Η Κέρκυρα απέκτησε ψηφιακό ποδηλατικό χάρτη!

Σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του ποδηλατικού και περιπατητικού τουρισμού αναμένεται να αποτελέσει ο ψηφιακός ποδηλατικός χάρτης της βόρειας Κέρκυρας που σχεδίασε η οργάνωση“Paths of Greece” σε συνεργασία με την S-Bikes Cycle Corfu στην Αχαράβη.

Ο χάρτης παρουσιάζει 10 ασφάλτινες και 9 χωμάτινες ποδηλατικές διαδρομές στη βόρεια Κέρκυρα, λειτουργεί εκτός σύνδεσης μέσω της εφαρμογής Avenza Maps κι είναι διαθέσιμος δωρεάν.


Πρόκειται για ένα “εργαλείο” περιήγησης σε κάθε γωνιά της Βόρειας Κέρκυρας, το οποίο έχει πολύ μεγάλη ακρίβεια, λεπτομέρειες, πληροφορίες και κάθε άλλο στοιχείο που χρειάζονται για να ποδηλατίσουν με ασφάλεια.
Ο ψηφιακός ποδηλατικός χάρτης Κέρκυρας παρέχει επίσης υψομετρικές καμπύλες των διαδρομών, βαθμό τεχνικής δυσκολίας καθώς και αναφορά στα χιλιόμετρα.

Η Ομάδα Μονοπάτια της Ελλάδας

Η ομάδα Μονοπάτια της Ελλάδας Κοιν.Σ.Επ. – “Paths of Greece” ιδρύθηκε το 2010. Όραμά της να γίνει η Ελλάδα ένας από τους 10 κορυφαίους πεζοπορικούς προορισμούς στον κόσμο: “Αγαπάμε την Ελλάδα, τον πολιτισμό της, τη φύση της, τους ανθρώπους της. Αγαπάμε και τα παλιά, καμιά φορά πανάρχαια μονοπάτια της. Βάλαμε όλοι μαζί τις γνώσεις μας, τις εμπειρίες μας και το πάθος μας, για να δημιουργηθεί μια δυναμική, πολυτάλαντη ομάδα”, αναφέρουν στην παρουσίαση του έργου τους, για να συνεχίσουν: “Αυτό που κάνουμε είναι ότι αναδεικνύουμε τα παλιά μονοπάτια σ’ ένα τόπο, με τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου πεζοπόρου. Τα καθαρίζουμε, τα σηματοδοτούμε και τα προβάλουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συχνά καινοτομούμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες μεταφέροντας τεχνογνωσία για τη διαχείριση των μονοπατιών. Στην προσπάθειά μας έχουμε και εξωτερικούς συνεργάτες. Τους έχουμε επιλέξει με προσοχή για την ποιότητα και την ταχύτητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις της δουλειάς”.

Η ομάδα Μονοπάτια της Ελλάδας Κοιν.Σ.Επ. έχει οργανώσει δίκτυα πεζοπορικών μονοπατιών στα Κύθηρα, στην Τήνο, στη Σίφνο, στη Σέριφο, στη Δράμα, στην ορεινή Μεσσηνία, στην Κεφαλλονιά, στην Ιθάκη, στις Πρέσπες, στη Φλώρινα και σε διάφορα άλλα μέρη ενώ έχει επίσης συμβουλεύσει για την ανάπτυξη μονοπατιών στην Κίνα!

Φοίβος Τσαραβόπουλος: Η ζήτηση για μονοπάτια αυξήθηκε

«Θα έλεγα πως σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας μας βρίσκουμε ενδιαφέροντα μονοπάτια. Οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας – ακόμη και σήμερα – δεν τα έχουν εκμεταλλευτεί». Η Paths of Greece γεννήθηκε το 2010 από τον Φοίβο Τσαραβόπουλο «από την ανάγκη που είχα να δείξω σε επισκέπτες τις ομορφιές των Κυθήρων, χωρίς να απαιτείται η φυσική μου παρουσία κάθε φορά. Ένα καλά οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών, θα έδινε τη δυνατότητα σε επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τη φύση και τον πολιτισμό του, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα κάποιος ξεναγός».

Μετά τα Κύθηρα τα οποία πήραν μεγάλη προβολή και ήταν η πρώτη περιοχή που σχεδιάστηκε, ακολούθησαν κι άλλες περιοχές. «Η ζήτηση για μονοπάτια αυξήθηκε, κι έτσι, στα τέλη του 2015, μαζί με φίλους και γνωστούς αποφασίσαμε η μικρή ατομική επιχείρηση Paths of Greece να μετατραπεί σε ΚοινΣΕπ».

«Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα δίκτυο αν δεν κάνουμε πολλές συνεντεύξεις με ντόπιους. Μας μιλούν για μονοπάτια που περπατούσαν ως παιδιά και συχνά δακρύζουν. Τα δάκρυά τους μετατρέπονται σε δάκρυα χαράς όταν τα μονοπάτια αυτά καθαριστούν και σηματοδοτηθούν. Οι ντόπιοι μας βοηθούν συνήθως στις εργασίες καθαρισμού και συντήρησης, καθώς και σε όποια δράση προβολής μπορούν. Μας έχει τύχει να καθαρίσουμε μονοπάτι και να αρχίσει να χρησιμοποιείται πάλι από βοσκούς. Τις περισσότερες φορές όμως, όταν υπάρχει ανάγκη για έναν βοσκό να περνάει από μονοπάτι, το συντηρεί μόνος του».

«Για έναν αρχάριο, μια διαδρομή δύο-τριών ωρών συνολικά, με μικρή τεχνική δυσκολία και με συνολική ανάβαση που να μην ξεπερνάει τα 150-200 μέτρα είναι ιδανική». Θα πρέπει να φροντίσει να αποφύγει την πολλή ζέστη. «Το καλοκαίρι μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ. οι θερμοκρασίες είναι ιδιαιτέρως υψηλές και επικίνδυνες. Είναι σημαντικό να έχει άφθονο νερό, καλά παπούτσια (κι όχι παντόφλες, όπως βλέπουμε συχνά), καπέλο. Πρέπει
να έχει μελετήσει τη διαδρομή στον χάρτη ώστε να γνωρίζει πού θα φτάσει και πώς θα επιστρέψει από το σημείο τερματισμού σε περίπτωση που η πορεία δεν είναι κυκλική. Και όπως είπαμε, η καλή παρέα είναι απαραίτητη».

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα CorfuPress.com στις 29 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο