Χαμόγελα αφήνει η σεζόν | «Καμπανάκι» για τις υποδομές – Τα δεδομένα αναλύουν ο Γ. Φιλιπποπολίτης και ο Γ. Μάργαρης

• Γ. Φιλιπποπολίτης: «Μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαμε 280.000 επισκέπτες. Μαζί με τον Σεπτέμβριο, ίσως φτάσουμε και τις 400.000»
• Γ. Μάργαρης: «Η έλλειψη νερού σε σπίτια και επιχειρήσεις και η έλλειψη καθαριότητας ήταν δύο μεγάλα προβλήματα που σχολιάστηκαν από τους επισκέπτες»

Μια καλοκαιρινή σεζόν που την είχε ανάγκη το νησί μας ήταν η φετινή καθώς ολοκληρώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η προσέλευση επισκεπτών από το εξωτερικό στο νησί μας ήταν αρκετά αυξημένη. Συνολικά, για τη χώρα επίσης θεωρείται μία πολύ καλή χρονιά με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο να αναφέρει ότι: «Φαίνεται ότι θα πιάσουμε το 45 – 50% του 2019 σχεδόν σε όλους τους προορισμούς και αυτό είναι μια ανάσα επιβίωσης για να πάμε σε ένα κανονικό 2022».


Εξαιρετικά τα δεδομένα για το νησί μας

Ο τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Φιλιπποπολίτης, κληθείς να σχολιάσει τα δεδομένα στο νησί μας σημείωσε ότι οι πληρότητες τον Αύγουστο άγγιξαν το 80%. «Είχαμε 150.000 επισκέπτες τον Αύγουστο και αυτός ο αριθμός είναι πολύ κοντά στον Αύγουστο του 2019. Περίπου τον Αύγουστο φτάσαμε το 80%. Ήταν αυξημένη και η κίνηση στο λιμάνι, γιατί είχαμε πολλούς Έλληνες και Βαλκάνιους. Κάποιοι είπαν ότι είναι εξίσου καλός ο αριθμός των αφίξεων από εκεί. Ήταν αναπάντεχη αυτή η «έκρηξη». Και ο Σεπτέμβριος δεν πάει άσχημα. Από μεμονωμένους πελάτες δεν πάει τόσο καλά. Οι πληρότητες παραμένουν ανεβασμένες και μάλιστα, αρκετά». Ο κ. Φιλιπποπολίτης ανέλυσε τα φετινά δεδομένα, μιλώντας με αριθμούς. «Είναι τριπλάσια η κίνηση από του 2020 και βλέπουμε ότι ο Ιούλιος είχε 120.00 τουρίστες. Τον Ιούνιο δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση, γιατί δεν είχαμε τίποτα το 2020. Είχαμε περίπου 300.000 αφίξεις μέχρι τώρα στη Ζάκυνθο. Είναι καλύτερο απ’ ότι περιμέναμε. Μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαμε 280.000 επισκέπτες. Μαζί με τον Σεπτέμβριο, ίσως φτάσουμε και τις 400.000. Αν δεν έχουμε κάτι αναπάντεχο θα είναι αρκετά καλύτερη η επόμενη χρονιά. Δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη, γιατί συνεχώς αλλάζουν τα υγειονομικά δεδομένα. Η λογική λέει ότι θα είμαστε πάνω, με την προϋπόθεση ότι οι Άγγλοι θα ξεκινήσουν να έρχονται από τις αρχές Μαΐου. Αν οι αγορές ξεκινήσουν από τον Μάιο εκ των πραγμάτων η αύξηση θα είναι μεγάλη. Το έχουμε όλοι ανάγκη. Η οικονομία του νησιού και της χώρας το έχει ανάγκη. Είναι άμεσα εξαρτώμενη. Πάρα τις δυσκολίες, έτσι θα συνεχίσουμε».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Ζακυνθίων, Γιώργος Μάργαρης, είπε ότι και ο Σεπτέμβριος είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. «Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν έχουμε πιάσει το 50% του 2019 και νομίζω θα κλείσει σε αυτό το ποσοστό, γιατί ο Σεπτέμβρης κινείται στα ίδια επίπεδα. Δεν πρέπει να κοιτάζουμε τα νούμερα αν και ήταν θετικό και ότι κατάφεραν οι επιχειρήσεις στο σύνολο τους να δουλέψουν και να φέρουν αυτά τα αποτελέσματα, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπαίνει μια πολύ καλή βάση για τη νέα χρονιά. Ήδη φαίνεται αυξημένη η ζήτηση για το 2022 αλλά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι βλέποντας την πορεία της πανδημίας γιατί και την προηγουμένη χρονιά νομίζαμε ότι το 2021 θα ήταν μια εξαιρετική χρονιά αλλά αυτό ανατράπηκε και τελικώς πιάσαμε το 50% του 2019».

Οι υποδομές
Τέλος, ο κ. Μάργαρης μίλησε, για μία ακόμα φορά, για τις προβληματικές υποδομές τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον εγκαίρως… προκειμένου το νησί μας να είναι έτοιμο για την επόμενη σεζόν. «Η φετινή χρονιά ανέδειξε και μεγάλες αδυναμίες στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Ειδικότερα η πόλη δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες επισκεψιμότητας. Η έλλειψη νερού σε σπίτια και επιχειρήσεις και η έλλειψη καθαριότητας ήταν δύο μεγάλα προβλήματα που σχολιάστηκαν από τους επισκέπτες. Η έλλειψη χώρων στάθμευσης και το κυκλοφοριακό πρέπει να λυθούν για να έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση του 2022. Αυτά τα θέματα πρέπει να λυθούν άμεσα αν και έπρεπε να είχαν ήδη λυθεί». Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα πρέπει η Ζάκυνθος και τα επόμενα χρόνια να στηριχθεί περισσότερο στις βαλκανικές τουριστικές αγορές.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο