Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

tanea.gr

Έχουμε πλέον τα αποτελέσματα των Γερμανικών εκλογών και μπορούμε να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα. Μπορεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να απέχουν λιγότερο από δύο μονάδες, όμως τα αποτελέσματα έχουν και νικητή και ηττημένο. Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι πρώτο κόμμα με σημαντική αύξηση των ποσοστών τους μετά την καθίζηση στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Από την άλλη οι Χριστιανοδημοκράτες έρχονται δεύτεροι με ένα ποσοστό το οποίο είναι το χαμηλότερο στην ιστορία τους. Η κ. Μέρκελ παραμένει ως υπηρεσιακή Καγκελάριος και προεξοφλούνται επώδυνες, πιθανόν μακρές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνεργασίας, που όπως όλα δείχνουν θα είναι τριών κομμάτων για πρώτη φορά στην ιστορία της Γερμανίας. Επομένως μια κυβέρνηση με πολλές δυσκολίες. Ήδη, ο υποψήφιος των CDU/CSU Άρμιν Λάσετ κλείνει το μάτι για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση «Τζαμάικα» από το χρώμα της σημαίας της χώρας αυτής (CDU/CSU, Πράσινοι, FDP), το μοναδικό σχήμα στο οποίο ο καγκελάριος θα προέρχεται από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Όλαφ Σολτς μιλά για κυβέρνηση «φανάρι»(SPD, Πράσινοι, FDP).

Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται θρίαμβος για τον Όλαφ Σολτς, που κατόρθωσε να «ξεκολλήσει» το SPD από τα αρνητικά αποτελέσματα όπως είπαμε και να το επαναφέρει στην πρώτη θέση. Ακολουθούν ως νικητές οι Πράσινοι με 13,9% και αύξηση πέντε μονάδων, οι οποίοι πέτυχαν να είναι σχεδόν αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή τους, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι ενισχύθηκαν μόλις κατά μία μονάδα, αλλά εξελίσσονται και αυτοί σε ρυθμιστή της αυριανής πλειοψηφίας. Η Αριστερά δίνει μάχη για την παραμονή της στην Bundestag, έχασε το ήμισυ των ποσοστών της, αλλά και η άκρα Δεξιά, μπαίνει μεν, αλλά με ψαλιδισμένα ποσοστά. Πιθανόν σήμερα κιόλας να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές, καθώς τόσο ο κ. Λάσετ όσο και ο κ. Σολτς θα ήθελαν η επόμενη κυβέρνηση να βρίσκεται στη θέση της πριν από τα Χριστούγεννα. Το 2017 πάντως χρειάστηκαν 171 ημέρες για να συμφωνήσουν CDU/CSU και SPD να σχηματίσουν ακόμη έναν «μεγάλο συνασπισμό», αφού κατέρρευσαν οι συνομιλίες για άλλους πιθανούς συνασπισμούς, που τώρα φαντάζουν περισσότερα πιθανοί. Κατά τους αναλυτές, αυτό που κόστισε κυρίως στον Χριστιανοδημοκράτη υποψήφιο κ. Λάσετ ήταν «το γέλιο του» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην περιοχή που επλήγη το καλοκαίρι από τις πλημμύρες. Αυτή όμως είναι μια πιθανή αιτία. Το βέβαιο είναι, πέραν του αρνητικού προφίλ του υποψηφίου του κόμματος της κ. Μέρκελ, ότι και η ίδια είχε όπως φαίνεται κουράσει και ότι δεν εξέφραζε πλέον την σταθερότητα και τον δυναμισμό που οι Γερμανοί θέλουν. Αν δε, δεν λειτουργούσε ως ένα βαθμό ο φόβος για μια κυβέρνηση αριστεράς στην Γερμανία, που λειτούργησε ως ένα βαθμό ως φόβητρο, ίσως τα αποτελέσματα να ήταν χειρότερα για τους Χριστιανοδημοκράτες. Έχασαν όπως δείχνουν οι ποιοτικές δημοσκοπήσεις, μεγάλο κομμάτι συνταξιούχων, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τον Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο Καγκελάριο, ο οποίος υποσχέθηκε ότι οι συντάξεις δεν πρόκειται κα μειωθούν. Επίσης οι ιδέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι νέοι ψήφισαν Πράσινους και Φιλελεύθερους.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη και δείχνουν τις τάσεις των κοινωνιών. Πάντως σε μια στιγμή που η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρή ηγεσία και όπως είπαμε και στο προηγούμενο σχόλιο μας, υπάρχει ανάγκη λήψης σοβαρών αποφάσεων, η Γερμανία θα χρειαστεί χρόνο για να αποκτήσει Κυβέρνηση, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι αυτή θα είναι ισχυρή και ομοιογενής, για να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή δε και ο Πρόεδρος Μακρόν μπαίνει σε προεκλογική περίοδο. Οι προκλήσεις μεγάλες, ο χρόνος δεν περιμένει, δυστυχώς η Ευρώπη «τρέχει» με τους δικούς της γνωστούς ρυθμούς. Μου θύμισε κάποιος τη καυστική ρήση του Κίσινγκερ για τη. Ευρώπη. «Πέστε μου ποια είναι αυτή η κυρία και ποια είναι η διεύθυνση και το τηλέφωνο της «. Υπονοώντας ότι δεν υπάρχει ενιαία φωνή και ηγεσία. Εκεί που οι άλλοι τρέχουν, η Ευρώπη πάει με ρυθμούς χελώνας. Και μετά μας κακοφαίνεται, που μας αιφνιδίασαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και με τις νέες συμμαχίες που διαμορφώνονται στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο