«Θα τηρήσουμε τα μέτρα», λένε οι Ζακυνθινοί επιχειρηματίες –Προβληματισμός για τον έλεγχο των πελατών στην εστίαση

taxheaven.gr

•Οι ανεμβολίαστοι και τα τεστ

Για μία ακόμα φορά, από το ξεκίνημα της πανδημίας αλλάζουν τα μέτρα και οι πολίτες ήδη από τη Δευτέρα προσπαθούν να ενημερωθούν αρχικά και στη συνέχεια, να τα εφαρμόσουν. Ουσιαστικά, αλλαγές υπάρχουν από την αρχή της εβδομάδας μέχρι και τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου σε δημόσιες υπηρεσίες και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δικαστήρια, νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, εκκλησίες, δομές φροντίδας ηλικιωμένων και φιλοξενίας προσφύγων, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σινεμά, κέντρα διασκέδασης, εστίαση, μέσα μεταφοράς, αθλητικές διοργανώσεις, σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο. Οι πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν τους ανεμβολίαστους.


Οι ανεμβολίαστοι και τα τεστ
Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Το κόστος του κάθε τεστ ανέρχεται στα 10 ευρώ και θα βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο, ενώ γίνονται δεκτά μόνο όσα από τα τεστ πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Μετά το τεστ, ο εργαζόμενος θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.
Δύο υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα υποχρεούνται να υποβάλλονται:
• εκπαιδευτικοί
• ακαδημαϊκοί,
• εργαζόμενοι σε τουρισμό,
• εργαζόμενοι σε εστίαση,
• εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές

Δύο self test την εβδομάδα, τα οποία μπορούν να τα προμηθεύονται εντελώς δωρεάν, αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν το αποτέλεσμά τους στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, θα πρέπει να κάνουν οι μαθητές.
Όσον αφορά τους φοιτητές, εισέρχονται στα πανεπιστήμια και στις σχολές υποχρεωτικά με 2 εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ή PCR τεστ την εβδομάδα. Αυτά πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη που βαραίνει τον φοιτητή (έναντι 10 ευρώ για το rapid test) και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Οι μετακινήσεις
Εφικτή παραμένει η δυνατότητα ταξιδιού για τους ανεμβολίαστους πολίτες, τόσο προς τα νησιά, όσο και προς τις ηπειρωτικές περιοχές και με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, ΚΤΕΛ) εφόσον προσκομίσουν στο σημείο αναχώρησης εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενήλικους και ανήλικους 12-17 ετών, που έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη, έναντι 10 ευρώ.

Η εστίαση
Όπως λένε οι Ζακυνθινοί επιχειρηματίες στην εφημερίδα μας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να καταφέρουν να δουλέψουν και παράλληλα, αναφέρουν ότι αν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, ίσως να βελτιωθούν οι συνθήκες. Σημειώνουν ότι δεν θα μπορέσει η εστίαση να αντέξει ένα νέο lockdown και ανησυχούν για τους ελέγχους που θα γίνονται στους πελάτες κατά την είσοδό τους στα καταστήματα…
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα στους περισσότερους κλειστούς χώρους πρόσβαση έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους μόνο με rapid test ή PCR.

Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Για τους ανθρώπους της εστίασης, τα συγκεκριμένα μέτρα είναι μονόδρομος για να καταφέρουν να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους… Από την άλλη πλευρά, τα πρόστιμα για όσους δεν τηρήσουν τα μέτρα θα είναι πολύ αυστηρά…

Γιώργος Πλαρινός – Ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης
«Απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση έχει δώσει κάποια προνόμια στους εμβολιασμένους. Δεν θεωρώ ότι είναι κακό μέτρο. Θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες να λάβουν περισσότερα μέτρα. Θα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσει τους εμβολιασμένους. Η όλη διαδικασία γίνεται πιο ασφαλής για τους εργαζόμενους και τους πελάτες. Θα υπάρχουν και μαγαζιά με εξωτερικούς χώρους και θα κάθονται και οι ανεμβολίαστοι. Δεν νομίζω να επηρεάσει τα μαγαζιά όλο αυτό. Αυτός που θέλει να πάει για φαγητό, θα φροντίσει να κάνει όσα πρέπει για να πάει. Και νομίζω αρκετοί έχουν εμβολιαστεί. Είναι ένα μικρό ποσοστό που δεν θέλει και αυτό είναι σεβαστό. Θα προχωρήσουμε τον χειμώνα μας και ελπίζουμε ότι δεν θα προχωρήσουμε σε lockdown. Αυτό πάει να αποτρέψει η κυβέρνηση και για αυτό θεωρώ ότι είναι καλό το μέτρο».

Γιώργος Βυθούλκας – Ιδιοκτήτης καταστημάτων εστίασης
«Όταν ξεκινήσουν οι πρώτες βροχές και κλειστεί ο κόσμος μέσα, θα καταλάβουμε το πρόβλημα. Πιστεύω ότι δεν έχουμε άλλο «όπλο» από το να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος για να μπορέσουμε να απελευθερωθούμε και να προχωρήσει παρακάτω η ζωή μας. Δέχομαι συνέχεια ερωτήσεις για το κλειστό κέντρο διασκέδασης που έχω, για το αν θα μπαίνουν μέσα οι ανεμβολίαστοι. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι τα μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να τα σεβαστούμε και να τα τηρήσουμε 100% όλοι για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις μας. Αν πάμε σε ένα ακόμα lockdown, νομίζω θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα. Απλώς θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να εμβολιαστούμε. Δεν υπάρχει άλλο όπλο. Τέλος».

Μάρκος Πνευματικός – Ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης
«Το θετικό είναι ότι τα μαγαζιά θα λειτουργήσουν και τον χειμώνα κάτι που δεν είχαμε τα τελευταία δυο χρόνια. Από την άλλη, θα δημιουργηθούν παρεξηγήσεις με τους ανθρώπους που δεν επέλεξαν να εμβολιαστούν και επομένως, αυτό θα μας κάνει λίγο πιο δύσκολη τη δουλειά. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν των εμβολίων. Πρέπει να «οπλιστούμε» γιατί και αυτός ο χειμώνας μπορεί να είναι περίεργος. Είναι δύσκολη η διαχείριση των πελατών και ειδικά, όταν βρισκόμαστε σε μια κλειστή κοινωνία. Για χάρη των επιχειρήσεων μας, πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα που έχει ορίσει το κράτος».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο