«Ύμνος εις την Ελευθερία» από το φωνητικό σύνολο «ΜΕῙΖΟΝ Ensemble» στον Λόφο του Στράνη – Ζωντανή μετάδοση – θέαση στην πλ. Σολωμού

•ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ: «Ύμνος εις την Ελευθερία»
•Η μεγάλη εκδήλωση του καλοκαιριού στον Λόφο του Στράνη με δωρεάν είσοδο για το κοινό
•Ζωντανή μετάδοση – θέαση στην πλατεία Σολωμού από το live streaming του ΙΟΝΙΑΝ TV
•Διοργάνωση: Περιφέρεια Ι.Ν.

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου διοργανώνει την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στις 21:00 μία ξεχωριστή μουσική εκδήλωση, στο Λόφο του Στράνη, κατά την οποία το ανδρικό φωνητικό σύνολο «ΜΕΙΖΟΝ Ensemble» θα ερμηνεύσει σε ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗ, την «πολυφωνική» μελοποίηση του Ύμνου εις την Ελευθερία, του Διονυσίου Σολωμού.
Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος και την πιανιστική συνοδεία, ο Στάθης Σούλης. Η «πολυφωνική» μελοποίηση του Ύμνου από τον Νικόλαο Μάντζαρο, που θα ερμηνεύσει το «ΜΕΙΖΟΝ Ensemble», μελετήθηκε και αποκαταστάθηκε επιστημονικά από τον Δόκτορα Μουσικολογίας, Κωνσταντίνο Ζερβόπουλο.


Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον Λόφο του Στράνη και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του live streaming του ΙΟΝΙΑΝ TV στην πλατεία Σολωμού, σε γιγαντοοθόνη. Επίσης, θα μεταδοθεί διαδικτυακά στο κανάλι του ΙΟΝΙΑΝ TV στο youtube, και στις σελίδες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του ΙΟΝΙΑΝ TV και της εφημερίδας «ΗΜΕΡΑ» στο Facebook. Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει τη συναυλία είτε από τον χώρο στον οποίο θα πραγματοποιηθεί, στον Λόφο του Στράνη, με δωρεάν είσοδο, όπου θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τη διασπορά του ιού (χρήση μάσκας, θερμομέτρηση, τήρηση αποστάσεων) είτε από την πλατεία Σολωμού.
Επίσης, είναι σημαντικό για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση από τον Λόφο του Στράνη, να βρίσκονται στο χώρο τουλάχιστον από τις 20:30.

Κατερίνα Μοθωναίου – Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών & Πολιτισμού
«Η ερμηνεία του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού, σε μια σπάνια μουσική εκδοχή του Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης στον Λόφο του Στράνη, τον τόπο όπου ο Εθνικός μας ποιητής τον εμπνεύστηκε σημειολογικά προσφέρει μοναδικά συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές. Είναι πρωτοποριακό και εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η εκδήλωση συνδέει αρμονικά την ιστορία με την ατομική και κοινωνική προσφορά. Γιορτάζουμε φέτος το ιωβηλαίο των 200 χρόνων του νεότερου κράτους μας. Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τιμά τους εμπνευστές, τους αγωνιστές και τους φιλέλληνες συμπαραστάτες του αγώνα με ένα σπάνιο καλλιτεχνικό γεγονός για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης. Τιμά όλους εκείνους που με τον ηρωισμό και τη θυσία τους, με την αρετή και την ανδρεία τους έφεραν την ελευθερία, έχτισαν και κληροδότησαν σ΄ εμάς το ελληνικό κράτος».

Αγαθάγγελος Γεωργακάτος – Διευθυντής Χορωδίας Λυρικής Σκηνής – Μουσική Διεύθυνση
«Πρόκειται για την τρίτη εκδοχή μουσικής σύνθεσης του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού που έκανε ο Νικόλαος Μάντζαρος. Ο Μάντζαρος έκανε πέντε προσπάθειες να μελοποιήσει τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν. Η πρώτη είναι η αυτή που γνωρίζει όλος ο κόσμος, η σύνθεση που έχει γίνει και Εθνικός Ύμνος της χώρας. Εμείς θα παρουσιάσουμε την τρίτη μελωδική εκδοχή που είναι ένα τελείως διαφορετικό μουσικό άκουσμα. Πρόκειται για την πλέον δύσκολη μουσική εκδοχή, γιατί ο Μάντζαρος ήταν πολύ πιο έμπειρος μουσικός και είχε περισσότερες μουσικές γνώσεις, τις ενσωμάτωσε σε αυτή την εκδοχή. Το αντρικό φωνητικό σύνολο «ΜΕῙΖΟΝ Ensemble», ειδικεύεται σε ρεπερτόριο συνήθως χορωδιακής μουσικής ακαπέλα, αλλά κάνουμε εξαίρεση για αυτή τη συγκεκριμένη παραγωγή, λόγω των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και θα την παρουσιαστούμε με πιανίστα τον Στάθη Σούλη».

«Ο Διονύσιος Σολωμός (1798-1857) συνέθεσε το γνωστότερο ολοκληρωμένο έργο του, τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, στην ιδιαίτερή του πατρίδα, τη Ζάκυνθο, πριν από 195 χρόνια (τον Μάιο του 1823). Σε όλα αυτά τα χρόνια, εκατοντάδες βιβλία και μελέτες έχουν γραφτεί για τον ποιητή και το έργο του. Για τις μελοποιήσεις, όμως, του Ύμνου, με τις οποίες καταπιάστηκε με μνημειώδη σχολαστικότητα για περισσότερα από 35 χρόνια (από το 1828 έως πιθανότατα το 1865) μόνον ο κερκυραίος συνθέτης Νικόλαος Χαλικιόπουλος-Μάντζαρος (1795-1872), στενός φίλος του ποιητή, πολύ λίγα ήταν γνωστά μέχρι πριν λίγα χρόνια. Η σύγχρονη μουσικολογική έρευνα, μέσα από τη συγκριτική και συστηματική μελέτη ενός τεράστιου σε όγκο υλικού που σχετίζεται με τον συνθέτη και το έργο του, έχει πλέον αποκαταστήσει και αναδείξει το έργο σχεδόν στο σύνολό του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν (ολοκληρωμένες ή τμηματικές) μελοποιήσεις του Ύμνου: η «πρώτη», η «ενδιάμεση» και η «πολυφωνική», καθώς και αναθεωρήσεις γραφών του έργου. […]
Η «πολυφωνική» μελοποίηση είναι η πιο ενδιαφέρουσα από όλες τις μελοποιήσεις του Ύμνου. Το ενδιαφέρον για αυτήν είναι πολύπλευρο. Η μελοποίηση αυτή, αποτελούμενη από 46 μέρη, απασχόλησε τον Μάντζαρο για μια πολύ μεγάλη περίοδο της συνθετικής του ζωής […]. Η τελική μορφή της (που πρωτοπαρουσιάστηκε στη συναυλία της 25ης Μαρτίου στο Μέγαρο) αποτυπώνεται στο εξαιρετικά ενδιαφέρον χειρόγραφο «Δημαρχείου» [Κέρκυρας]. Σε αυτό καταγράφονται τα περισσότερα στάδια γραφής και αναθεωρήσεων της συγκεκριμένης μελοποίησης, κρυμμένα κάτω από εκατοντάδες διορθώσεις, αναθεωρήσεις και προσθήκες. Με τη βοήθεια ειδικής τεχνολογίας υπάρχει πλέον η δυνατότητα […] να διαβαστούν σχεδόν όλες οι παλαιότερες φάσεις γραφής της «πολυφωνικής» μελοποίησης […], δίνοντάς μας πολύτιμα στοιχεία τόσο για την εξέλιξη του έργου όσο και για την εξέλιξη του ίδιου του συνθέτη».

Κωνσταντίνος Ζερβόπουλος
Δρ. Μουσικολογίας, Καθηγητής Μουσικής

ΜΕΙΖΟΝ ΕΝSEMBLE
Γιάννης Χριστόπουλος, Κωνσταντίνος Ζαμπούνης, Μιχάλης Πλατανιάς, Γιάννης Καλύβας, Παναγιώτης Πρίφτης, Σταύρος Ζουλιάτης, Γιώργος Νάκης, Νίκος Κατσιγιάννης, Πάνος Παντούλιας, Διονύσης Σούρμπης, Αναστάσιος Λαζάρου, Ιωάννης Κοντέλλης, Χρήστος Λάζος, Θεόδωρος Αϊβαλιώτης, Αλέξανδρος Λούτας, Χρήστος Χριστοδούλου, Σπύρος Σώκος, Βασίλης Δημακόπουλος
Αφήγηση: Ραφίκα Σαουίς
Πιάνο: Στάθης Σούλης
Διεύθυνση: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Επιμελητής Συνόλου: Κώστας Μάτσικας
Αποκατάσταση χειρόγραφου και έκδοση μουσικού κειμένου: Κώστας Ζερβόπουλος