Ματιές στην Ιστορία | Καταστάρι Οκτώβριος 1992 (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πέρασαν 29 ολόκληρα χρόνια από εκείνο το βροχερό βράδυ του Οκτώβρη. Ένα βράδυ που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη των κατοίκων αυτού του χωριού. Συνήθως δεν νιώθουμε ευχάριστα όταν φέρνουμε στη θύμηση άσχημα γεγονότα. Εκείνο το βράδυ ολόκληρα σπίτια καταστράφηκαν. Άνθρωποι παραλίγο να χάσουν την ζωή τους και ως εκ θαύματος έζησαν. Μερικά λεπτά της ώρας και η ζωή άλλαξε ρώτα για πολλούς. Τι είναι, όμως, αυτο που σαν ανάγκη μας κάνει να μιλήσουμε για εκείνες τις στιγμές; Αλήθεια, πόσο έτοιμοι είμαστε 29 χρόνια μετά, στο ενδεχόμενο αντιμετώπισης ενός παρόμοιου συμβάντος; Πώς αντιμετωπίζει η φύση τις «παρεμβάσεις» του ανθρώπου;

Η ραγδαία απομείωση των δασικών εκτάσεων σε συνδυασμό με την άναρχη δόμηση, αναπόφευκτα, επιτείνει τον κίνδυνο περαιτέρω πλημμυρικών φαινομένων στο νησί. Ο πληθυσμός της περιοχής, παρόλο που χειρίζεται πολύ καλύτερα την τεχνολογία και έχει μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών στη διάθεσή του, τελικά, τυγχάνει περισσότερο ευάλωτος σε τέτοια φαινόμενα, απ ότι ήταν στην παλαιότερη εποχή.

Η φύση έχει την ικανότητα να παρακάμπτει τις, άναρχες και χωρίς κανενός είδους μέριμνα, παρεμβάσεις του ανθρώπου και συνήθως, το κάνει με… «εκκωφαντικό τρόπο». Το νερό, ακολουθώντας τους απαράβατους νόμους της βαρύτητας, θα βρει το δρόμο να εκτονωθεί προς τη μεριά που έχει από αιώνες καθοριστεί από την ίδια τη φυση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

ΚΕΙΜΕΝΟ: Χρήστος Νικολόπουλος
ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ ΙΟΝΙΑΝ
ΕΚΠΟΜΠΗ: ΠΡΟΣΩΠΑ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ