Καταργούνται τα PCR test για τους εμβολιασμένους Βρετανούς – Οι πορτοκαλί χώρες γίνονται πράσινες

Τα τεστ PCR καταργούνται για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, οι “πορτοκαλί” χώρες θα γίνουν “πράσινες” και η “κόκκινη” λίστα θα μειωθεί στο ήμισυ, με την Τουρκία να “ανοίγει” και πάλι τις “πόρτες” της στο δημοφιλές, βρετανικό κοινό της. Η βασικότερη, ωστόσο, αλλαγή στο αμφιλεγόμενο, ταξιδιωτικό σύστημα του φωτεινού σηματοδότη, αφορά στη δημιουργία δύο κατηγοριών, όπου στη μία θα περιλαμβάνονται οι χώρες στις οποίες θα επιτρέπονται τα ταξίδια και στην άλλη εκείνες στις οποίες θα απαγορεύονται. Οι αλλαγές, όπως όλα δείχνουν, θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Η υποχρεωτικότητα διενέργειας των τεστ PCR καταργείται για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Ην. Βασίλειο και τα δαπανηρά τεστ αντικαθίσταται από τα φθηνότερα τεστ πλευρικής ροής, αλλά οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με την καραντίνα κατά την επιστροφή τους από το εξωτερικό, σύμφωνα με την Dailymail.

Τα τεστ πριν από την αναχώρηση, στα οποία υποβάλλονται οι ταξιδιώτες πριν πετάξουν πίσω στο Ην. Βασίλειο, είναι επίσης πιθανό να καταργηθούν. Ενώ οι χώρες θα διακρίνονται από τρεις σε δύο κατηγορίες, στις “go” και στις “no go”, καταργώντας ουσιαστικά την “πορτοκαλί” κατηγορία.

Με τις αλλαγές αυτές αναμένεται σημαντική αύξηση των κρατήσεων για το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου και μάλιστα ενόψει των σχολικών διακοπών του Οκτωβρίου.

johnsonΌλες οι χώρες που ανήκουν σήμερα στην “πορτοκαλί” λίστα θα γίνουν ουσιαστικά “πράσινες” και θα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα “go”, ενώ ο αριθμός των “κόκκινων” χωρών, που σήμερα ανέρχονται στις 62, θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι προορισμοί θα ανοίξουν για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, ανάμεσά τους και δημοφιλείς προορισμοί διακοπών, όπως η Τουρκία, που βρίσκεται στην “κόκκινη”, ταξιδιωτική λίστα της βρετανικής κυβέρνησης από τον Μάιο.

Σύμφωνα με τους Times, η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που πρόκειται να αφαιρεθούν από την “κόκκινη” λίστα και αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους Βρετανούς, για ηλιόλουστες διακοπές, αφού το φθινόπωρο η μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου.

Υπενθυμίζεται ότι, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Βρετανοί έκαναν διακοπές στη χώρα το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Αλλά η χώρα βρίσκεται στη κόκκινη λίστα από τον Μάιο.

Ωστόσο, όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι αντιμετωπίζουν ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς, αφού θα τίθενται σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους από οποιαδήποτε χώρα, ακόμη κι από εκείνες που βρίσκονται στη λίστα “go”, πληρώνοντας από την τσέπη τους 2.285 λίρες. Το νέο, πιο σκληρό καθεστώς για τους μη εμβολιασμένους Βρετανούς αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στα ποσοστά εμβολιασμού στο Ην. Βασίλειο.

Προς το παρόν, οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από χώρες της “πράσινης” λίστας, όπως η Κροατία, η Δανία και η Γερμανία, πρέπει να κάνουν τεστ PCR εντός δύο ημερών από την άφιξή τους. Ενώ, σύμφωνα με το νέο σύστημα, θα πρέπει να απομονωθούν στο σπίτι για δέκα ημέρες και να κάνουν εξετάσεις PCR την δεύτερη και την όγδοη ημέρα, όπως κάνουν σήμερα όσοι αφικνούνται από χώρες της “πορτοκάλι” λίστας.

Οι αλλαγές αποτελούν μέρος μιας πολυαναμενόμενης επανεξέτασης των ταξιδιωτικών περιορισμών, οδηγώντας στον επανασχεδιασμό των κανόνων του αμφιλεγόμενου συστήματος φωτεινού σηματοδότηση, που εισήχθη τον περασμένο Μάιο. Αναμένεται δε, να βοηθήσουν την τουριστική-ταξιδιωτική βιομηχανία του Ην. Βασίλειο να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει, αν και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποί της θεωρούν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω, καταργώντας όλα τα τεστ για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

Λεπτομέρειες της πολυαναμενόμενης ανακατάταξης των ταξιδιωτικών κανόνων αναμένεται να γνωστοποιηθούν στο πλαίσιο επίσημης ανακοίνωσης αργότερα σήμερα. Οποιεσδήποτε αλλαγές θα ισχύουν για την Αγγλία αρχικά, καθώς οι διοικήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υπεύθυνες για τους δικούς τους κανόνες ταξιδιού.

Πηγή:money-tourism