Ούτε αρχή, ούτε τέλος

cnn.gr

Είναι γεγονός η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις και αυτό μπορεί να σηματοδοτεί για κάποιους μια άτυχη στιγμή και για κάποιους άλλους την επιβράβευση του κόπου που κατέβαλλαν. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να σκεφθούν καλά προκειμένου οι επιλογή της Σχολής της επιλογής τους να είναι εκείνη που θα τους χαρίσει την επιτυχία της εισόδου σε αυτή.
Οι μαθητές είναι προβληματισμένοι για το ποιες θα πρέπει να είναι οι σχολές επιλογής τους αφού, πλέον, σημασία δεν έχει η επιτυχία σε οποιοδήποτε τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά η επαγγελματική προοπτική που θα τους εξασφαλίσει.
Βλέποντας τα αδιέξοδα που υπάρχουν σε πολλές ειδικότητες στην Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας επιχειρήσεων να συντηρήσουν μεγάλο αριθμό επιστημόνων, έστρεψαν το βλέμμα τους προς ειδικότητες που συνεχίζουν να έχουν ζήτηση.
Αντιμετωπίζουν με πιο θετικό “μάτι” γνωστικά αντικείμενα που θα τους επιτρέψουν στο μέλλον να εργαστούν. Η παλιά σκέψη “θα σπουδάσω εκεί που μου αρέσει” έχει αντικατασταθεί από το “θα σπουδάσω όπου θα υπάρχουν θέσεις στην αγορά εργασίας”.
Γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν πλέον την υποχρέωση να απομονώσουν το άγχος των παιδιών τους. Να τα προστατέψουν από μια απειλή που διαταράσσει την ψυχολογική τους ισορροπία, και ενδεχομένως να αποτρέψει από σωστές επιλογές.
Οφείλουν να μην το πιέζουν και να μπορούν να παραμένουν ψύχραιμοι και ήρεμοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Είναι πολύ σημαντικό να θυμούνται ότι η αξία του παιδιού σε καμία περίπτωση δεν μετριέται με την αποτυχία ή την επιτυχία του στις εξετάσεις. Το να αφήσουν το παιδί να σκέφτεται κάτι ανάλογο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ψυχική υγεία του.
Το μόνο που ενδιαφέρει τους περισσότερους είναι να μπεις κάπου. Για πολλούς δεν έχει σημασία το πού. Απλώς κάπου, έτσι για να πουν ότι μπήκαν. Πολλοί δεν ξέρουν καν πού θέλουν να περάσουν, απλώς γιατί δεν το έχουν ψάξει ποτέ. Γιατί δεν είχε και ποτέ καμία σημασία. Σημασία είχε μόνο το να προετοιμαστείς για τις απολυτήριες. Γιατί μόνο ως απολυτήριες σε ενδιαφέρουν από ένα σημείο και μετά. Όχι ως εισαγωγικές. Το παρόν εκπαιδευτικό σύστημα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να εκπαιδεύει. Όμως είναι διαφορετικό πράγμα η εκπαίδευση από την παιδεία. Και παιδεία δεν προσφέρει. Επίσης, είναι διαφορετικό πράγμα η εκπαίδευση από τη μόρφωση. Και ούτε μόρφωση προσφέρει. Λείπει η γενική παιδεία. Απλώς εκπαιδεύει. Βγάζει τεχνοκράτες. Για αυτό καλύτερα θα ήταν αν το αλλάξουμε και όχι να εφαρμόζουμε τη συνταγή κάθε υπουργός και νέο σύστημα εξετάσεων.
Αξιότιμοι κύριοι της πολιτικής εάν πραγματικά επιθυμείτε την πρόοδο αυτού του τόπου παραμερίστε το καθημερινό καραγκιοζιλίκι των δηλώσεων και των τηλεοπτικών παραθύρων και ασχοληθείτε με τη νέα γενιά. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα χάσετε. Για την υστεροφημία σας…

Ε.Σ.


Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο