Ερώτηση και κατάθεση εγγράφων για το ΓΝΖ | Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν απαντήσεις για την υποστελέχωση του ιδρύματος

«Καταρρέουν το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας: Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Αίγιο, Καλάβρυτα, Λευκάδα, Πύργος, Αμαλιάδα». Αυτό αναφέρουν σε ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλλαν οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, μαζί με 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές στην ερώτησή τους, αναφέρουν: «Είναι γνωστό ότι τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, με τις νοσηλείες, κυρίως λόγω της πανδημίας covid 19, να έχουν αυξηθεί και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να είναι σε μεγάλο ποσοστό για μια ακόμα φορά πλήρεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν επιφορτιστεί και με τον εμβολιασμό.
Σε αυτά τα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η υποστελέχωση, σε μια περίοδο μάλιστα που κρίνεται απαραίτητη η αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δεδομένου ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη και η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει. Στη Δυτική Ελλάδα η επιδεινούμενη υποστελέχωση έχει πάρει χαρακτήρα ντόμινο.
–Στο νοσοκομείο Ζακύνθου υπάρχει έλλειψη ιατρών σε όλα τα τμήματα όλων σχεδόν των κλινικών. Από τις 64 θέσεις ειδικευμένων ιατρών που προβλέπονται έχουν καλυφθεί οι 35, από τις 25 θέσεις ειδικευόμενων έχουν καλυφθεί οι 3, ενώ επικουρικός ιατρός υπάρχει μόνο ένας όταν πριν μερικά χρόνια υπήρχαν 8. Συνολικά δηλαδή από τις 89 θέσεις έχουν καλυφθεί μόνο οι 39. Το πρόβλημα εντείνεται με τις παραιτήσεις έμπειρων γιατρών, οι οποίοι, όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου, οδηγούνται στην κίνηση αυτή εξαιτίας της (παράνομης) υπερεργασίας, των απαξιωτικών συνθηκών εργασίας και τις ελάχιστες απολαβές τους.
Έτσι λοιπόν μετά τις πρόσφατες παραιτήσεις δύο (2) γιατρών της παθολογικής κλινικής – που δεν αντικαταστάθηκαν – ένα ακόμα πλήγμα για το νοσοκομείο της Ζακύνθου είναι η πρόσφατη παραίτηση του Συντονιστή Διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής- μονάδας εμφραγμάτων.
Ενός έμπειρου και καταξιωμένου νοσοκομειακού καρδιολόγο, που επι είκοσι ένα (21) χρόνια με ανιδιοτελείς και υπεράνθρωπες προσπάθειες κράτησε σε υψηλό επίπεδο έναν από τους βασικούς πυλώνες του νοσοκομείου Ζακύνθου την Καρδιολογική Κλινική – Μονάδα Εμφραγμάτων

Η παραίτηση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας όχι μόνο στην καρδιολογική κλινική αλλά και σε πολλές άλλες, όπως την παθολογική και την ΜΕΘ.
(…)

Επειδή η ανάγκη άμεσης κάλυψης όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρών αλλά και η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές, ώστε να μην οδηγούνται οι γιατροί σε εξουθένωση και παραίτηση, είναι πρόδηλη και άμεση.
Επειδή ασκείτε την άμεση εποπτεία επί των αναφερομένων δομών υγείας.
Επειδή παραμένουν πλήρως αναπάντητες και δικαιολογημένες οι ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών.
Επειδή ανακύπτει μείζον θέμα με την δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας των Νοσοκομείων αυτών.
Επειδή, στη Δυτική Ελλάδα εδώ και δύο και πλέον χρόνια συντελείται συστηματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η Πολιτεία παρακολουθεί καθημερινά με σταυρωμένα τα χέρια την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της περιοχής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πόσες ακριβώς προσλήψεις μόνιμων ιατρών, πόσες επικουρικών και πόσες μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού έγιναν στα νοσοκομεία Ζακύνθου, Αιγίου και Καλαβρύτων από την έναρξη της πανδημίας και με ποιες ειδικότητες; Πότε ακριβώς έγιναν οι προσλήψεις, με ποια κονδύλια και πότε το προσωπικό αυτό ανέλαβε υπηρεσία και άρχισε να εργάζεται στο κάθε νοσοκομείο;
2. Με ποιο τρόπο προτίθεστε να καλύψετε τα κενά των προαναφερόμενων νοσοκομείων , πότε θα καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις στις κλινικές ώστε τα νοσοκομεία να ανταποκρίνονται έγκαιρα και απρόσκοπτα στα περιστατικά που χρήζουν επίσης άμεσης ιατρικής φροντίδας;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Στο πλαίσιο της ερώτησης, καλείται ο κ. Υπουργός Υγείας να καταθέσει στη Βουλή:

1. Την αλληλογραφία των παραπάνω νοσοκομείων, της 6ης ΥΠΕ και των υπηρεσιών του Υπουργείου, σχετικά με τις ανάγκες τους και τις ενέργειες για την αντιμετώπισή τους.
2. Τις προκηρύξεις θέσεων μονίμων και συμβασιούχων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν για τα νοσοκομεία Ζακύνθου, Αιγίου και Καλαβρύτων και τα έγγραφα για την πρόσληψη και ανάληψη υπηρεσίας».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο