Έκθεση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στην Πάτρα | Συμμετέχει και η εικαστικός Ελένη Γούναρη

• «Προς Επισκευήν Ολομελείας – μια διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα»
• 148 έργα / 115 εικαστικοί καλλιτέχνες
• 20 Σεπτέμβρη – 20 Οκτώβρη 2021. Ταυτόχρονα σε δύο χώρους: Στην Αγορά Αργύρη και στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος συνδιοργανώνει με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων έκθεση με τίτλο «Προς Επισκευήν Ολομελείας – μια διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα».
Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 115 εικαστικοί καλλιτέχνες, με 148 έργα, μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος και επιλογή από την αιρετή Επιτροπή Κρίσεων του ΕΕΤΕ, περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες μορφές έκφρασης (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, video, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, κ.λπ.), και έχει ως στόχο την αποτύπωση την σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με άξονα το μείζον αυτό γεγονός του νέου ελληνικού κράτους.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης αναφέρει στο χαιρετισμό του για την έκθεση:
«Στη ζωή μας, παρά την καθημερινή πάλη, που πολλές φορές δεν αφήνει ελεύθερο χρόνο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι αναγκαία η επαφή με την πολιτιστική δημιουργία, όσο και αν προσπαθεί το σύστημα να την εμφανίσει ως πολυτέλεια. Η καλλιέργεια της ψυχής και του μυαλού, δίνουν νέα ορμή και βάθος στον καθημερινό αγώνα. Με αυτήν την πεποίθηση έχουμε βαδίσει ως τώρα, από τη μέρα που αναλάβαμε τη δημοτική αρχή. Συνεχίζοντας, τη θεματική ενότητα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, προχωρούμε στην παρούσα έκθεση, η οποία συνδιοργανώνεται από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων. Θεωρούμε, πως μέσα από αυτό τον κύκλο των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων μπορούμε να διδαχτούμε πολλά, γιατί οι επαναστάσεις είναι οι καλύτεροι «δάσκαλοι» της ιστορίας, είναι αυτές που κινούν την ιστορική εξέλιξη. Το 1821 σηματοδοτεί το διαχρονικό συμπέρασμα: τίποτα δεν μένει στατικό, ακίνητο, κανένας αρνητικός συσχετισμός, όσο αρνητικός και αν είναι, δεν μπορεί να τα βάλει με τη δύναμη του οργανωμένου λαού, που έχει το δίκιο με το μέρος του. Πιστεύουμε ότι τα 148 έργα των 115 εικαστικών καλλιτεχνών, θα φωτίσουν ακόμα περισσότερο το δρόμο για τους αγώνες του μέλλοντος, για μια καλύτερη, ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία».

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, σημειώνει: «O Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων με τη συμμετοχή όλων των δομών του, όπως το Δημοτικό Ωδείο, τη Δημοτική Μπάντα, την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, το Εικαστικό Εργαστήρι, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Χορευτικό Εργαστήρι και τη Λαϊκή Ορχήστρα του, ξεδιπλώνει από την αρχή της χρονιάς, μια βεντάλια εκδηλώσεων σε όλη την έκταση του Δήμου Πατρέων, αφιερωμένες στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης αξιοποιώντας και ενεργοποιώντας όλες τις μορφές τέχνης: θέατρο, μουσική, εικαστικά, χορός, κινηματογράφος, λογοτεχνία. Δε θα μπορούσε να λείπει από αυτήν την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, η συνδιοργάνωση και φιλοξενία στην πόλη μας της παρούσας έκθεσης εικαστικών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Η Επανάσταση του 1821 από την έναρξή της μέχρι και σήμερα ενέπνευσε τους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων. Στις μάχες του ’21, στην αυτοθυσία των λαϊκών αγωνιστών, στο πάθος του υπόδουλου ραγιά για μια άλλη κοινωνία, οι καλλιτέχνες έβρισκαν το ερέθισμα για δημιουργία. Άλλες φορές το κίνητρό τους ήταν είτε να κρατήσουν την ιστορική μνήμη ζωντανή, άλλες να προβάλλουν και να διαδώσουν το νόημα και το δίδαγμα της Επανάστασης, άλλες να το παραλληλίσουν με τον αγώνα τους στο σύγχρονο δυνάστη. Με ανυπομονησία, λοιπόν, περιμένουμε να αντικρίσουμε και να συνομιλήσουμε με τα έργα των σημερινών καλλιτεχνών, οι οποίοι δεν μένουν αδιάφοροι στα μεγάλα γεγονότα που έδειξαν το δρόμο για την εξέλιξη της κοινωνίας-το δρόμο του αγώνα και αντλούν την έμπνευσή τους από την πηγή του λαού που δεν σκύβει το κεφάλι και μάχεται για την ελευθερία του από κάθε μορφής σκλαβιά» .

Η Ελένη Γούναρη συμμετέχει με το έργο: «Διαδικτυακή Επέτειος» και αναφέρει για τη διοργάνωση: «Διακόσια χρόνια μετά, στεκόμαστε αμήχανοι και ανέκφραστοι σε διαδικτυακές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις της εθνικής επετείου, αναζητώντας τη δύναμη και τη θέληση του Σολωμού σε σύγχρονα αισθητικά σύμβολα του 1821».
Η δύναμή σου πέλαγο
κι η θέλησή μου βράχος

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί 20 Σεπτέμβρη – 20 Οκτώβρη 2021 στην Πάτρα, ταυτόχρονα σε δύο χώρους: Στην Αγορά Αργύρη (Αγ. Ανδρέου 12, Πάτρα) και στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών (Μαιζώνος 110, Πάτρα).
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00 – 14.00, Τρίτη έως Παρασκευή: 18.00 – 21.00, Κυριακή & Δευτέρα κλειστή

(Η είσοδος θα γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ)
Είσοδος Ελεύθερη

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο