Ο απολογισμός του Κ. Ζορμπά στην «ΗΜΕΡΑ» για την Υγεία στο Ιόνιο | «Υλοποιήσαμε σημαντικά έργα»

•Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του και κάνει έναν σύντομο απολογισμό στην «ΗΜΕΡΑ» για τη θητεία του ως Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας…

Η διαχείριση της πανδημίας σε περιφερειακό – αυτοδιοικητικό επίπεδο ήταν ίσως το πιο δύσκολο που κλήθηκε να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του ο μέχρι πρότινος Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος μίλησε στην «Ημέρα» για όσα κατάφερε αυτά τα δύο χρόνια.

Αρχικά, ο κ. Ζορμπάς σημείωσε ότι λήφθηκαν πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για να «θωρακιστεί» το τουριστικό προϊόν μεσούσης της πανδημικής κρίσης και να τηρηθούν τα μέτρα για τη μη διασπορά του ιού. «Υλοποιήσαμε, σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας δύο προγράμματα για την εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουρισμού, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ (συνολικό κόστος 40.000 ευρώ). Επίσης, αναλάβαμε το κόστος υπηρεσιών μεταφοράς των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τα καταλύματα τους στο ξενοδοχείο απομόνωσης».

Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας
Όσον αφορά το θέμα του εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων, ο κ. Ζορμπάς σημείωσε ότι προχώρησε η επισκευή σε 12 Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας, ενώ έγινε και προμήθεια ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Μάλιστα σημείωσε ότι: «Αναμένεται η πρόσκληση για τα υπόλοιπα νοσοκομεία, καθώς του Ληξουρίου και της Κέρκυρας έχουν αξιολογηθεί θετικά, ενώ στον προγραμματισμό είναι και η μελέτη και επισκευή του ΓΝ Κεφαλονιάς. Το συνολικό κόστος του έργου θα ξεπεράσει τα 15.000.000 ευρώ. Εξασφαλίσαμε, σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Κ. Καποδίστρια, από το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας – Ιταλίας το ποσό των 800.000 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες των Νοσοκομείων, το οποίο έχει και αύξηση του ποσού. Έχουν μάλιστα ήδη λάβει γνώση οι Διοικητές των νοσοκομείων και έχουν αυξήσει τον προϋπολογισμό τους. Το ποσό θα ξεπεράσει το 1.000.000 ευρώ».
Επίσης, πρόσθεσε ότι έγινε προμήθεια ISOBOX σε όλα τα νοσοκομεία, προκειμένου να υπάρχει ασφαλής αντιμετώπιση σε ύποπτα κρούσματα. Επίσης εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ η μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού που προσλήφθηκε σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. «Το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 11.000.000 ευρώ για να καλύψει και τυχόν άλλες ανάγκες σχετικά με το προσωπικό» σημείωσε ο κ. Ζορμπάς.

ΕΚΑΒ
Για τα ασθενοφόρα, είπε ότι: «Έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση μέσω ΈΣΠΑ για την προμήθεια 9 ασθενοφόρων, 5 «μικρών» για το αστικό ιστό και 4 μεγαλύτερων». Πρόσθεσε ότι το EKAB επανήλθε με νέο αίτημα για διπλασιασμό του αριθμού των ασθενοφόρων και πρόσθεσε ότι «αναμένεται το τεχνικό δελτίο και ήδη έχει ορισθεί τριμελής επιτροπή από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την οποιαδήποτε βοήθεια στο διαγωνισμό που αρμοδίως πρέπει να διενεργήσει το ΕΚΑΒ. Επίσης, υπεγράφη από την κυρία Περιφερειάρχη και η σχετική μετάβαση στο ΕΣΠΑ και αναμένεται το πρώτο σκάφος στα τέλη Οκτωβρίου 2021 και το δεύτερο στα τέλη Δεκεμβρίου. Το κόστος είναι 500.000 ευρώ».

Άλλες δράσεις
Υπενθύμισε ότι λειτούργησε τηλεφωνική γραμμή και σύνδεση skype για ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοομείο Κέρκυρας και την ομάδα «Διάπλους» για όλο το Ιόνιο, η οποία μάλιστα ενεργοποιήθηκε ξανά λόγω του δεύτερου lockdown. Tέλος, έγινε ένα πολύ σημαντικό σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό για τους γυμναστές – προπονητές.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο