Η 4η διεθνής επιστημονική συνάντηση για τον Ούγο Φώσκολο στη Ζάκυνθο

Για τέταρτη χρονιά φέτος, η Ζάκυνθος έχει τη χαρά φιλοξενεί μια Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση από εκείνες που σπανίζουν στην ελληνική περιφέρεια και κάνουν ένα τόπο να ξεχωρίζει στο χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού.

Οικοδεσπότης και οργανωτής της Συνάντησης ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Ούγος Φώσκολος” που από το 2009 που ιδρύθηκε, κρατά ψηλά το επίπεδο και την εμβέλεια των δραστηριοτήτων του.

Με την έμπνευση των ιδρυτικών του στελεχών και ιδιαίτερα των αείμηνηστων Νίκου Λαλώτη και Διονύση Ζήβα, ο Σύλλογος κατάφερε στη δεκαετή διαδρομή του να “χτίσει” το σπίτι του ποιητή, Ούγου Φώσκολου (1778-8127), όπως ακριβώς υπήρξε τα χρόνια που έζησε εκεί ο ποιητής και να στρέψει το ενδιαφέρον της ελληνικής και της ιταλικής διανόησης στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Η 4η Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση έχει ως ομιλητές, διακεκριμένους πανεπιστημιακούς και ερευνητές που θα έρθουν στην ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή για να αφουγκραστούν τον αέρα και τις εικόνες του τόπου που ανέδειξε τόσους πολλούς ποιητές σαν τον Φώσκολο, το Σολωμό, τον Κάλβο και τον Καπνίστ.

Πρόκειται για τον Maurizio Perugi, ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης που θα μιλήσει για τη πρόσληψη του έργου του Φώσκολου στον Διονύσιο Σολωμό, τον Μιχαήλ Πασχάλη ομ. καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης που θα μιλήσει με θέμα: ”Ο Φώσκολος και η Επανάσταση: Όψεις μιας παράδοξης φιλοπατρίας”,τον Θεοδόση Πυλαρινό, ομ. Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου που θα μιλήσει με θέμα: H πρόσληψη του έργου του Φώσκολου στον Κωστή Παλαμά, τη Μαρία Σγουρίδου, Καθηγήτρια Ιταλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που θα μιλήσει με θέμα: H πρόσληψη του έργου του Φώσκολου στον Σπύρο Δεβιάζη, τον Bασίλη Λέτσιο, Επίκουρος καθηγητή Ιονίου Πανεπιστημίου που θα μιλήσει με θέμα: «Ugo Foscolo και Γεράσιμος Μαρκοράς, σχόλια σε δύο ποιητικά μεταφράσματα” και τον Νίκια Λούντζη, συγγραφέα και ιστορικό που θα μιλήσει με θέμα: Vasily Kapnist: Eνας Ρώσος εθνικός ποιητής από τη Ζάκυνθο.

Μιλώντας για την Επιστημονική Συνάντηση στη Ζάκυνθο, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Πρόεδρος του Σωματείου “Ούγος Φώσκολος” και Πρόεδρος της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου, Φίλιππος Συνετός, δήλωσε τα εξής:

“H Zάκυνθος έχει την ευτυχία να είναι πατρίδα 4 εθνικών ποιητών. Των Διονυ-σίου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου στην Ελλάδα, του Ούγου Φώσκολου στην Ιταλία και του Βασίλη Καπνίση στη Ρωσία. ‘Ολοι τους έζησαν και δημιούργη-σαν, από τα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 19ου αιώνα. Σε μια περίοδο με πολλές επαναστάσεις, κινήματα και νέες ιδέες να συνεπαίρνουν την Ευρώπη. Η Ζάκυνθος, όλα αυτά τα χρόνια ήταν υπό την προστασία των μεγάλων δυνά-μεων της Ευρώπης αλλά διατηρούσε, όπως και τα άλλα Ιόνια νησιά, την πολι-τιστική και πνευματική της αυτονομία αλλά και την ελληνικότητά της, γεγονός που επέτρεψε να ανθίσουν τα γράμματα και οι τέχνες κατά μοναδικό τρόπο.

Κορυφαία μορφή αυτής της περιόδου ο Νικόλαος – Ούγος Φώσκολος που γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1777 και πέθανε στο Λονδίνο το 1827. ‘Εγραψε τραγωδίες και ποίηση στην ιταλική γλώσσα αλλά η Ελλάδα των κλασικών χρόνων υπήρχε παντού στα έργα του. Στις μέρες μας, οι δύο πατρίδες του ποιητή συνεργάζονται για να τιμήσουν και να αναδείξουν το έργο του και τις πνευματικές του παρακαταθήκες. Πολύ σύντομα εκτιμούμε ότι θα ανοίξει για το κοινό, ως Μουσείο, το σπίτι που γενήθηκε ο ποιητής στο κέντρο της Πόλης μας, κι εκεί η Ζάκυνθος θα αναδείξει μια ακόμα σπουδαία πτυχή της ιστορίας της.”

Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, στο Λόφο του Στράνη και θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία του κοινού από τον κορωνοϊό.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο