Ο εκνευρισμός της Τουρκίας | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

protothema.gr

Το αν είναι πετυχημένη και πόσο μια συμφωνία, δεν κρίνεται μόνο από την επιτυχία της επί της ουσίας, αλλά και από τις αντιδράσεις που προσκαλεί στο αντίπαλο μέρος. Ο εκνευρισμός λοιπόν που προκαλείται σε όλο το τουρκικό σύστημα, όχι μόνο στον Τούρκο Πρόεδρο, μεγεθύνει την αξία της συμφωνίας μας με τη Γαλλία. Όχι μόνο η αμυντική – στρατιωτική συνεργασία, αλλά και η συμφωνία για την αγορά των πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών.

Η Τουρκία μετά από πολλά χρόνια, από όταν η χώρα μας μαστιζόταν από την οικονομική κρίση, νιώθει την «ανάσα μας» και καλείται να αναμετρηθεί με μια νέα πραγματικότητα. Εδώ δεν κατάφερε να μας κάμψει πέρυσι το καλοκαίρι, ας φανταστεί λοιπόν ο καθένας πόσο πιο δύσκολο γίνεται αυτό από εδώ και πέρα. Ωραίες οι μεγαλοστομίες για τις γαλάζιες πατρίδες, όμως δεν φτάνουν τα λόγια. Άλλωστε αυτή η επιθετική τουρκική πολιτική, έχει και άλλους θιγόμενους στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Δεν θα είμαστε μόνοι ούτε εμείς ούτε η Κύπρος σε αυτές τις προκλήσεις.

Το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπερψηφίζει τη συμφωνία με τη Γαλλία στη Βουλή, προφασιζόμενη διάφορες λεπτομέρειες της συμφωνίας, δεν αλλάζει την αξία της, τα κόμματα που δεν την ψηφίζουν τα φέρνει αντιμέτωπα με τις ιστορικές τους ευθύνες. Το ωραίο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να χρησιμοποιήσει στα επιχειρήματα του την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη συμφωνία, τον αγάπησε απότομα, μόνο που και ο Βενιζέλος δήλωσε ότι αν ήταν στη Βουλή θα υπερψήφιζε τη συμφωνία. Άλλο οι επισημάνσεις και οι διευκρινίσεις και άλλο το καταψηφίζω.

Όσο για τα υπόλοιπα κόμματα που αρνούνται να ψηφίσουν: Κανένας δεν θέλει τον πόλεμο, όλο τα κόμματα που κυβέρνησαν διαχρονικά στη χώρα μας, τον διάλογο επιδιώκουν και επιθυμούν, ούτε οι δύο λαοί θα βγουν ωφελημένοι από μια αναμέτρηση, ούτε αμφισβητεί κανείς τον πατριωτισμό κανενός από αυτούς που δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία.

Όμως η τουρκική ηγεσία, έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο φραστικά αλλά και με προκλήσεις, να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας μας, τα συμφέροντα μας στη θάλασσα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτό απαντάμε με τη γαλλική αμυντική συμφωνία και σε αυτό κρίνονται οι πάντες. Ο εκνευρισμός της γείτονος δείχνει το πόσο αναγκαία και ωφέλιμη ήταν αυτή η συνεργασία με τη Γαλλία και αυτό θα έπρεπε όλα τα κόμματα της Βουλής να το μετρήσουν και γι’ αυτό να υπερψηφίσουν. Όμως και η διαφωνία είναι αναφαίρετο δικαίωμα, όπως και η κρίση των πολιτών για τις επιλογές τους. Φυσικά και η κυβέρνηση κρίνεται όπως όλοι, για τα πάντα.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο