Η ΔΕΘ προάγγελος κανονικότητας και οικονομικών μέτρων | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

voria.gr

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες της με φυσική παρουσία πλέον επισκεπτών και εκθετών. Δεν υπάρχει φυσικά η παλιά αίγλη, ούτε το ενδιαφέρον του κοινού από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια είναι το ίδιο. Αυτό το ενδιαφέρον έχει χαθεί εδώ και χρόνια, πολύ πριν κορωνοϊού, άλλωστε το διαδίκτυο έχει κερδίσει τεράστιο μέρος διαφήμισης και προβολής των προϊόντων. Αν δεν υπήρχαν οι κρατικές εταιρείες κυρίως και τα κρατικά περίπτερα, η έκθεση δεν ξέρω πως θα επιβίωνε. Όμως σε τέτοιους καιρούς, το ότι εγκαινιάζεται, είναι ένα σαφές μήνυμα επανεκκίνησης της οικονομίας, που αφήνει πίσω τα lokdown και τους περιορισμούς.

Διαβάζω στο διαδίκτυο, ότι και μια άλλη ιστορική και εμβληματική έκθεση, στο χώρο του τουρισμού αυτή, η XENIA, θα ξανανοίξει τις πύλες της στα τέλη Νοεμβρίου στην Αθήνα. Πολύ θετική είδηση και αυτή. Ο τουρισμός πήγε καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε και τα μηνύματα για τα επόμενα χρόνια είναι πολύ αισιόδοξα. Επομένως και αυτή, η όπως είπαμε ιστορική έκθεση, έρχεται να τονώσει ακόμη περισσότερο την τουριστική αγορά και να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι αφήσαμε τα δύσκολα της πανδημίας πίσω μας. Άλλωστε η φυσική παρουσία, η ανταλλαγή απόψεων, η εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των εξελίξεων στα προϊόντα του τουρισμού, δεν μπορούν με τίποτα να υποκατασταθούν από τις σελίδες των επιχειρήσεων στο ίντερνετ. Καλό πολύ καλό και αυτό και χρήσιμο, όμως άλλο πράγμα με τα μάτια και από κοντά, πέραν και της προσωπικής επαφής με επιχειρηματίες και εκπροσώπους των.


Επανερχόμαστε στην ΔΕΘ, η οποία από εδώ και δεκαετίες, πέραν του εκθεσιακού κομματιού, έχει και τεράστια πολιτική σημασία. Εδώ οι Πρωθυπουργοί πρώτα και κατόπιν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, κάνουν τις εξαγγελίες τους, ξεδιπλώνουν το οικονομικό τους πρόγραμμα, καθορίζουν το πλαίσιο της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Επομένως το ενδιαφέρον στρέφεται και σε αυτά. Ο Πρωθυπουργός και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο βρίσκονται στη συμπρωτεύουσα για να πλαισιώσουν τον κ. Μητσοτάκη στις εξαγγελίες του. Όταν γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν γίνει οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, όμως πρόγευση υπάρχει και θα προσπαθήσουμε, με τη βοήθεια έγκυρων αναλυτών που έχουν τις πληροφορίες να δώσουμε μια πρώτη εικόνα.

Η δέσμη των μέτρων που θα εξαγγελθούν κινείται σε τρεις άξονες. Μειώσεις φόρων, κίνητρα σε νέους και προστασία από την ακρίβεια. Ένα γενναίο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των νέων, της μεσαίας τάξης και της πραγματικής οικονομίας, αλλά και μέτρα προστασίας κατά της ακρίβειας, θα περιλαμβάνει το πακέτο που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ. Κεντρική θέση στην ομιλία, εκτός από τα μέτρα ανάκαμψης γενικότερα της οικονομίας, θα έχει ένα ειδικό πακέτο ενίσχυσης των νέων ενώ στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα όπως μπόνους σε επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν νέους ηλικίας 18-29 ετών, δωροκάρτα για όσους εμβολιάζονται από την ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών. Στόχος είναι, με επίκεντρο την οικονομία, να παρουσιαστεί ένας «οδικός χάρτης» μέχρι τις εκλογές, σε όλα τα επίπεδα που απασχολούν τους πολίτες μετά και τις ανατροπές που επέβαλε η πανδημία και τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η καλή τουριστική σεζόν θα είναι το θετικό όπλο σε αυτόν τον σχεδιασμό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα μιας πολιτικής η οποία θα έχει αφενός με το βλέμμα στραμμένο στους ευάλωτους πολίτες και τη μεσαία τάξη, αφετέρου θα δίνει έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για το επόμενο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες φορολογικές ελαφρύνσεις όπως η διατήρηση στο «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα κατά 3%, μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 22%, από 24%, καθώς και μείωση στο μισό του φόρου σε περιπτώσεις εταιρικών συγχωνεύσεων.

Την ίδια στιγμή ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον καφέ ενώ πιθανή θεωρείται επέκταση της μείωσης και σε άλλα προϊόντα. Ανακοινώσεις για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναμένεται επίσης να συμπεριλαμβάνονται στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με δεδομένη την πίεση που θα ασκηθεί στα νοικοκυριά από τις αυξήσεις στην ενέργεια, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την αυριανή ομιλία του ο πρωθυπουργός ενδέχεται να αναφερθεί σε διεύρυνσης του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ, με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Στο ίδιο πλαίσιο δεν αποκλείεται να υπάρξει διεύρυνση του ορίου και των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Όλα αυτά μένει πρώτα να τα ακούσουμε και κατόπιν να τα δούμε να υλοποιούνται άμεσα και με απτά αποτελέσματα.

Η οικονομία στο επίκεντρο μέσω ΔΕΘ, λοιπόν, και το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης η καθημερινότητα των πολιτών, με πρώτο μέλημα την αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων που έχει θορυβήσει τους πάντες.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο