4η Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση | «Ο Ούγος Φώσκολος, το 1821 και οι επιρροές του στην ελληνική λογοτεχνία»

Για 4η χρονιά φέτος η Ζάκυνθος τιμά έναν από τους πιο σημαντικούς και διάσημους ποιητές της στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821.
Πρόκειται για την 4η Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση που οργανώνουν ο Π.Σ. “Ούγος Φώσκολος” σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών και τον Δήμο Ζακύνθου στις 18 Σεπτεμβρίου, στο μαγευτικό χώρο του Λόφου Στράνη, εκεί που ο Διον. Σολωμός εμπνεύστηκε και έγραψε τον εθνικό μας ύμνο.
Κεντρικό θέμα της Συνάντησης φέτος είναι, “Ο Ούγος Φώσκολος, η επανάσταση του ’21 και οι επιρροές του στην ελληνική λογοτεχνία” και θα παρουσιάσουν ανακοινώσεις οι:
– Μιχάλης Πασχάλης, Καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο, «Ο Φώσκολος και η Επανάσταση: Όψεις μιας παράδοξης φιλοπατρίας”
– Maurizio Perugi, Ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης με τίτλο,H πρόσληψη του έργου του Φώσκολου στον Διονύσιο Σολωμό
– Θεοδόσης Πυλαρινός, Ομ. Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου με τίτλο,H πρόσληψη του έργου του Φώσκολου στον Κωστή Παλαμά
– Μαρία Σγουρίδου, Καθηγήτρια Ιταλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο, H πρόσληψη του έργου του Φώσκολου στον Σπύρο Δεβιάζη
– Bασίλης Λέτσιος, Επίκουρος καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου με τίτλο, «Ugo Foscolo και Γεράσιμος Μαρκοράς, σχόλια σε δύο ποιητικά μεταφράσματα”.
– Νίκιας Λούντζης, Συγγραφέας – Ιστορικός με τίτλο, Vasily Kapnist: Eνας Ρώσος εθνικός ποιητής από τη Ζάκυνθο.

Μιλώντας για την Επιστημονική Συνάντηση στη Ζάκυνθο, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Πρόεδρος του Σωματείου “Ούγος Φώσκολος” και Πρόεδρος της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου, Φίλιππος Συνετός, δήλωσε τα εξής:
“H Zάκυνθος έχει την ευτυχία να είναι πατρίδα 4 εθνικών ποιητών. Των Διονυσίου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου στην Ελλάδα, του Ούγου Φώσκολου στην Ιταλία και του Βασίλη Καπνίση στη Ρωσία. ‘Ολοι τους έζησαν και δημιούργησαν, από τα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 19ου αιώνα. Σε μια περίοδο με πολλές επαναστάσεις, κινήματα και νέες ιδέες να συνεπαίρνουν τη Ευρώπη. Η Ζάκυνθος, όλα αυτά τα χρόνια ήταν υπό την προστασία των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης αλλά διατηρούσε, όπως και τα άλλα Ιόνια νησιά, την πολιτιστική και πνευματική της αυτονομία αλλά και την ελληνικότητά της, γεγονός που επέτρεψε να ανθίσουν τα γράμματα και οι τέχνες κατά μοναδικό τρόπο.
Κορυφαία μορφή αυτής της περιόδου ο Νικόλαος – Ούγος Φώσκολος που γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1777 και πέθανε στο Λονδίνο το 1827. ‘Εγραψε τραγωδίες και ποίηση στην ιταλική γλώσσα αλλά η Ελλάδα των κλασικών χρόνων υπήρχε παντού στα έργα του. Στις μέρες μας, οι δύο πατρίδες του ποιητή συνεργάζονται για να τιμήσουν και να αναδείξουν το έργο του και τις πνευματικές του παρακαταθήκες. Πολύ σύντομα εκτιμούμε ότι θα ανοίξει για το κοινό, ως Μουσείο, το σπίτι που γενήθηκε ο ποιητής στο κέντρο της Πόλης μας, κι εκεί η Ζάκυνθος θα αναδείξει μια ακόμα σπουδαία πτυχή της ιστορίας της.”


Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο