ΒΙΝΤΕΟ – Δείτε τα όσα δήλωσε από την Ηλεία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε δηλώσεις προχώρησε από την Ηλεία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε για τις φωτιές που μαστίζουν όλη τη χώρα. Δείτε το βίντεο από το IONIAN TV από τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε


«Η χώρα αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση, με πολλαπλές μεγάλες πυρκαγιές σε πολλά σημεία της χώρας. Αποτέλεσμα ενός καύσωνα ο οποίος μπαίνει πια στη δεύτερη εβδομάδα του. Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω όχι μόνο τις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής, αλλά τους εθελοντές μας, αλλά και τους πολίτες της Ηλείας, οι οποίοι πραγματικά αγωνίστηκαν σε απόλυτη συνεργασία με τις κρατικές δυνάμεις για να περιορίσουν- στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό- τις μεγάλες ζημιές από αυτήν την καταστροφική πυρκαγιά.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όσες και σε όσους έδωσαν αγώνα να προστατευτεί ο ιερός χώρος της Ολυμπίας, με αυτόν τον τεράστιο παγκόσμιο συμβολισμό. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το χώρο σήμερα, ευτυχώς είναι και ο χώρος και ο περιβάλλων χώρος παντελώς προστατευμένος και ακέραιος. Όμως -όπως βλέπετε- η μάχη συνεχίζεται, έχουμε ακόμα ενεργά μέτωπα εδώ στην Ηλεία. Αύριο περιμένουμε μία ακόμα πιο δύσκολη μέρα καθώς εκτιμούμε ότι θα έχουμε ενισχυμένους ανέμους. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Θέλω επίσης να πω ότι καταλαβαίνω απόλυτα το θυμό, την οργή, την αγανάκτηση πολιτών οι οποίοι έχουν δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι αδύνατον τα μέσα αυτά να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή σε όλα τα σημεία της χώρας.

Και η κατανομή γίνεται πάντα με ορθολογικά κριτήρια ακολουθώντας τις επιταγές του κεντρικού συντονιστικού της Πυροσβεστικής το οποίο είναι και το μόνο το οποίο έχει ολοκληρωμένη εικόνα για τους κινδύνους που εγκυμονούνται σε κάθε φωτιά.

Θέλω, επίσης, να τονίσω πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορούμε πια και κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις έτσι ώστε να προστατεύουμε το υπέρτατο αγαθό το οποίο είναι η ανθρώπινη ζωή. Και φυσικά αυτές οι εκκενώσεις δεν μπορούν να γίνουν εάν δεν έχουμε τη συνεννόηση και τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ. ‘Οταν γίνεται μία εκκένωση γίνεται για το καλό των πολιτών, για να προστατεύσουμε τις ζωές τους. Από εκεί και πέρα ας αντιμετωπίσουμε πρώτα αυτό το πολύ δύσκολο διάστημα το οποίο έχουμε μπροστά μας. Όταν θα έρθει η ώρα -και θα έρθει πολύ σύντομα- η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες οι οποίοι επλήγησαν.

Έχουμε πια ένα νομοθετημένο πλαίσιο για κρατική αρωγή. Το οποίο σημαίνει ότι όσοι πολίτες είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από τη φωτιά θα γνωρίζουν ότι θα τυγχάνουν αποζημίωσης, έτσι ώστε τα σπίτια αυτά να μπορούν να κατασκευαστούν και πάλι και βέβαια οι παραγωγοί μας θα αποζημιωθούν και αυτοί, είτε για την σοδειά τους είτε για κατεστραμμένα δέντρα. Έχουμε αποδείξει όλο αυτό τον χρόνο όπου έχουμε χειριστεί μία σειρά από δυστυχώς φυσικές καταστροφές με πιο έντονη αυτή του Ιανού ότι είμαστε και γρήγοροι και αποτελεσματικοί στην αποζημίωση των πολιτών.

Κάτι τελευταίο και γενικότερο. Εάν υπάρχουν ακόμα λίγοι οι οποίοι έχουν επιφυλάξεις για το αν η κλιματική αλλαγή είναι ένα πραγματικό φαινόμενο τους καλώ να έρθουν εδώ να δουν την ένταση των φαινομένων και να διαπιστώσουν ότι δυστυχώς πια εάν δεν κάνουμε κάτι σύντομα θα αντιμετωπίζουμε ολοένα και πιο δραματικές καταστάσεις.

Η χώρα έχει ήδη μεριμνήσει, μέσα από το επόμενο ΕΣΠΑ, να εξασφαλίσει πόρους οι οποίοι θα πλησιάζουν τα 2 δις ευρώ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας το οποίο θα έχει πότε υλοποιηθεί στη χώρα. Και αυτοί οι πόροι είναι πόροι οι οποίοι θα επενδυθούν με συνετό τρόπο για να προστατεύσουμε τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών.
Θα έχουμε την ευκαιρία όταν τελειώσει αυτή η μεγάλη περιπέτεια να μιλήσουμε πολύ πιο αναλυτικά για αυτό το πρόγραμμα.

Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι η αντιμετώπιση της κατεπείγουσας κατάστασης την οποία έχουμε μπροστά μας. Θα ξαναπώ, όλοι -νομίζω ότι το βλέπετε- γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τις επόμενες μέρες»