ΚΚΕ – Τ.Ε.Ζ. | Εκδήλωση για τη μάχη του ΕΛΑΣ στον Άη Δημήτρη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκε, σήμερα Κυριακή 12 Σεπτέμβρη, για την μάχη του ΕΛΑΣ που έγινε στις 7 Σεπτέμβρη του 1944. Η εκδήλωση οργανώθηκε από τις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης Αρκαδίων και Αλυκών του ΚΚΕ, στην περιοχή του Άγιου Δημήτρη στη Ζάκυνθο.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παύλος Στράνης, γραμματέας της Οργάνωσης των Αρκαδίων. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “Ένα επεισόδιο της εποποιίας του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ ήταν και η μάχη του Αγ. Δημητρίου. Το Κόμμα μας στη Ζάκυνθο, χτυπημένο από το Μεταξά, δυνάμωσε και πάλι κατά την Κατοχή, με καθοδηγητή μεταξύ άλλων και το μεγάλο Νίκο Μπελογιάννη. Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ γιγαντώθηκαν. Ξεχωριστή συνεισφορά σε αυτά έχει η περιοχή μας και ο τιμημένος Αγ. Δημήτρης. (…) Στις 7 Σεπτέμβρη οι Γερμανοί στρατιώτες του Φυλακίου Κατασταρίου φευγουν οδικώς για τη Χώρα, μαζί με τους Ιταλούς . Η πομπη τους με τα τροχοφόρα κινείται προς τη Χωρα, την οποία έχει αποκλείσει ο ΕΛΑΣ λογω τρομοκρατικων ενεργειων των Ναζι. Σημαίνεται συναγερμός, αφού πρεπει να σταματηθούν, για να μη βγουν στα νωτα του ΕΛΑΣ στο Γαιτανι. Τους εντοπίζει η ΕΠΟΝ στον Αη Δημητρη και με μια χειροβομβίδα κροτου/λαμψης, που πέφτει, σταματανε. Παιρνουν ομηρο μια γυναικα, προχωρουν αλλά τους επιτίθενται, στο σημείο που βρισκόμαστε, οι συγκεντρωμένες δυναμεις μας απο Αγιο Δημήτρη, Γερακαρία αλλά και η φρουρά του Γαλάρου εξοπλισμένη με πολυβόλο, που εκείνη την ώρα γύριζε από το Γαιτάνι. Η μαχη διήρκεσε ουσιαστικά όσο μια συμπλοκη αλλά είχε μεγαλη σημασια για τα τοπικα πράγματα: ο ΕΛΑΣ απέκτησε εξοπλισμο συγχρονο αντι για τους γκραδες και τις αραβιδες και ήταν πλέον σε θέση ισχύος απέναντι στους φασίστες και τη ντόπια αντίδραση. Οι απώλειες ήταν 1 νεκρος εκατερωθεν – ο πεσών μας, ο νεαρος ΕΠΟΝιτης, Ζήβας Μαρίνος ηταν συνδεσμος εν υπηρεσια. Οι Γερμανοι, αιχμαλωτοι, κρατήθηκαν στο Γαλάρο. (…) Το επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία και ως ΚΚΕ προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη, ότι τους αγωνιστές του λαού και του Κόμματός μας, τους τιμάμε κάθε μέρα με τις επιλογές και τον αγώνα μας, κόντρα σε κάθε δυσκολία και τραβώντας μπροστά. Δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις για να αποδείξουμε στην πράξη ότι η σπορά που έριξαν οι παλιότεροι σύντροφοί μας, είναι βαθιά, τίμια και δυνατή. Έχουμε χρέος και καθήκον να ανταποκριθούμε και θα το κάνουμε παρόλες τις δυσκολίες”.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Κηρύκου, Φαραός Σπύρος, και ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Δημητρίου, Σταμίρης Πέτρος. Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων εκ μέρους των Κομματικών Οργανώσεων από το Διονύση Μουζάκη, γραμματέα της ΚΟΒ Αλυκών, και εκ μέρους της κοινότητας Αγ Δημητρίου, ο Σταμίρης Πέτρος.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο