4η διεθνής επιστημονική συνάντηση για τον Ούγο Φώσκολο

Στον Λόφο του Στράνη πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (18/9) η 4η Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση για τον Ούγο Φώσκολο. Οικοδεσπότης και οργανωτής της συνάντησης ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Ούγος Φώσκολος” που από το 2009 που ιδρύθηκε, κρατά ψηλά το επίπεδο και την εμβέλεια των δραστηριοτήτων του. Με την έμπνευση των ιδρυτικών του στελεχών και ιδιαίτερα των αείμηνηστων Νίκου Λαλώτη και Διονύση Ζήβα, ο Σύλλογος κατάφερε στη δεκαετή διαδρομή του να “χτίσει” το σπίτι του ποιητή, Ούγου Φώσκολου (1778-8127), όπως ακριβώς υπήρξε τα χρόνια που έζησε εκεί ο ποιητής και να στρέψει το ενδιαφέρον της ελληνικής και της ιταλικής διανόησης στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Η 4η Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση είχε ως ομιλητές, διακεκριμένους πανεπιστημιακούς και ερευνητές που ήρθαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή για να αφουγκραστούν τον αέρα και τις εικόνες του τόπου που ανέδειξε τόσους πολλούς ποιητές σαν τον Φώσκολο, το Σολωμό, τον Κάλβο και τον Καπνίστ.

Για την Επιστημονική Συνάντηση στη Ζάκυνθο ο Πρόεδρος του Σωματείου “Ούγος Φώσκολος” και Πρόεδρος της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου, Φίλιππος Συνετός, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε τους φιλοξενούμενους μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για έξι διαπρεπείς ερευνητές, ιστορικούς, φιλόλογους και πανεπιστημιακούς. Έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν το έργο, την παρουσία και τη ζωή του ποιητή Νικολάου Ούγκο Φόσκολο και πιστεύουμε ότι αυτό το 4ο Συνέδριο είναι το επιστέγασμα μιας σημαντικής μακράς πορείας του σωματείου μας που έχει ως άξονα αφενός μεν να δημιουργήσουμε το σπίτι ως επισκέψιμο Μουσείο και αφετέρου, να συνεχίσουμε την Επιστημονική Έρευνα στο διηνεκές. Να ευχαριστήσουμε τον κόσμο, τις αρχές, τον Δήμο, την Περιφέρεια και όλους όσους συνδράμουν στην προσπάθεια μας».

Ο Μιχαήλ Πασχάλης ομ. καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: ”Ο Φώσκολος και η Επανάσταση: Όψεις μιας παράδοξης φιλοπατρίας”, δήλωσε: «Η 4η Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση για τον Ούγκο Φόσκολο είναι αφιερωμένη εν μέρει στη σχέση του με την επανάσταση, επειδή φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια και στις επιδράσεις σε έργο νεοελλήνων κυρίως Επτανησίων αλλά όχι μόνο, ειδικότερα την πρόσληψη του έργου του Φώσκολου από τον Διονύσιο Σολωμό, από τον Κωστή Παλαμά, από τον Σπυρίδωνα Δεδιάζη, ο οποίος ασχολήθηκε συστηματικά μαζί του και από τον Γεράσιμο Μαρκορά»

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο