριθμός των νεαρών Βρετανών τουριστών που συνήθως δημιουργούν τα έκτροπα στην περιοχή. Έτσι, φέτος μειώθηκε η παραβατικότητα εξαιτίας και της έντονης αστυνομικής παρουσίας, ενώ παράλληλα λήφθηκαν κάποια συμπληρωματικά μέτρα που βοήθησαν στο να περιοριστεί η διασπορά του ιού αλλά και να υπάρξει ηρεμία και ευταξία. Μετά την επίσκεψη του αρχηγού της ΕΛΑΣ και του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη υπενθυμίζουμε ότι έκλεισε ο κεντρικός δρόμος και αυτό ήταν ένα μέτρο που έτυχε της θετικής αποδοχής των επιχειρηματιών.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη κάνει έναν σύντομο απολογισμό στην «ΗΜΕΡΑ» και αναφέρει ότι η σεζόν κλείνει με θετικό πρόσημο. «Η φετινή τουριστική σεζόν στο Λαγανά είχε έντονες διακυμάνσεις. Την αβεβαιότητα και τον προβληματισμό των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου (πρώτο δεκαπενθήμερο), διαδέχτηκε η αισιοδοξία του Αυγούστου, που κυριολεκτικά «έσωσε την παρτίδα», αλλά και οι καλές πληρότητες του Σεπτεμβρίου. Ο δε Οκτώβριος, όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα αντλήσει ικανοποιητικά νούμερα, ιδιαίτερα από την βρετανική και τη γερμανική αγορά, που θα συνεχίσουν μέχρι τέλος Οκτωβρίου ή και αρχές Νοεμβρίου, όπως δηλώνουν κάποιοι TourOperators. Με αυτά τα δεδομένα, ο στόχος του 50% (του 2019) σε επίπεδο τουριστικής κίνησης, όχι μόνο θα επιτευχθεί, αλλά μπορεί και να ξεπεραστεί, δίνοντας μας μια ανάσα και ελπίδα και για την επίτευξη των στόχων του 2021, αλλά και για την επόμενη χρονιά».

Ο αντιπρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Παντοκράτορα, Διονύσης Σούρμπης, εξήγησε ότι τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα απ’ ότι περίμεναν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και υπογραμμίζει ότι η «απουσία» των νεαρών Βρετανών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να ολοκληρωθεί η χρονιά χωρίς προβλήματα. «Πήγαμε πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε, γιατί ήταν λιγότεροι οι Βρετανοί και ο Λαγανάς είχε «καλό κόσμο». Μακάρι να συνεχιστεί αυτό. Δεν θέλουμε τους Βρετανούς 18-30. Αυτοί έχουν χαλάσει τον Λαγανά. Αν ρωτήσετε επιχειρηματίες και ξενοδόχους δεν υπάρχει ένας που θα σας πει το αντίθετο. Είναι όλοι ικανοποιημένοι με τον κόσμο που ήρθε φέτος. Δεν είναι 100% αλλά είχε δουλίτσα φέτος και αυτό ήταν πολύ καλό».

Η έντονη και διαρκής αστυνόμευση
Για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η έντονη και καθημερινή παρουσία των αστυνομικών, η κ. Τετράδη, πρόσθεσε: «Ευχάριστη έκπληξη η «επιτέλους» ικανοποίηση του χρόνιου αιτήματος για αυξημένη αστυνόμευση. Η αστυνομική δύναμη αυξήθηκε φέτος στο νησί κατά 120 άτομα. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχίσει και φυσικά το ζήτημα της ατομικής ευθύνης από όλους μας να είναι ιδιαίτερα ισχυρό Επίσης το κλείσιμο του κεντρικού δρόμου δημιούργησε διχογνωμίες. Για τη νέα χρονιά, ίσως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες και στοχευμένες ενέργειες, όπως τη διάνοιξη παράλληλων δρόμων, υπαίθρια παρκινγκ, κυκλική κυκλοφορία και ειδική άδεια εισόδου για προμηθευτές, άτομα με ειδικές ανάγκες, πελάτες ξενοδοχείων, κλπ. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν μπορεί να θεωρηθεί αρνητικό, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα των μέτρων».

Από την πλευρά του, για την αστυνόμευση, ο κ. Σούρμπης τόνισε ότι φέτος τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα από άλλες χρονιές και έδωσε συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στο αποτέλεσμα. «Ήταν πολύ καλύτερη από όλες τις προηγούμενες χρονιές. Δίνω συγχαρητήρια για την παρουσία τους φέτος στον Λαγανά και τη βοήθεια που μας έδωσαν. Ήταν πολύ μεγάλη και σημαντική. Λίγη περισσότερη αστυνόμευση χρειάζεται, γιατί δεν είναι μόνο ο κεντρικός δρόμος, είναι και ο δρόμος του Καλαμακίου. Θα θέλαμε σίγουρα περισσότερη πεζή αστυνόμευση. Θα πρέπει και του χρόνου να διατηρηθεί αυτό, ώστε να σταματήσει αυτό που γίνεται στον Λαγανά». Για το κλείσιμο του δρόμου, πρόσθεσε: «Το κλείσιμο του δρόμου ήταν το καλύτερο για την περιοχή. Για όλους (οδηγούς και πεζούς) ήταν καλύτερα, γιατί δεν υπήρχε πίεση. Λίγους ενόχλησε το μέτρο και σε γενικές γραμμές ήταν καλά τα πράγματα».

Ο Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου, Άγγελος Πολύζος, σχολίασε την έντονη παρουσία της αστυνομίας στο Λαγανά και τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν. «Ενισχυθήκαμε με 120 άτομα περίπου, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους δραστηριοποιηθήκαν στην περιοχή του Λαγανά, σε διάφορες υπηρεσίες, με καλά αποτελέσματα. Βοήθησε και το κλείσιμο του κεντρικού δρόμου της περιοχής. Έπρεπε να βελτιωθεί η εικόνα του Λαγανά και τα μέτρα αυτά δούλεψαν προς τη σωστή κατεύθυνση και είμαστε ικανοποιημένοι για αυτό. Είχαμε επίσης καλή συνεργασία με όλες τις επιχειρήσεις και βοήθησαν στο να κάνουμε το έργο μας χωρίς προβλήματα». Ο κ. Πολύζος τόνισε ότι πρέπει η Αστυνομία να ενισχυθεί με προσωπικό άμεσα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και της επόμενης τουριστικής περιόδου. >«Πάγια θέση μας είναι η ενισχυτική δύναμη να αποκτήσει χαρακτήρα μόνιμης και για την επόμενη σεζόν. Είναι σημαντικό να βοηθηθεί η Αστυνομία για να συνεχίσει σωστά το έργο της, καθόσον η διεύθυνση μας υπολείπεται αναλογικά με την Αθήνα. Αναμένουμε την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων στην τοπική κοινωνία για την πρόσληψη 50 συνοριοφυλάκων».

Τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά μίλησε και για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία εφαρμόστηκαν και δεν υπήρξαν δυσάρεστα περιστατικά, όπως το 2020. «Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων βοήθησαν στο να μην δημιουργηθούν τα επεισόδια και τα σοβαρά προβλήματα όπως πέρυσι, με εικόνες μεθυσμένων νεαρών τουριστών, κυρίως από την Μεγάλη Βρετανία, συνωστισμένων μετά το κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης στον κεντρικό δρόμο και στην παραλία. Με αποτέλεσμα τότε η Ζάκυνθος, μαζί με αλλά 6 νησιά, να βγει από την ασφαλή λίστα τουριστικών προορισμών και συνέπεια το απότομο και γρήγορο κλείσιμο των αγορών και της τουριστικής περιόδου με μεγάλες συνέπειες στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία του νησιού». Η κ. Τετράδη στάθηκε στη μεγάλη προσπάθεια επιχειρηματιών και εργαζομένων να πάει καλά η χρονιά και να υπάρξουν χαμόγελα στο τέλος της σεζόν. «Φέτος, όλος ο τουριστικός κόσμος της περιοχής του Λαγανά, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, έδειξαν υπευθυνότητα και επαγγελματισμό και με συλλογικότητα και τη συνεργασία όλων, καταφέραμε να λειτουργήσει ο τουρισμός με ασφάλεια για όλους και να «κρατήσουμε όρθια» την περιοχή μας».

Οι επόμενοι στόχοι
Τέλος, η κ. Τετράδη έστειλε το μήνυμά της για την επόμενη τουριστική περίοδο, εστιάζοντας στο ότι πρέπει να βοηθήσουν όλοι για να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν και οι υποδομές… «Στην επόμενη μέρα του τουρισμού, ο Λαγανάς μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ωστόσο για να φτάσουμε εκεί, θα χρειαστεί ένας κατάλληλος σχεδιασμός, νέων και στοχευμένων παρεμβάσεων, που πρέπει να συμβαδίσουν με διαρθρωτικές αλλαγές και δομική ενίσχυση της περιοχής. Απαιτεί γενναίες κινήσεις και αποφάσεις, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ο Λαγανάς μπορεί να ξαναγίνει ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στη Ζάκυνθο, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο