Μήπως το παιδί μου αντιμετωπίζει πρόβλημα στο λόγο και στην ομιλία; του Λυμούρη Αλέξανδρου, Λογοθεραπευτή

Το μικρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί σήμερα, μπορεί να γίνει μεγάλο αύριο.

Το κάθε παιδί ακολουθεί τη δική του πορεία ανάπτυξης. Αυτό δε σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να επαναπαύονται ή να αδιαφορούν, όταν το παιδί τους παρουσιάζει ενδείξεις ότι η εξέλιξη της ομιλίας του δεν είναι φυσιολογική. Πολλά παιδιά παρουσιάζουν προβλήματα στην ομιλία και στο λόγο. Η αδυναμία της φυσιολογικής ανάπτυξης του λόγου, εαν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και υπεύθυνα μπορεί να επηρεάσει τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και τη ψυχική εξέλιξη του παιδιού. Αντίκτυπο μπορεί να έχει κυρίως στη γνωστική εξέλιξη του ατόμου με αποτέλεσμα, ένα μικρό πρόβλημα που δεν του δώσαμε την απαραίτητη σημασία να γίνει μεγάλο αργότερα, δηλαδή, προβλήματα λόγου που αγνοήθηκαν οδήγησαν σε μαθησιακές δυσκολίες στο δημοτικό και ο χαμένος χρόνος της έγκαιρης παρέμβασης ήταν καθοριστικός.

◄ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ;►


  Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές ομιλίας (άρθρωση και ροή), λόγου (γενικότερη λεκτική επικοινωνία), φωνής. Ο λογοθεραπευτής είναι ο επιστήμονας που σχετίζεται με την αξιολόγηση, θεραπεία και επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης επικοινωνίας και των διαταραχών που συνδέονται με αυτήν.

◄ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ;►

  • 0-8 ΜΗΝΩΝ: το μωρό παράγει άναρθρους ήχους χρησιμοποιώντας δυο σύμφωνα. Συνδυάζει φωνήεντα και σύμφωνα όταν μωρολογει π.χ μπα – μπα. Μιμείται λεκτικούς ήχους και χρησιμοποιεί διαφορετικές εντάσεις.
  • 8–12 ΜΗΝΩΝ: το μωρό καταλαβαίνει 50 λέξεις και απλές εντολές. Λέει τις πρώτες του λέξεις, φλυαρεί και μιμείται νέους ήχους.
  • 12–18 ΜΗΝΩΝ: το μωρό λέει 10 ονόματα αντικειμένων – προσώπων – ενεργειών π.χ. Μαμά , βόλτα κ.λ.π.. Λέει ναι- όχι, μιμείται ήχους ζώων και χρησιμοποιεί το όνομά του, μιμείται λέξεις και λέει σωστά φωνήεντα. Χρησιμοποιεί τουλάχιστον τα { μ, π,ν,γ,τ,δ } στην ομιλία του και αναπαράγει π.χ. Τη συλλαβή {μπα } αντί για μπάλα. Παράγει συνδυασμούς δυο λέξεων ‘οπως { όχι γάλα }.
  • 18–24 ΜΗΝΩΝ: το παιδί εκφράζει με λόγια τις ανάγκες του. Χρησιμοποιεί περίπου 200 λέξεις και μιμείται νέες. Δεν χρησιμοποιεί καθόλου ασυνάρτητη ομιλία και συνδυάζει 2 – 3 λέξεις. Χρησιμοποιεί { εγώ, εσύ, δικό μου } και απαντά στις ερωτήσεις μας.
  • 3 ΧΡΟΝΩΝ: το παιδί παράγει ομιλία κατανοητή κατά 90 % και έχει τα περισσότερα συμφωνα . Το λεξιλόγιό του περιλαμβάνει 900 λέξεις , χρησιμοποιεί προτάσεις 3-5 λέξεων και κάνει απλέσ ερωτήσεις.
  • 4 ΧΡΟΝΩΝ: το παιδί χρησιμοποιεί περίπου 1500 λέξεις. Ο λόγος του ειναι πλήρως κατανοητός και όλα τα γράμματα προφέρονται καθαρά. Χρησιμοποιεί προτράσεις 3-6 λέξεων , κάνει ερωτήσεις του τύπου ΄΄ τι, που, πότε, γιατί ΄΄ και χρησιμοποιεί τους χρόνους ενεστώτα και αόριστο.
  • 5 ΧΡΟΝΩΝ: ο λόγος του παιδιού είναι σχεδόν τέλειος, με εξαίρεση το φώνημα /ρ/ . Χρησιμοποιεί 2000-6000 λέξεις, λέει τις μέρες της εβδομάδας και αφηγείται ιστορίες.Χρησιμοποιεί προτάσεις 6-8 λέξεων που είναι σωστές γραμματικά.
  • 6-7 ΧΡΟΝΩΝ: ο λόγος του παιδιού είναι παρόμοιος με των ενηλίκων και το λεξιλόγιό του είναι αρκετά ώριμο.

◄ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ►
1. ειναι 12 μηνών και δεν παράγει ήχους
2. είναι 2,5-3 ετών, λέει μόνο 20-25 λέξεις και δεν κάνει προτασούλες
3. τραυλίζει-καικαιδίζει (π.χ. Μπ-μπ-μπαμπά )
4. είναι 4,5 ετών και μπερδεύει γνωστές και εύκολες λέξεις (π.χ. Λάλα αντί γάλα )
5. είναι 6 ετών και μιλάει ψευδά
6. είναι δημοτικό και δεν λέει το /ρ/ και το /ς/
7. είναι υπερκινητικό
8. δεν ακούει καλά
9. έχει κάποιο σύνδρομο

Αρκετοί γονείς αμελούν τη σωστή εξέλιξη του λόγου των παιδιών τους. Συνήθως είτε διασκεδάζουν με τη λανθασμένη ομιλία τους, είτε έχουν λιγότερες απαιτήσεις από αυτά. Ωστόσο, θα πρέπει να ξέρουν, ότι ο λόγος είναι έκφραση της νοητικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού τους. Αυτοί είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για μια έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση με σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή μελλοντικών ψυχολογικών και γνωστικών προβλημάτων.