«Πόλεμος» για τον πλάτανο στην Έξω Χώρα | Έπεσαν και μηνύσεις

•«Το χωριό πενθεί», λένε οι κάτοικοι
•Β. Καψαμπέλη: «Έκανα τα πάντα για να γίνει ένα σωστό έργο»

Το κλάδεμα του πλατάνου στην πλατεία της Έξω Χώρας έφερε έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι ρίχνουν τα βέλη τους στην Αντιδήμαρχο Ελατίων, Β. Καψαμπέλη, καθώς την θεωρούν υπεύθυνη για την «καταστροφή» του δέντρου και αναφέρουν ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί σχετική μελέτη και ότι το κλάδεμα δεν έγινε την κατάλληλη εποχή. Τονίζουν ότι το «χωριό πενθεί» και ότι η κ. Καψαμπέλη είναι «ανεπιθύμητη» στο χωριό.
Μάλιστα, οι κάτοικοι υπέβαλαν και μήνυση κατά παντός υπευθύνου και ζήτησαν τη γνώμη ειδικού επιστήμονα, γεωπόνου.
Η κ. Καψαμπέλη σημειώνει ότι έκανε τα πάντα, προκειμένου να γίνει ένα σωστό έργο στην περιοχή.

Νίκος Μαρίνος
«Προχθές το πρωί σηκωθήκαμε από τα κρεβάτια μας από τον θόρυβο των αλυσοπρίονων της κ. Καψαμπέλη, η οποία νομίζει ότι μάλλον τα ξέρει όλα… Χωρίς καμία μελέτη και κανένα λόγο αποφάσισε να καρατομήσει το φυσικό μνημείο της Έξω Χώρας, το πλατάνι μας. Δεν μπορεί να καταλάβει κανένας τον λόγο. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχουν παράγοντες άλλοι που μας για μας είναι ακατανόητοι. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβήξατε τα λένε όλα. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω για αυτή την καταστροφή στο πλατάνι. Από τη μεριά μας, προσπαθήσαμε να το σταματήσουμε όσοι ήμασταν εδώ. Μας απείλησε (η κ. Καψαμπέλη) ότι θα φέρει και την αστυνομία, αν προσπαθούσε κάποιος να την σταματήσει. Το μόνο που κάναμε εμείς ήταν να φέρουμε κάποιον γεωτεχνικό, γιατί δεν υπήρχε μελέτη για αυτό που έγινε. Ήρθε ο κ. Καψάσκης. Θα συντάξει μια αναφορά σε σχέση με την καταστροφή που έγινε. Έστειλε ήδη φωτογραφίες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, μήπως μπορέσουμε και περισώσουμε κάτι. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καψάσκη, έχει πρόβλημα και στην στατικότητά του πλέον. Δηλαδή με έναν άνεμο, με τα κενά που έχουν δημιουργηθεί, μπορεί να σπάσουν τα μεγάλα τμήματα του δέντρα, με αποτέλεσμα να μην μείνει τίποτα και όσον αφορά με την σήψη στον κορμό του με τις τομές που έχουν γίνει. Εμείς από τη μεριά μας, το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να πάρουμε μια ειδική πάστα. Την βάλαμε στις τομές μήπως προστατέψουμε τίποτα και κλαίμε τη μοίρα μας. Τα λόγια περισσεύουν μπροστά σε αυτό το θέαμα. Χωρίς κανένα λόγο και με πρακτικές που αρμόζουν σε τελείως διαφορετικές εποχές. Μπροστά από το πλατάνι πέρασε δρόμο η χούντα στην επταετία. Οι πρακτικές της ήταν τελείως διαφορετικές… Ρωτούσε μήπως γίνει καμία ζημιά. Είμαστε στο 2021 και δείτε τα αποτελέσματα του έργου της κ. Καψαμπέλη»!

Νίκος Ξένος
«Καταστροφή. Ρεζίλι. Δεν νομίζω να υπάρχει χειρότερο πράγμα από αυτό που μας έκανε η κ. Καψαμπέλη, η οποία ήρθε αυθαίρετα κατέστρεψε ένα μνημείο της φύσης, ένα δέντρο το οποίο είναι 200 ετών και ήταν το καμάρι του χωριού μας, το σήμα κατατεθέν του χωριού μας. Ήρθε αυτή η κυρία αυθαίρετα, χωρίς να ρωτήσει κανέναν και δεν άφησε τίποτα όρθιο. Αυτή η κυρία, αν έρθει στην Εξω Χώρα δεν θα φύγει καλά… Όλο το χωριό πενθεί. Έπρεπε να βαράνε πένθιμα οι καμπάνες από τη στιγμή που έκανε αυτή την καταστροφή στο πλατάνι μας. Όλη η Ζάκυνθος το ξέρει και έχει περάσει και το έχει δει».

Άγγελος Καψάσκης – Γεωπόνος
«Ο συγκεκριμένος πλάτανος ήταν το στολίδι και το σήμα κατατεθέν του χωριού. Για το κλάδεμα που έγινε έχουμε δυο ενστάσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την περίοδο που κλαδεύτηκε το δέντρο, δηλαδή έπρεπε να κλαδευτεί τουλάχιστον δυο μήνες αργότερα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα που κλαδεύονται τα φυλλοβόλα και η δεύτερη έχει να κάνει με αυστηρότητα του κλαδέματος, από την άποψη ότι ναι μεν κάποια κλαδιά ήταν προς το μέρος του δρόμου και της εκκλησίας και θα μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνα για τα αυτοκίνητα από τη μια μεριά και για την είσοδο της εκκλησίας από την άλλη, αλλά έγινε πολύ αυστηρό κλάδεμα στην ανατολική μεριά του δέντρου, στα κλαδιά που ήταν πάνω από τα παγκάκια. Έγινε πολύ αυστηρό κλάδεμα εκεί που δεν χρειαζόταν. Ήρθα σε επικοινωνία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και μου εξήγησαν ότι τα πλατάνια επιδέχονται αυστηρού κλαδέματος. Είχα μια ένσταση όσον αφορά την ηλικία, αλλά το δέντρο με επιβεβαίωσαν ότι θα πετάξει παρόλο που οι τομές είναι μεγάλες. Έγιναν κάποιοι καλλιεργητικοί χειρισμοί από τους ντόπιους, δηλαδή τοποθετήθηκε πολωτικό μίγμα στις τομές. Από εκεί και πέρα ευελπιστούμε ότι το δέντρο θα αναλάβει. Χρειάζεται χρόνο. Πρέπει να δούμε ποια κλαδιά θα κρατήσουμε, αφού πετάξει… με την προοπτική ότι θα πετάξει. Με διαβεβαίωσαν από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ότι θα αναλάβει. Όσον αφορά τη στατικότητα του δέντρου, επειδή είναι πολύ μεγάλο και έγινε αυστηρό κλάδεμα στην ανατολική μεριά, ευελπιστούμε, λόγω της μεγάλης επιφάνειας ότι δεν θα έχει προβλήματα στην πορεία και συμφώνησα με τον συνάδελφο από το πανεπιστήμιο».

Τι απαντά η δημοτική αρχή
Μετά τις καταγγελίες των κατοίκων, η «ΗΜΕΡΑ» απευθύνθηκε στην Αντιδήμαρχο Ελατίων, Β. Καψαμπέλη, προκειμένου να παρουσιαστεί και η δική της πλευρά για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση ο Δήμος.
Η κ. Καψαμπέλη, είπε: «Από το πρώτο έτος που αναλάβαμε σαν Δημοτική Αρχή είχα κληθεί από τον πρόεδρο της Κοινότητας, τον κ. Μαρίνο να επισκεφτώ το χωριό και να δω τον Πλάτανο που υπάρχει στην πλατεία, διότι ήθελε κλάδεμα. Δεν είχα πάει μόνη μου, είχε πάει και ο Δήμαρχος και είχε δει τον Πλάτανο και είχαμε παρατηρήσει ότι κάποια κλαδιά τα οποία έχουν και κάποιο βάρος στηρίζονταν σε κάποια υποστυλώματα τα οποία δεν ήταν καν πακτωμένα, άκρως επικίνδυνα δηλαδή για τα παιδιά που παίζουν και για τους ενήλικες που κάθονται στην πλατεία. Ζήτησα να γίνει αυτοψία από τον κ. Αρβανιτάκη, ο οποίος είναι Διευθυντής στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας. Στην Έκθεση Αυτοψίας του κ. Αρβανιτάκη που έγινε στις 12 Ιουνίου του 2020 και αναφέρει: «Στις 12 Ιουνίου του 2020 ημέρα Παρασκευή και ώρα 13.30 κατόπιν προφορικού αιτήματος της κ. Καψαμπέλη, προβήκαμε σε αυτοψία παρουσία της κ. Καψαμπέλη στην πλατεία της Έξω Χώρας Δ.Ε Ελατίων του Δήμου Ζακύνθου. Εκεί στην πλατεία διαπιστώσαμε την ύπαρξη δυο πλατάνων ύψους 13 μέτρων ο ένας και 7 μέτρων ο άλλος οι οποίοι χρειάζονται κλάδεμα, καθώς τα κλαδιά τους έχουν επεκταθεί επικίνδυνα πάνω από τον επαρχιακό δρόμο και προς την εκκλησία. Οι εργασίες είναι ειδικευμένες και για την εκτέλεση τους θα τηρηθούν οι όροι ασφαλείας».
Προχωρήσαμε σε σύνταξη μελέτης, έγινε διαγωνισμός, έγινε ανάθεση έργου. Υπάρχει απόφαση Δημάρχου στις 14 Αυγούστου του 2020: «ο Δήμαρχος εγκρίνει την υπ. αριθμόν 15/2020 μελέτη εργασίας κοπής δέντρων στον Δήμο Ζακύνθου, όπου εκεί συμπεριλαμβάνεται και η Δ.Ε. Ελατίων» και ξεκινήσαμε το κλάδεμα. Βέβαια, επειδή η εταιρία αυτή, όλο αυτό το διάστημα ήταν στο Κοιμητήριο της Πόλης, όπου εκεί πραγματικά είχε πολλή δουλειά, καθυστέρησε λίγο η υλοποίηση αυτής της μελέτης. Τελευταία, με τον κ. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος είναι αρχιτέκτονας και σύμβουλος του Δημάρχου, επειδή είχαμε αναλάβει καθ’ ολόκληρίαν τον εξωραϊσμό κοινόχρηστων χώρων, μέσα στη μελέτη αυτή βάλαμε και την πλατεία της Έξω Χώρας, γιατί πιστεύαμε ότι κάποια ορεινά χωριά θέλουν πραγματικά έναν εξωραϊσμό, μια ανάπτυξη… Πριν ξεκινήσει η εργολαβία αυτή, ειδοποιήθηκα με τους μηχανικούς ότι σε δική τους επίσκεψη διαπίστωσαν ότι τα κλαδιά ήταν σάπια. Πήγαν μάλιστα να κατεβάσουν κάποια καλώδια και παραλίγο να πέσουν οι άνθρωποι και ζήτησα από τον κ. Κωνσταντίνο Γιατρά, ο οποίος είναι και αυτός που έκανε το κλάδεμα του Πλατάνου, να έρθει πριν ξεκινήσει το έργο για να κλαδέψουμε τον Πλάτανο. Για αυτόν τον λόγο έγινε το κλάδεμα του Πλατάνου. Πρώτον, γιατί τα κλαδιά ήταν επικίνδυνα και δεύτερον επειδή έπρεπε να ξεκινήσει ένα έργο πάνω στην πλατεία και δεν μπορούσαμε βέβαια με όλο αυτόν τον Πλάτανο, με την επικινδυνότητα που είχε, με τα υποστυλώματα που ήταν υποτυπώδη, να πάμε να ξεκινήσουμε εργασίες. Και εξάλλου δεν είναι μόνο ότι είχα μια μελέτη από γεωπόνο και μάλιστα, διευθυντή της Υπηρεσίας, μίλησα και με άλλο γεωπόνο, τον κ. Μαρίνο, διότι ήθελα να είμαι σίγουρη για την εποχή, μήπως δεν είναι κατάλληλη… Μου είπε ότι αυτή είναι η πιο κατάλληλη εποχή, πριν ξεκινήσουν οι εποχές και όχι τον Μάρτη και μάλιστα είχα εφοδιαστεί και με συγκεκριμένο υγρό για να καλύψω τις πληγές κατόπιν του κλαδέματος. Έκανα τα πάντα για να γίνει ένα σωστό έργο και από θέμα κλαδέματος και από θέμα ανάπλασης της πλατείας και του κέντρου του χωριού».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο