Τεκτονικό ίδρυμα «Αστήρ της Ανατολής» | Φιλολογικό μνημόσυνο στην μνήμη των μελών της Φιλικής Εταιρείας

Το Τεκτονικό Ίδρυμα «Αστήρ της Ανατολής» υπό την αιγίδα του Οργανισμού «Ελλάδα 2021», διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο (4/9) εκδήλωση με τίτλο «Φιλολογικό Μνημόσυνο στην μνήμη των μελών της Φιλικής Εταιρείας», στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου των Φιλικών. Η εκδήλωση τελείται ανελλιπώς από το έτος 1930 (εορτασμός 100ρίδος από την Εθνεγερσία του 1821) και ο τόπος της εκδήλωσης έχει αναδειχθεί στην συλλογική μνήμη ως σημείο εθνικής αναφοράς.

Ο Πρόεδρος του Τεκτονικού Ιδρύματος «Αστήρ της Ανατολής, Θοδωρής Κάρδαρης, δήλωσε: «Ήταν μια εκδήλωση υπό την αιγίδα του Οργανισμού «Ελλάδα 2021» και είχαμε δυο εκλεκτούς ομιλητές που έκαναν επιστημονικές προσεγγίσεις γύρω από το θέμα της Φιλικής Εταιρείας και τη συμβολή της στην Εθνεγερσία του 1821. Θα είναι μια αφετηρία της στοάς μας στο να δώσει στοιχεία ιστορικά που βρίσκονται στο αρχείο της για να έχουμε και εμείς ως πολίτες περισσότερη γνώση σε σχέση με την εποχή εκείνη και τον τρόπο που λειτουργούσε η Φιλική Εταιρία. Έναν υπέροχο χαιρετισμό απεύθυνε η πρόεδρος του «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου».


Από την πλευρά του, το μέλος του Τεκτονικού Ιδρύματος «Αστήρ της Ανατολής, Διονύσης Ιθακήσιος, είπε: «To τεκτονικό ίδρυμα «Αστήρ της Ανατολής» τίμησε ιδιαίτερα φέτος τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τους Φιλικούς της Ζακύνθου και γενικότερα, τη Φιλική Εταιρεία σε αυτόν τον χώρο που πολλοί οπλαρχηγοί του ‘21 έδωσαν τον όρκο τους για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Ήταν μία σημαντική εκδήλωση και έγινε παρουσίαση της δράσης του Διονυσίου Ρώμα και των Ζακυνθινών Φιλικών από τον κ. Χάραλαμπο Βλαχόπουλο, διδάκτωρα Ιστορίας, ο οποίος είναι από τους πιο εξειδικευμένους στο αντικείμενο»

Ο χώρος της εκδήλωσης
Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου αποτελεί μνημείο ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, διότι σε αυτό ορκίστηκαν στην Φιλική Εταιρεία αρκετά από τα μέλη της καθώς και αγωνιστές της Εθνεγερσίας από τον Ηπειρώτη πρόσφυγα ιερωμένο Άνθιμο Αργυρόπουλο. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Διονύσιος Σολωμός, οι Πλαπουταίοι, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Φωτομάρας, ο Νικηταράς, οι Πετιμεζάδες, ο Διονύσιος δε Ρώμας, ο Κωνσταντίνος Δραγώνας, ο Παναγιώτης Στεφάνου κ.α.
Στο εσωτερικό της εκκλησίας βρίσκεται πίνακας των κυριότερων μυημένων μελών της Φιλικής Εταιρείας κατά τα έτη 1819 και 1821 και πιστό αντίγραφο από το Τετράμορφο εικόνισμα όπου ορκίζονταν τα μέλη (η αυθεντική εικόνα παραχωρήθηκε από το Ίδρυμά μας και φυλάσσεται στο Μουσείο Ζακύνθου).
Στον περίβολο του ναού υπάρχει η προτομή του Γέρου του Μοριά, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, ενώ εκεί είχε ταφεί αρχικά η γυναίκα του Αικατερίνη στις 10 Αυγούστου του 1820. Επίσης εκεί ενταφιάστηκαν αρχικά τα οστά του Ανδρέα Κάλβου.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο