Το πρόγραμμα της επίσκεψης Νοτοπούλου στη Ζάκυνθο | Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πλάτωμα του Ναυαγίου

karfitsa.gr

Με αφορμή το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τη σύσταση της εταιρείας ΝΑΥΑΓΙΟ Α.Ε., κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούμενο από την τομεάρχη Τουρισμού, βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, τον αναπληρωτή τομεάρχη Τουρισμού, βουλευτή Κέρκυρας κ. Αλέξανδρο Αυλωνίτη, και τον πρώην περιφερειάρχη και επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στο νησί μας, αύριο και την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το ακόλουθο:
Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου

15.00 Συνάντηση με τον δήμαρχο Ζακυνθίων κ. Νικήτα Αρετάκη, στο Δημαρχείο Ζακύνθου.
18.00 Παρουσία στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατοίκων της περιοχής στο πλάτωμα του Ναυαγίου.
19.00 Συζήτηση με φορείς και κατοίκους της περιοχής στη Μονή του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών.
21.30 Συνεστίαση στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ στο Λαγανά (Τηλ: 26950-53300).


Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου
09.30-11.30 Συναντήσεις με παραγωγικούς και τουριστικούς φορείς της Ζακύνθου στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Ζακύνθου.
12.00 Συνάντηση με τους μητροπολίτες κ.κ. Ζακύνθου Διονύσιο και Δωδώνης Χρυσόστομο, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΝΑΥΑΓΙΟ Α.Ε.»
Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σχετικά με τη θέση του κόμματος για το Ναυάγιο, αναφέρεται: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι μετά την κατάρρευση της διαβόητης αγοραπωλησίας των 15.000 στρεμμάτων, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη σύσταση φορέα διαχείρισης της περιοχής του Ναυαγίου.
Πρώτο βήμα για οποιαδήποτε λύση οφείλει να αποτελέσει η εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένης διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής του Ναυαγίου. Μιας περιοχής, που έχει χαρακτηριστεί ως Natura λόγω της κορυφαίας φυσικής της ομορφιάς, και περιλαμβάνει πληθώρα ιστορικών και θρησκευτικών χώρων.

Ο δημόσιος φορέας διαχείρισης που θα συσταθεί, θα πρέπει να διασφαλίζει τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη λειτουργία του (εκτελεστική και οικονομική), και τη δυνατότητά της να ελέγχει το σύνολο των δραστηριοτήτων του, με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Η υπό ίδρυση ανώνυμη εταιρεία ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ της ΝΔ δεν διασφαλίζει καμία από αυτές τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις. Αντίθετα δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους η όλη διαχείριση να ξεφύγει εντελώς από τον τοπικό έλεγχο και να παραδοθεί σε «επενδυτές» τύπου ΠΙΜΑΝΑ.

Συγκεκριμένα η ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ:
• Δεν έχει την έδρα της στη Ζάκυνθο.
• Είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη στη δράση της (διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση, αξιοποίηση) στην περιοχή, ενεργώντας μόνο σύμφωνα με τον εσωτερικό της κανονισμό, τον οποίο θα συστήσει η ίδια.
• Αποκτά χρήση και κατοχή ακινήτων που δεν της ανήκουν χωρίς αντάλλαγμα.
• Λειτουργεί «κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί αιγιαλού και δασικής νομοθεσίας».
• Απαλλάσσεται από κάθε φορολογία, διαχειρίζεται αποκλειστικά η ίδια τα έσοδά της, χωρίς καμία πρόβλεψη για τη διανομή των κερδών της.
• «Δύναται να κινήσει τη διαδικασία σύνταξης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, με ότι αυτό συνεπάγεται στους όρους και συντελεστές δόμησης.
• «Δύναται να αποκτά ενοχικά δικαιώματα σε άλλα ακίνητα που βρίσκονται πλησίον της έκτασης της Υπό Αξιοποίησης Περιοχής», δηλαδή θα μπορεί να απαλλοτριώνει, αγοράζει, εκμισθώνει κλπ κατά βούληση, αφού δεν ορίζεται η έννοια του «πλησίον».
• Δύναται να συμπράττει με ιδιωτικές εταιρείες (ΣΔΙΤ) για την εκτέλεση έργων ή παροχή υπηρεσιών, με αποτέλεσμα αυτές να εισπράττουν τη μερίδα του λέοντος των εσόδων.
• Δύναται να εκτελεί, αρχικά για τρία χρόνια (χωρίς να αποκλείεται χρονική παράταση), όλες τις εργασίες της με απευθείας αναθέσεις και κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας.
• Ο Δήμος Ζακύνθου και άλλοι τοπικοί φορείς, δεν μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, δηλαδή δεν έχουν ούτε δυνατότητα συμμετοχής στη γενική συνέλευση της ΑΕ.
• Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου είναι άκρως προβληματική διότι έχουν αποκλεισθεί φορείς που έχουν νόμιμα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, φορείς με δικαίωμα λόγου για την περιοχή, ενώ έχουν αυθαίρετα επιλεγεί επαγγελματικά σωματεία.
• Στελεχώνεται για τα πρώτα δύο (2) χρόνια με αποσπάσεις κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας, που συνεπάγεται κατάργηση της αξιοκρατίας και δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία της.
Η κυβέρνηση, με την ίδρυση της «ΝΑΥΑΓΙΟ Α.Ε.», προσπαθεί να εξυπηρετήσει αυτούς που απέτυχαν σε πρώτο στάδιο να αποκτήσουν τον έλεγχο της περιοχής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιτίθεται στα κυβερνητικά σχέδια άλωσης της περιοχής από ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, που θα καταστήσουν την τοπική κοινωνία θεατή δυσμενών περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών εξελίξεων, αμέτοχη στην εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής.
Ζητάμε έναν δημόσιο φορέα διαχείρισης που θα προκύψει ως αποτέλεσμα ουσιαστικής μελέτης και διαβούλευσης, και θα λειτουργεί με διαφάνεια, χωρίς παρεκκλίσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του νησιού μας».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο