Ο δύσκολος δρόμος να πείσεις για το εμβόλιο | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

protothema

Παρότι σπάσαμε το «φράγμα» των 10 εκατ. εμβολιασμών – πρώτη και δεύτερη δόση αθροιστικά – το στοίχημα της πειθούς παραμένει και εξακολουθεί να προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο. Είναι αρκετοί εκείνοι που δεν πείθονται ακόμη να εμβολιαστούν, ας αφήσουμε αυτούς που δεν θα το κάνουν ποτέ και οι οποίοι δημιουργούν κλίμα.

Ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει ένας, και δεν είναι άλλος από την οικόδομηση του πολυπόθητου τείχους ανοσίας το ταχύτερο δυνατόν. Έτσι, επιχειρεί με όλα τα μέσα να πείσει και τους πιο δύσπιστους να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, επισημαίνοντας πως αποτελεί το μοναδικό όχημα για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην κανονικότητα. Δεν είναι εύκολο πλέον ούτε να πείσει, ούτε να πετύχει το στόχο μέχρι το τέλος Αυγούστου.


Θα προσπαθήσω να προσεγγίσω μερικές από τις «σκέψεις» ή τις επιρροές που δέχονται αυτοί που αντιδρούν στο εμβόλιο με τόση «αγωνιστικότητα», με τέτοιο πάθος. Θα δανειστώ τις απόψεις δύο φίλων του διαδικτύου. Μου αρέσει η γνώμη των άλλων αρκετές φορές. Λέει ο φίλος μου Petros Goniatis, ψευδώνυμο: «Όλες αυτές τις ημέρες αναρωτιέμαι γιατί άνθρωποι φαινομενικά σοβαροί, με δομημένη σκέψη, πιστεύουν και αναπαράγουν ανακρίβειες, ψεύδη και φαντασιοπληξίες σχετικά με την πανδημία, την προέλευση της και τον εμβολιασμό. Πρόκειται για ένα φαινόμενο ισχυρής προκατάληψης που περιέγραψαν πρώτοι οι ψυχίατροι Ντάνινγκ και Κρούγκερ στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ (ΗΠΑ) τη δεκαετία του ’90. Αφορά τη γνωστική αδυναμία των ανειδίκευτων να αναγνωρίζουν τη δική τους ανεπάρκεια γνώσεων, ενώ την ίδια στιγμή υπερεκτιμούν την αποσπασματική κατανόησή τους πάνω σε ένα ειδικό θέμα. Με λόγια απλά, «επειδή δεν έχω την κατάλληλη γνώση να καταλάβω σε βάθος, υποστηρίζω πολύ δογματικά τα λίγα που έχω κατορθώσει να αντιληφθώ και να εξηγήσω». Για να επιτύχουν, λοιπόν, τη δική τους αποσπασματική κατανόηση υπεραπλουστεύουν τα ζητήματα που επιχειρούν να συλλάβουν. Έτσι επιλέγουν να οχυρώνονται ευκολόπιστα πίσω από πλαστογραφίες που έχουν αναπαραχθεί άκριτα μέχρι που εξελίχθηκαν σε αστικούς μύθους, για να αισθάνονται ασφάλεια. Καθήκον μας είναι η διάχυση της γνώσης και η καταπολέμηση της αμάθειας, είτε αυτή προέρχεται από ανεπάρκεια είτε πρόκειται για ηθελημένη αποσιώπηση άβολων στοιχείων που δεν εξυπηρετούν το αφήγημα του εκάστοτε αφηγητή».

Καθήκον μας φυσικά, αλλά όχι και εύκολο. Εδώ που έχουμε φτάσει, βρίσκεις τοίχο.

Το δεύτερο είναι εξίσου αποκαλυπτικό. Ζευγάρι επιστημόνων με επιτυχίες και στην επαγγελματική του ζωή, είναι φανατικά κατά των εμβολίων, έχει επηρεαστεί από την άποψη πνευματικού του, μιας και έχει πολύ στενή σχέση με την θρησκεία. Αναφέρει, λοιπόν, ο άνθρωπος που τα γράφει αυτά τώρα. Το ίδιο ζευγάρι λέει, το 2000 στην αλλαγή της χιλιετίας είχε πειστεί από τον ίδιο «πνευματικό» ότι θα έρθει η συντέλεια του κόσμου και δεν έβγαιναν από το σπίτι τους. Φυσικά το τέλος του κόσμου δεν ήρθε, αλλά και δεν τους άλλαξε και την επίδραση που ο συγκεκριμένος άνθρωπος συνεχίζει να έχει στη ζωή τους και τώρα είναι φανατικά κατά των εμβολίων.

Περίεργο, λοιπόν, και πανσπερμικό το άθροισμα των «αντί». Πάντα θα υπάρχει τέτοιο κοινό που θα αντιτίθεται σε κάτι κάθε φορά, κάθε εποχή. Μέσα σ’ αυτούς δυστυχώς και φιλόδοξοι «πονηροί πολιτικοί» που θέλουν να στήσουν καριέρες στην πλάτη τους. Αυτοί είναι οι πιο επικίνδυνοι και οι πλέον κατάπτυστοι. Μπορεί να είναι δε και εμβολιασμένοι, απλά το κρύβουν. Όλα να τα περιμένεις από αυτούς.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο