Ο Ερασίμολπος σχολιάζει: «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ»

«ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ», είπε ο πιο σημαντικός για μένα προσωκρατικός φιλόσοφος, ο Ηράκλειτος. Η λέξη «ρει» (ρέει, δηλαδή), σημαίνει αυτό που θα λέγαμε με άλλα λόγια: «δεν μπορείς να μπεις στα ίδια νερά ενός ποταμού δύο φορές», γιατί το νερό ρέει και αλλάζει συνεχώς. Κατ’ επέκταση, τα πράγματα σε τούτο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού και του ακόμα άγνωστου σύμπαντος, αλλάζουν κάθε στιγμή και τίποτα δεν παραμένει το ίδιο. Είναι σπατάλη χρόνου, όταν συμβεί κάτι, να λέει κανείς τι δεν θα έπρεπε να έχει γίνει. Σοφότερο είναι να παραδεχτεί τη νέα πραγματικότητα και να την διαμορφώσει κατά το δυνατόν στα μέτρα του.
Ο κορωνοϊός είναι κι αυτός ένα παράδειγμα αυτής της συνεχούς αλλαγής. Έτσι έχουμε τις μεταλλάξεις, που αργά ή γρήγορα θα επιφέρουν σοβαρό πρόβλημα, γιατί τα εμβόλια δεν θα καλύπτουν τις καινούργιες μορφές και θα πρέπει να κατασκευάσουμε νέα εμβόλια. Σίγουρα το πρόβλημα του κορωνοϊού δεν τελείωσε ακόμη.
Αλλά και υπαρξιακά, όλα αλλάζουν. Γεννιόμαστε και από την πρώτη στιγμή αρχίζουμε να πεθαίνουμε. Και όπως λέει ο μεγάλος κρητικός: «ερχόμαστε από το χάος, ζούμε για ένα μηδαμινό χρονικό διάστημα και καταλήγουμε πάλι στο χάος».
Και μια ρομαντική σκέψη για τη ροή του σύμπαντος: όταν κοιτάμε τ’ αστέρια, που απέχουν έτη φωτός από μας, η εικόνα που έχουμε δεν αντιπροσωπεύει την παρούσα πραγματικότητα. Πολλά από αυτά μπορεί να μην υπάρχουν πλέον. Αν ποτέ μπορέσουμε να υπερβούμε την ταχύτητα του φωτός και πάμε πάρα πολύ μακριά σε κάποιον αστερισμό, θα μπορούσαμε να δούμε πάλι τη μάχη του Μαραθώνα ή την Αλεξάνδρεια την εσχάτη του Μέγα Αλέξανδρου, γιατί αυτά τα γεγονότα δεν θα έχουν φτάσει ακόμα εκεί. Αυτά είναι όμως για τους ονειροπαρμένους, που λέμε στη Ζάκυνθο. Τι θα ήταν όμως η ζωή μας χωρίς όνειρα;

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο