Πώς να μάθω μία ξένη γλώσσα άμεσα, εύκολα και με σταθερά αποτελέσματα; | Γράφει η Αδαμάντινη Μαρίνου

chita.ru

Οι ξένες γλώσσες σήμερα είναι το κλειδί για μια ζωή ευκολότερη, με περισσότερες προσδοκίες και από τους γύρω μας, το περιβάλλον μας, αλλά κυρίως από εμάς τους ίδιους. Και αυτό γιατί ανοίγουν τη μεγάλη πόρτα της επικοινωνίας.
Επικοινωνία με ανθρώπους οι οποίοι είναι είτε επισκέπτες στον δικό μας τόπο, είτε κάτοικοι των χωρών που εμείς επισκεπτόμαστε, επικοινωνία για την αγορά, προώθηση, ενημέρωση προϊόντων ή υπηρεσιών από και προς το εξωτερικό γενικότερα, αφού το internet και οι δυνατότητές του βρίσκονται ήδη μέσα στην παλάμη μας με τη χρήση των κινητών συσκευών μας.
Εκτός όμως από την επικοινωνία, η άμεση πληροφόρηση που ζητά ο καθένας μας είναι το επόμενο συγκριτικό προνόμιο όσων γνωρίζουν ξένες γλώσσες αλλά και οι σπουδές στο εξωτερικό σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο ή ακόμα η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, στόχος πολλών νέων ανθρώπων σήμερα.
Ακόμα, η ψυχαγωγία, τα on line παιχνίδια, η παρακολούθηση ταινιών, ντοκιμαντέρ, μουσικών βίντεο είναι μερικοί ακόμα λόγοι για να αγαπήσουμε και να αξιοποιήσουμε τις ξένες γλώσσες…είναι χρήσιμες!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΘΟΔΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;


Σαφώς και υπάρχει! Κι εμείς στα AMZ-EDUCATION ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΗ ΜΑΡΙΝΟΥ-ΖΟΥΡΜΠΑΝΟΥ την γνωρίζουμε καλά και την κάνουμε πράξη καθημερινά δίνοντάς την ως καθοδήγηση στους μαθητές μας.
Για να θέσω την ξένη γλώσσα στο μυαλό μου ως αυτόματη διαδικασία στην κάθε μέρα μου, ακολουθώ μερικά βασικά βήματα ανεξάρτητα με το αν είμαι μαθητής ή ενήλικος ή αν μαθαίνω μια γλώσσα για να πλουτίσω το βιογραφικό μου ή να αποκτήσω νέες δεξιότητες.
Το πρώτο μου και βασικό βήμα είναι η μελέτη και η συνεχής δουλειά με το καινούριο κάθε φορά λεξιλόγιο. Το χρησιμοποιώ λέγοντάς το, γράφοντάς το, δουλεύοντάς το με παραδείγματα. Όσο και αν φαίνεται χρονοβόρος αυτός ο τρόπος, είναι αυτός που μου εξασφαλίζει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Την άμεση/αυτόματη καταγραφή των νέων λέξεων.
Στο επόμενο στάδιο διαβάζω το κείμενο που περιλαμβάνει το νέο λεξιλόγιο. Διαβάζω αργά και με προσοχή, προσπαθώντας να κατανοήσω ή ακόμα και να μεταφράζω. Έτσι «δένω» το νέο μου λεξιλόγιο με κείμενο, με ιδέες, σκέψεις, κάνω συνειρμούς… το ζητούμενο δηλαδή!
Να αναγνωρίζω ενεργό λεξιλόγιο που μπορώ να χρησιμοποιήσω στον προφορικό και γραπτό μου λόγο.
Τέλος περνάω στην εξάσκηση, την πρακτική! Στοχευμένα προσπαθώ να χρησιμοποιήσω τη νέα γνώση και ταυτόχρονα να ελέγξω αν την κατέχω μέσα από ασκήσεις, εύκολες στην αρχή, πιο απαιτητικές στην συνέχεια. Αυτό είναι και το σημείο που διασκεδάζω περισσότερο αφού παρακολουθώ τη νέα γνώση μου να παίρνει πραγματικές διαστάσεις.

Και ΝΑΙ καταφέρνω να τη χρησιμοποιήσω όπως εγώ θέλω και να εκφράσω τις σκέψεις μου!
Είναι καταπληκτικό και κάθε μαθητής δε μπορεί παρά να ενθουσιαστεί με αυτό!
Τα πάντα ολοκληρώνονται και σταθεροποιούνται με την επανάληψη. Η γνώση μου πρέπει να βρίσκεται σε χρήση και να ανακυκλώνεται. Επομένως, διαβάζω βιβλία, κείμενα, βλέπω ταινίες χωρίς υπότιτλους ή με υπότιτλους της γλώσσας που μαθαίνω, παρακολουθώ βίντεο ή ντοκιμαντέρ για θέματα που με ενδιαφέρουν και κρατώ τη γνώση μου ζωντανή και χτίζω κάθε μέρα επάνω της.
Είτε είστε γονείς που επιβλέπουν μικρούς μαθητές στη μελέτη τους, είτε είστε ενήλικοι που βάζετε στον εαυτό σας την πρόκληση μιας ξένης γλώσσας φροντίστε να ακολουθήσετε αυτή τη σειρά στη μελέτη σας και θα είναι η βάση μιας μεθοδικής και σταθερής γνώσης.
Εμείς στα AMZ-EDUCATION ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΗ ΜΑΡΙΝΟΥ-ΖΟΥΡΜΠΑΝΟΥ δίνουμε μεγάλη σημασία στην τακτική της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας και προσπαθούμε να τη μεταδίδουμε καθημερινά.
Έχουμε πολλά ακόμα tips που μπορούν να κάνουν την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας εύκολη και αποτελεσματική με λίγο κόπο και πολύ κέρδος και θα χαρούμε να τα μοιραστούμε μαζί σας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΩ ΟΤΑΝ ΜΑΘΑΙΝΩ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ;

Πολλές φορές σαν εκπαιδευτικοί καταλαβαίνουμε ότι παρόλο που κάποιος έχει περάσει αρκετό χρόνο ασχολούμενος με τη μελέτη του δεν έχει τα ανάλογα αποτελέσματα.
Ο βασικός λόγος και ο τρόπος που πρέπει να αποφεύγεται, πάση θυσία, είναι η εύκολη διαδρομή.
Σε μεγάλο ποσοστό η διαδικασία που περιγράψαμε πιο πάνω γίνεται ανάποδα. Πολλοί μαθητές επιλέγουν να κάνουν πρώτα την εξάσκησή τους συμπληρώνοντας τις ασκήσεις τους και να αφήνουν τελευταίο το νέο λεξιλόγιο. Τους δίνει την αίσθηση ότι φεύγει το μεγαλύτερο βάρος της δουλειάς τους και μετά μένει μόνο το να μάθουν τις νέες λέξεις.
Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο ανορθόδοξος είναι αυτός ο τρόπος γιατί καταλήγουμε να συμπληρώνουμε ασκήσεις χωρίς τη νέα γνώση που θα δώσει την αξία και το σκοπό που έχουν.

Επομένως ακολουθούμε τα βήματα με τη σωστή σειρά:
1. Μαθαίνουμε νέες λέξεις.
2. «Δένουμε» τη νέα γνώση με περιεχόμενο.
3. Εμπεδώνουμε στοχευμένα με ασκήσεις κάθε είδους & χρησιμοποιούμε τη γνώση.

Χρησιμοποιήστε το site μας www.amz-education.gr για να βρείτε το επίπεδο σας στις ξένες γλώσσες αφού από φέτος έχουμε ενσωματώσει PLACEMENT TESTS που σε λίγα λεπτά θα σας δείξουν σε ποιο επίπεδο είστε και ποιες είναι οι ανάγκες σας.
Επιπλέον μέσα στο site μας θα βρείτε έναν ΟΔΗΓΟ με 10 ΒΗΜΑΤΑ για να ξεκινήσετε την επαφή σας με τα αγγλικά την πιο απαραίτητη και ευρέως χρησιμοποιούμενη γλώσσα στον κόσμο.

Θα χαρούμε να σας δώσουμε οποιαδήποτε άλλη πληροφορία και σας ευχόμαστε μια καλή και αποδοτική σχολική χρονιά!

Η Αδαμάντινη Μαρίνου είναι Πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο