Ρ. Κράτσα: «Ο Β. Κικίλιας μελετάει το νομοσχέδιο για το Ναυάγιο»

•Μπαράζ συναντήσεων Κράτσα με υπουργούς
•Επαφές για υδατοδρόμια και έργα οδικής ασφάλειας

«Ο Υπουργός είπε ότι μελετάει το νομοσχέδιο. Θα επιφέρει κάποιες διευκρινίσεις – προσδιορισμούς νομικής κυρίως φύσεως. Δεν είχαμε μια συζήτηση επί της ουσίας ή επί άλλων διαστάσεων, διότι είναι μια περίοδος που το μελετάει και νομίζω δεν είναι έτοιμος να κάνει ανακοινώσεις επί των σκέψεων και δικών του προτάσεων επί του θέματος για την αξιοποίηση του Ναυαγίου»

Μπαράζ συναντήσεων είχε την περασμένη εβδομάδα, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου με υπουργούς για την προώθηση και επίλυση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν όλους τους κατοίκους των νησιών του Ιονίου. Η Περιφερειάρχης μίλησε στην «ΗΜΕΡΑ» για τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων.

Οι συναντήσεις
Η Περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια και έγινε μία αποτίμηση της τουριστικής περιόδου στα Ιόνια Νησιά. Μίλησαν για ένα ολιστικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης (υποδομές, διαχείριση απορριμμάτων, αναβάθμιση καταλυμάτων, ποιοτικές καινοτόμες υπηρεσίες, τουριστική εκπαίδευση, αξιοποίηση εμβληματικών πολιτιστικών & φυσικών μνημείων) και βέβαια, συζητήθηκε η προετοιμασία των επερχόμενων τουριστικών εκθέσεων, όπου θα συμμετέχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
«Ταμείο Ανάκαμψης και Ιόνια Νησιά» ήταν το θέμα συζήτησης που είχε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών αρμόδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε την περιφερειακή αρχή ότι ολόκληρο το έργο της ευρείας αναβάθμισης της Οδικής Ασφάλειας στην Περιφέρειά μας βάσει των επικαιροποιημένων μελετών της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Επίσης, η Περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, την ΔΕΠΑΝ και τα Ελληνικά Υδατοδρόμια για τα υδατοδρόμια στο Ιόνιο.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εργασίας στον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος δεσμεύτηκε για αναβάθμιση στελέχωσης και υπηρεσιών του ΕΚΑΒ και για αξιοποίηση ακινήτων των Νοσοκομείων προς εξυπηρέτηση ιατρικού προσωπικού στα νησιά και για επανεξέταση του χάρτη των Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.ΠΕ.) με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιωτικών περιοχών

Η συνάντηση με τον Β. Κικίλια και η «ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ»
Στη συνάντησή της με τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια μίλησαν για τη φετινή σεζόν στο Ιόνιο, αλλά και για το νομοσχέδιο για την ίδρυση της «ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ». Πιο αναλυτικά, είπε: «Ο Υπουργός ξέρει ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλη τη χώρα η σωστή αντιμετώπιση αυτού του φυσικού μνημείου. Είπαμε πως πρέπει να είναι ένας ασφαλής προορισμός τόσο από πάνω όσο και από κάτω και πως θα αξιοποιηθεί και θα προβληθεί σωστά με ευθύνη όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών, αλλά της χώρας μας». Η κ. Κράτσα δήλωσε ότι ο Υπουργός εξετάζει το νομοσχέδιο και σε βάθος χρόνου θα εκφράσει τις σκέψεις του. «Ο Υπουργός είπε ότι μελετάει το νομοσχέδιο. Θα επιφέρει κάποιες διευκρινίσεις – προσδιορισμούς νομικής κυρίως φύσεως. δεν είχαμε μια συζήτηση επί της ουσίας ή επί άλλων διαστάσεων, διότι είναι μια περίοδος που το μελετάει και νομίζω δεν είναι έτοιμος να κάνει ανακοινώσεις επί των σκέψεων και δικών του προτάσεων επί του θέματος για την αξιοποίηση του Ναυαγίου».

Ο τουρισμός

Όσον αφορά τα δεδομένα της σεζόν που ολοκληρώνεται, η κ. Κράτσα δήλωσε: «Είχαμε μια πρώτη συνάντηση με τον κ. Κικίλια, η οποία είχε σαν κεντρικό θέμα την αποτίμησης της φετινής σεζόν που υπήρξε πραγματικά επιτυχημένη για όλη την Ελλάδα και ειδικά για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η Ελλάδα δημιούργησε μια εικόνα στο εξωτερικό σαν ένας αξιόπιστος τουριστικός προορισμός που εγγυάται την ψυχαγωγία, την απόλαυση των ωραίων τοπίων, του τοπικού πολιτισμού αλλά και την υγειονομική ασφάλεια. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από όλες τις χώρες να κερδίσουν ένα μεγάλο μέρος από την οικονομική δραστηριότητα που θα φέρει η επανεκκίνηση του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Άρα σε αυτή την πορεία της επιτάχυνσης των προσπαθειών πρέπει να βρεθεί και η Περιφέρεια μας και ευρύτερα η χώρα μας. Ενημέρωσα τον Υπουργό για τις προσπάθειες αναβάθμισης των καταλυμάτων και ενθάρρυνσης των εγχώριων επενδύσεων και ξένων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Είμαστε πανταχού παρόντες για να ενημερώσουμε τους τοπικούς επιχειρηματίες αλλά και τους ξένους επενδυτές για τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχουν τα νησιά μας, το καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά και δώσαμε ραντεβού στο Παρίσι».

Στο Παρίσι

Η Περιφερειάρχης βρίσκεται στο Παρίσι για την μεγάλη τουριστική έκθεση «Top Resa» όπου θα δώσει το παρών και ο Υπουργός Τουρισμού Β. Κικίλιας. Για τη σημασία που έχει η γαλλική αγορά για το Ιόνιο, η κ. Κράτσα είπε: «Θέλουμε να κάνουμε ένα κάλο άνοιγμα για όλα μας τα νησιά στη γαλλική αγορά που φάνηκε φέτος ότι είναι θετική προς τη χώρα και την Περιφέρεια μας. Αυτό πρέπει να το σταθεροποιήσουμε και να το αξιοποιήσουμε. Θέλουμε να μείνει μια σχέση επισκεψιμότητας και να αναβαθμιστεί, να μην ήταν μόνο για φέτος μια ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης προσπάθειας που κάναμε για τη σωστή αντιμετώπιση της Covid-19».

«Πρέπει να τρέξει η Ζάκυνθος για το υδατοδρόμιο»
Για τη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, η κ. Κράτσα τόνισε: «Ιδιαίτερα η Ζάκυνθος που είχε μείνει πίσω, πρέπει να τρέξει. Είμαστε σε επαφή με το Λιμενικό Ταμείο για να συγκροτηθούν οι φάκελοι για τις αδειοδοτήσεις και από εκεί και πέρα, έπεται το θέμα των υποδομών στα λιμάνια που θα γίνουν τα υδατοδρόμια. Είναι θέμα διαδικασιών και δεν μπορώ να δώσω ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά μετά τις περιπέτειες που είχαμε με τις προσφυγές του κ. Γαλιατσάτου για να καθυστερήσει την υπόθεση βρισκόμαστε στην τελική ευθεία».

«Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τα έργα οδικής ασφάλειας»
Για έργα οδικής ασφάλειας ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ στο Ιόνιο και τη συνάντηση με τον κ. Σκυλακάκη, σημείωσε: «Η πρώτη μου αλληλογραφία με τον Υπουργό Υποδομών τον κ. Καραμανλή ήταν τον Οκτώβριο του 2019, όταν είχα αναλάβει τα καθήκοντα μου ως Περιφερειάρχης. Ζητήσαμε μελέτες που υπήρχαν για τα τέσσερα μεγάλα μας νησιά Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθος. Ζητήσαμε τις μελέτες της Εγνατίας Α.Ε να επικαιροποιηθούν και να αναλάβει την εκτέλεση του έργου το Υπουργείο της επιλεγμένης και στοχευμένης οδικής ασφάλειας σε ευρεία κλίμακα σε όλα τα νησιά με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Μετά από τόσο καιρό είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες. Επικαιροποιήθηκαν τεχνικά. Προσαρμόστηκαν παρεμβάσεις που ήδη αυτό το διάστημα είχαν γίνει για διάφορες επείγουσες ανάγκες στο οδικό μας δίκτυο. Δεν σταματούν να γίνονται παρεμβάσεις οπότε έπρεπε να ενταχθούν στην επικαιροποίηση των μελετών και να είμαστε στην ευχάριστη θέση ο κ. Σκυλακάκης να μας εγγυάται ότι όλο αυτό το έργο ύψους σχεδόν 32 εκ. ευρώ θα μπορεί να το εντάξει για την Περιφέρεια μας στο Ταμείο Ανάκαμψης». Η κ. Κράτσα προανήγγειλε συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή για να συζητηθεί η δημοπράτηση του έργου.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο