Ο παθολόγος Αν. Προβής μιλά για την αύξηση των κρουσμάτων στο νησί | Η μετάλλαξη «Δέλτα» και τα εμβόλια

Μεγάλη είναι η ανησυχία στο νησί μας για την αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα.

Ο Ειδικός Παθολόγος, Αναστάσιος Προβής, μίλησε στην ΗΜΕΡΑ για αυτή τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης «Δέλτα». Υπενθύμισε δε ότι πριν λίγες μέρες καταγράφηκε για το νησί μας αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων (45)


«Αυτό που επικρατεί είναι η μετάλλαξη Δέλτα που διαφέρει από την πρώτη μορφή κορωνοϊού. Είναι σαφώς πολύ πιο μεταδοτικός ο ιός. Φαίνεται, επίσης, ότι ναι μεν είναι πιο μεταδοτικός, αλλά είναι λιγότερο λοιμογόνος και προκαλεί λιγότερες επιπλοκές. Αυτό βεβαίως μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κυρίως τα κρούσματα είναι μικρότερης ηλικίας. Για αυτό φαίνεται ότι δεν προκαλεί πολλές επιπλοκές».

Ο κ. Προβής είπε ότι το σύστημα υγείας στη Ζάκυνθο αντέχει, ενώ πρόσθεσε ότι και πανελληνίως η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων είναι μικρή.

«Παρόλο που τα κρούσματα είναι στα ύψη δεν έχουμε πολλές νοσηλείες. Κυρίως αυτό που μας ενδιαφέρει – που είναι και το καταληκτικό σημείο – είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων. Φαίνεται ότι πάμε καλά και δεν έχουμε τόσους όσους θα περιμέναμε. Βεβαίως είχαμε φτάσει στο κατώτερο σημείο διασωληνωμένων που ήταν περίπου 120 και αυτή τη στιγμή είναι περίπου στους 145. Φαίνεται μια σταδιακή, αλλά αργή αύξηση για την ώρα».

Η μετάλλαξη «Δέλτα»

Για τη μετάλλαξη «Δέλτα», ο κ. Προβής είπε: «Οι μεταλλάξεις οδηγούν σε αποδυνάμωση των ιών. Είναι ένα αστείο επιχείρημα πολλών αρνητών του ιού, που λένε να τον αφήσουμε να μεταλλαχθεί και θα εξασθενήσει μόνος του. Είναι ένα επιχείρημα πολύ κυνικό, γιατί είναι σαν να λένε να αφήσουμε να πεθάνουν όσοι είναι και να αφήσουμε τον ιό να εξασθενήσει με τις μεταλλάξεις».

Τόνισε ότι για καμία μετάλλαξη δεν μπορείς να είσαι σίγουρος που θα οδηγήσει, γιατί μπορεί να είναι ακόμα πιο «δύσκολη» από τον πρωταρχικό ιό.

Οι εμβολιασμοί

«Προφανώς παίζουν ρόλο και οι εμβολιασμοί. Ένα μεγάλο ποσοστό των επικίνδυνων ηλικιών και των ανθρώπων που έχουν υποκείμενα νοσήματα είναι προστατευμένοι λόγω του εμβολιασμού. Και βεβαίως οποιαδήποτε ιατρική πράξη έχει ένα ποσοστό αποτυχίας και επιπλοκών. Ο μόνος τρόπος είναι ο μαζικός εμβολιασμός. Ελπίζω να γίνει και παραγωγή φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν τον ιό αλλά για την ώρα δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα. Γίνονται διάφορες προσπάθειες σοβαρές, αλλά ακόμα είμαστε στο στάδιο της έρευνας και χρειαζόμαστε χρόνο… που κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Τα ποσοστά εμβολιασμού στη Ζάκυνθο δεν είναι απογοητευτικά, αλλά δεν είναι και αυτά που θα θέλαμε για ένα τουριστικό νησί… Θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση και προφανώς θα ήταν χαμηλότερα τα κρούσματα».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο