K. Μοθωναίου: «Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Γαλιατσάτος θα σταματήσει την υπονόμευση και την παραπληροφόρηση»

Αυτή είναι η φωτογραφία, που δίνει στη δημοσιότητα η περιφερειακή αρχή, οι οποίες τραβήχτηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο από τον Λίβα.
Δίπλα η φωτογραφία, σύμφωνα με την ΑΝΑΣΑ, τραβήχτηκε στις 12/9/21 από ψηλά από την περιβαλλοντική οργάνωση «Βραχίονας».

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΒΑ

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στον Λίβα απασχολεί και πάλι την τοπική κοινωνία, μετά την συζήτηση που έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων με αφορμή την επερώτηση που είχε καταθέσει η παράταξη ΑΝΑΣΑ. Η παράταξη είχε στείλει στα τοπικά ΜΜΕ την επερώτηση και ανακοίνωση μετά τη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, η οποία συνοδευόταν από φωτογραφία του χώρου διαχείρισης τον απορριμμάτων στον Λίβα, με λεζάντα: «Η φωτογραφία ελήφθη στις 12/9/21 από ψηλά από την περιβαλλοντική οργάνωση «Βραχίονας»».

Η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Κ. Μοθωναίου, με δηλώσεις της στην ΗΜΕΡΑ, αναφέρει ότι η φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε από την ΑΝΑΣΑ είναι τραβηγμένη από τον Αύγουστο και τονίζει ότι πλέον η κατάσταση στον Λίβα έχει βελτιωθεί.
Παράλληλα, αναφέρει ότι ελπίζει να σταματήσει η υπονόμευση και η παραπληροφόρηση από τον κ. Γαλιατσάτο.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Όπως είπε και η Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και εγώ σας επιβεβαιώνω, στέλνοντας τις φωτογραφίες, στον χώρο του Λίβα προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη. Η προσπάθεια είναι μεγάλη και τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Δεν υπάρχουν σκουπίδια και στραγγίδια αυτή τη στιγμή. Εγώ είχα πει και προηγούμενη φορά ότι αν υπάρξει θέμα, θα κάνουμε άμεσα παρέμβαση για να υπάρξει απομάκρυνση. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα νοικοκύρεμα όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες και αυτή είναι η απάντηση για τις φωτογραφίες που παρουσίασαν, οι οποίες είχαν τραβηχτεί από τον Αύγουστο, όταν μας επισκέφθηκαν οι περιβαλλοντολογικές ομάδες, παρουσία και της Περιφερειάρχη και μας έδειξαν το πρόβλημα. Εμείς επισκεπτόμαστε συνέχεια το χώρο και προσπαθούμε να υπάρχει μια σωστή λειτουργία, όσο γίνεται, μέχρις ότου, πολύ σύντομα θέλω να πιστεύω, αρχίσει και η μεταφορά των δεμάτων και των σκουπιδιών εκτός Λίβα, ούτως ώστε να αδειάσει ο χώρος και να ξεκινήσει η κατασκευή του εργοστασίου. Άρα είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι και στη Ζάκυνθο και σε όλα τα Ιόνια Νησιά βρισκόμαστε σε μια πορεία εξέλιξης, αναδεικνύοντας το, αντιμετωπίζοντας το και σε συνεργασία με τους δήμους, δρομολογούμε τις λύσεις με σύγχρονες υποδομές. Είμαστε παρόντες, ξέρουμε το πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε. Θέλω να πιστεύω ότι θα σταματήσει και η υπονόμευση και η παραπληροφόρηση που παράγει ο κ. Γαλιατσάτος προκειμένου όλοι μαζί να βοηθήσουμε για να λυθεί το πρόβλημα αυτό τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στα υπόλοιπα νησιά. Εγώ την προηγούμενη Παρασκευή, επισκέφτηκα και τον χώρο της Κέρκυρας που εκεί υπάρχει πραγματικά πολύ μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχει μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών η οποία είναι εκτός κυττάρου και προσπαθούμε να δούμε πως αυτό θα αποκατασταθεί και θα λυθεί γρήγορα. Θέλω να πιστεύω ότι στο επόμενο εξάμηνο θα είμαστε σε θέση να δημοπρατήσουμε, να βρεθεί ανάδοχος για να μπορέσει και αυτό να κατασκευαστεί».

Η απάντηση της ΑΝΑΣΑ
Η παράταξη εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του Π.Σ., η οποία έχει ως εξής: Οι ΜΗ απαντήσεις της κ. Περιφερειάρχη ως προέδρου του ΦΟΔΣΑ: 1. Δυο φορές προκλήθηκε η κ. Κράτσα να απαντήσει αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης των μηχανημάτων διαλογής ανακυκλώσιμων στο ΚΔΑΥ πλησίον αεροδρομίου. Και τις δυο φορές δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα. Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ -από όταν ανέλαβε η κ. Κράτσα- τα ανακυκλώσιμα της Ζακύνθου πηγαινοέρχονται στο Αγρίνιο, διότι έχουν χαλάσει τα μηχανήματα. 2. Η κ. Περιφερειάρχης ισχυρίστηκε ότι είναι παλιές(!) οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από την περιβαλλοντική Ομάδα «Βραχίονας» στις 12/9/22 για τον Λίβα. Διαψεύδει δηλ. την Περιβαλλοντική Οργάνωση. Στις φωτογραφίες είναι σαφές ότι έχουν τοποθετηθεί υπερυψωμένα δέματα σε μια μεγάλη περίμετρο και στο εσωτερικό έχουν τοποθετηθεί σκουπίδια.Η κ. Περιφερειάρχης ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν στραγγίδια στον Λίβα, ενώ η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μοθωναίου σε συνέντευξή της (21/9) σε ραδιοσταθμό δήλωσε επί λέξει ότι: «ΥΠΑΡΧΕΙ το πρόβλημα των στραγγιδίων, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ να τα συλλέγουμε για να μην διαρρεύσουν στον υδροφόρο ορίζοντα…». 3. Ισχυρίστηκε η κ. Κράτσα ότι δεν ισχύει η διαπίστωση των περιβαλλοντικών Οργανώσεων ότι ΟΛΕΣ τις φορές που έγινε επίσκεψη στο Λίβα ΔΕΝ λειτουργούσε το μηχάνημα διαλογής ανακυκλώσιμων. Και μας παρότρυνε να ελέγξουμε τα… παραστατικά. Να μην εμπιστευόμαστε τα μάτια μας δηλαδή. Να είναι σίγουρη η κ. Κράτσα, ότι τόσο η ΑΝΑΣΑ όσο και οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις δεν θα αφήσουν από τα μάτια τους τον Λίβα. 4. Για το συσσωρευμένο χείριστης ποιότητας κομπόστ (γεμάτο πλαστικά) που κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα ανακάτευε με το χώμα του, ΔΕΝ υπήρξε καμιά απάντηση. 5. Για τις τεράστιες ποσότητες δεμάτων που έχει καταστραφεί η μεμβράνη τους επανέλαβε την γνωστή (από τον Μάιο) υπόσχεση ότι: εντός των ημερών θα μεταφερθούν κάποιες ποσότητες απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Κατά την προσφιλή της μέθοδο η κ. Περιφερειάρχης, που προφανώς έχει χάσει κάθε έλεγχο στον Λίβα, δεν ασχολείται με το δικό της «έργο», αλλά με αυτό που -νομίζει ότι- δεν έκαναν οι προηγούμενοι. Τέλος ακόμη περιμένουν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις την οφειλόμενη επίσημη απάντηση της κ. Κράτσα σε όσα της είχαν θέσει . Όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί η ίδια η κ Περιφερειάρχης πριν από έναν ολόκληρο μήνα. Μόλις τώρα κατάφερε να βγάλει ένα Δελτίο Τύπου -γεμάτο υποσχέσεις και προχειρότητες- ασχολούμενη αποκλειστικά με την ΑΝΑΣΑ».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο