Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης και ο πλάτανος στην Έξω Χώρα

Ένα θέμα το οποίο σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και απασχόλησε αρκετά την τοπική κοινωνία την περασμένη εβδομάδα ήταν το κλάδεμα του πλάτανου στην Έξω Χώρα και οι αντιδράσεις των κατοίκων. Ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η κάθε πλευρά είναι αξιοσημείωτος και μας δίνει πολλά μαθήματα για την αυτοδιοίκηση, τους ενεργούς πολίτες, την αντιπολίτευση και τη λύση των προβλημάτων.
Αν υποθέσουμε ότι όλη η αντίδραση των κατοίκων έχει να κάνει ΜΟΝΟ με ενδιαφέρον για τον πλάτανο, το σωστό κλάδεμα, την ανάπτυξή του και την προστασία του, αφού είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού, είναι άξια συγχαρητηρίων, διότι σήμερα έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη από ενεργούς πολίτες, ευαισθητοποιημένους για το περιβάλλον, που να αγαπούν τον τόπο τους.
Η αντίδραση της Αντιδημάρχου ήταν λογικότατη, αφού όπως υποστηρίζει, απευθύνθηκε, μετά το αίτημα του προέδρου, στην αρμόδια υπηρεσία που έκανε αυτοψία και έκθεση και στη συνέχεια, έγινε η υλοποίηση του έργου κλπ.
Λογικότατη και η επιθυμία των κατοίκων να ζητήσουν τη γνώμη ενός ειδικού επιστήμονα, του γεωπόνου, για να ξέρουν πως πρέπει να γίνει η διαδικασία.
Λογικότατο να χρειάζεται και ένα κλάδεμα ο πλάτανος για την ασφάλεια των κατοίκων…
Τι όμως ΔΕΝ είναι λογικό;
Να «αναγκάζονται» οι κάτοικοι να ενημερώνουν ΜΜΕ και να «τρέχουν» να υποβάλλουν μηνύσεις…
Προφανώς, η κ. Καψαμπέλη δεν επιθυμούσε να χαλάσει τις σχέσεις τους με τους κατοίκους του χωριού, ούτε να είναι ανεπιθύμητη, όπως λένε οι ίδιοι. Προφανώς και κανείς δεν θα ήθελε να καταστρέψει τον πλάτανο, ούτε να χάσει ψήφους, ούτε να δημιουργηθεί ένα τόσο μεγάλο θέμα…
Όλα θα ήταν πιο ομαλά, ΑΝ όλοι μαζί, οι κάτοικοι του χωριού, ο πρόεδρος, η Αντιδήμαρχος, ο γεωπόνος, ο εργολάβος είχαν καθίσει σε ένα τραπέζι πριν γίνει το κλάδεμα. Έτσι, θα είχε πει ο καθένας τη γνώμη και θα είχε βρεθεί μία λύση που θα γινόταν αποδεκτή από την πλειοψηφία. Με αυτόν τον τρόπο, η αυτοδιοίκηση θα είχε παίξει σωστά το ρόλο της. Αν υπήρχε, δηλαδή, εξαρχής αυτή η πρωτοβουλία, ίσως τα πράγματα να μην είχαν φτάσει στα άκρα. Αυτό βέβαια για να γινόταν, θα έπρεπε να υπήρχαν καλές προθέσεις και από τις δύο πλευρές… Άραγε έγιναν όλα για τον πλάτανο;;; Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, πολλοί συμπολίτες μας πιστεύουν ότι υπήρχαν άλλοι λόγοι από πίσω.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο