Δύο πίνακες μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας στη συλλογή του Μουσείου Σολωμού | Δωρεά του Θ. Μαρτίνου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

•Ο γνωστός εφοπλιστής ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Μητροπολίτη Δωδώνης
•Την Παρασκευή υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής
•Αιχμές από Μητροπολίτη Δωδώνης και Δ. Σέρρα για τους Ζακυνθινούς που δεν βοήθησαν οικονομικά στην απόκτηση των πινάκων…

Δύο πίνακες, μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας ανήκουν πλέον στη συλλογή του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, μετά τη σημαντική δωρεά που έκανε ο γνωστός εφοπλιστής, Θανάσης Μαρτίνος.
Πρόκειται για δύο πορτραίτα: α) Νικόλαος Κουτούζης, αυτοπροσωπογραφία με ψαλτήρι (94 εκ. x 77 εκ.) αξία αγοράς: 26.910 ευρώ και β) Νικόλαος Καντούνης, αυτοπροσωπογραφία με (68 εκ. x 53 εκ.) αξία αγοράς: 18.348 ευρώ, τα οποία αγοράστηκαν με νόμιμες διαδικασίες από τον δημοπρατικό οίκο ΒΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ τον Ιούνιο 2021, στην Αθήνα.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν μερικούς μήνες το Δ.Σ. του Μουσείου είχε απευθύνει κάλεσμα στους συμπολίτες μας να συνδράμουν οικονομικά για να αποκτήσει αυτούς τους δύο πίνακες στη συλλογή του, όμως τελικά, μετά από παρέμβαση του Μητροπολίτη Δωδώνης, τους αγόρασε ο γνωστός εφοπλιστής και τους δώρισε στο Μουσείο.


Η παράδοση
Την περασμένη Παρασκευή (3/9/2021) έγινε η παράδοση των δύο αυτοπροσωπογραφιών του Νικ. Κουτούζη και του Νικ. Καντούνη, παρουσία των Μητροπολιτών Δωδώνης και Ζακύνθου, του Δ.Σ. του Μουσείου, μελών του Σωματείου και φιλότεχνων Ζακυνθινών. Στο νησί μας βρέθηκε για τη λιτή εκδήλωση και την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής, η κα Μ. Μερσυνιά, υπεύθυνη για το τμήμα Πολιτιστικών Δράσεων ΑΜΚΕ Αιγέας και συνεργάτης του Αθανασίου Μαρτίνου, η οποία τόνισε ότι θα μεταφέρει τις ευχαριστίες των παρευρισκόμενων στον κ. Μαρτίνο, ενώ στο τέλος, η Διευθύντρια του Μουσείου, Κατερίνα Δεμέτη, την ξενάγησε και της μίλησε για τα εκθέματα.

Αρχικά, ο νέος πρόεδρος του Μουσείου, Διονύσιος Σέρρας, είπε: «Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση το Μουσείο υποδέχεται δύο σημαντικά έργα του Νικ. Κουτούζη και του Νικ. Καντούνη, δύο σημαντικών μορφών της πολιτιστικής Ζακύνθου, που επιστρέφουν στον τόπο δημιουργίας τους και καταγωγής των δημιουργών τους. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στη γενναιοδωρία του εφοπλιστή, διοικητή του Αγίου Όρους και εκλεκτού συλλέκτη, κ. Θ. Μαρτίνου και χάρη στην άμεση παρέμβαση και συμβολή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δωδώνης, κ. Χρυσοστόμου. Οι δύο αυτοί παράγοντες ήρθαν να συμπληρώσουν το κενό που παρουσίασαν άλλοι παράγοντες της Ζακύνθου και την προσπάθειά μας, η οποία απέτυχε, απευθυνόμενοι σε διάφορα πρόσωπα για να αγοραστούν στην δημοπρασία τα δύο αυτά έργα. Άμεση ήταν η ανταπόκριση και του Σεβ. Μητροπολίτη και του χορηγού και δωρητή κ. Μαρίνου. Έχουμε τη χαρά, σήμερα, σε μία ιστορική συγκυρία, λόγω και της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, να δεχόμαστε δύο σημαντικότατα έργα που εμπλουτίζουν τη συλλογή των πορτραίτων – προσωπογραφιών του Μουσείου. Η συγκυρία είναι ευχάριστη, γιατί φέτος συμπληρώνονται 280 χρόνια από τη γέννηση του Νικ. Κουτούζη και γιορτάζεται, η επέτειος της Επανάστασης, με αναφορά και στον Νικ. Καντούνη, ο οποίος υπήρξε Φιλικός και για τις ιδέες του και τους αγώνες του φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Τα δύο αυτά έργα θα κοσμούν το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, το οποίο περιμένει τη στήριξη και από άλλους παράγοντες – επίσημους και μη – για να συνεχίσει τη λειτουργία του και τη συγκέντρωση όποιων σημαντικών αντικειμένων συμπληρώνουν τη συλλογή του. Να ευχαριστήσουμε τους δύο σημαντικούς παράγοντες που βοήθησαν στην απόκτηση αυτών των έργων και τη κα Μ. Μερσυνιά, η οποία ήρθε συνοδεύοντας τα έργα στο νησί μας και στο Μουσείο. Ελπίζω κάθε νέα προσπάθεια για την απόκτηση κάποιου έργου, αντικειμένου συλλεκτικού, να έχει τη στήριξη όλων και των μελών του Σωματείου και των πολιτών και μάλιστα, των οικονομικά ισχυρών, οι οποίοι δεν βοήθησαν στη συγκεκριμένη περίπτωση».

κ. Χρυσόστομος: «Οι «επιφανείς» Ζακυνθινοί έκλεισαν τα αυτιά τους»
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Δωδώνης, κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μίλησε για αυτή τη γενναιόδωρη και σημαντική προσφορά του Θ. Μαρτίνου και παράλληλα, έριξε τα βέλη τους, στους οικονομικούς παράγοντες της Ζακύνθου, οι οποίοι έδειξαν αδιαφορία στο να καλύψουν αυτό το κενό… Πιο αναλυτικά, είπε: «Έκανα εκείνο που η συνείδησή μου, μου επέβαλε. Η συνείδηση εκείνων που είχαν την οικονομική δυνατότητα, δεν ξύπνησε… όπως δεν ξυπνάει όταν έχει ανάγκη κάτι ο τόπος μας. Δεν θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα, αφού ο ίδιος ο Σολωμός είπε: «δεν είν’ εύκολες οι θύρες, εάν η χρεία τές κουρταλή»… Πού είναι αυτοί οι περίφημοι οικονομικοί παράγοντες του νησιού μας;;; Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον κ. Μαρτίνο, ο οποίος ανταποκρίνεται πάντοτε σε λογικά αιτήματα που αφορούν τη Ζάκυνθο, αν και δεν κατάγεται από το νησί μας… Είναι ένας καλός κύριος με μεγάλο έργο και μας συγκινεί, γιατί όταν του είπα ότι έχουμε ανάγκη για το Μουσείο τους δύο πίνακες που βγαίνουν στη δημοπρασία, μου απάντησε: «Ναι, Σεβασμιότατε! Θα στείλω να λάβουν μέρος στη δημοπρασία»… Και τα δύο αυτά σπουδαία κειμήλια βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και θα κοσμήσουν κάποιο σημείο αυτής της αίθουσας και γενικότερα, του Μουσείου Επιφανών Ζακυνθίων. Οι σημερινοί επιφανείς έκλεισαν τα αυτιά τους. Δεν πειράζει! Εμείς θα συνεχίσουμε. Υπάρχουν κάποιοι που τονίζουν ότι η Εκκλησία κοιτάει την πάρτη της! Ποτέ η Εκκλησία δεν κοίταξε την πάρτη της! Η Εκκλησία αγωνίζεται πάντοτε για τη Ζάκυνθο και θα αγωνίζεται, είτε τους αρέσει είτε όχι»!

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο