Απολογισμός της επίσκεψης Γραφάκου από τον Βουλευτή

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Γ.Γ Διαχείρισης Αποβλήτων, Μ. Γραφάκου, ο Βουλευτής Ζακύνθου, Διονύσης Ακτύπης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει έναν πολύ σύντομο απολογισμό για τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο. Υπενθυμίζουμε ότι τα τρία βασικά θέματα ήταν η πορεία των έργων στον Λίβα, η κατασκευή μικρών βιολογικών σε τοπικές κοινότητες και η αποκατάσταση του Σκοπού.

Ο κ. Ακτύπης, σημειώνει: «Ο κύριος Γραφάκος ο οποίος βρέθηκε στο νησί μας μετά από πρόσκληση που του είχα απευθύνει επισκέφθηκε το χώρο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων που θα εγκατασταθεί το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και το χώρο της υγειονομικής ταφής στον ΛΙΒΑ. Εκεί περιηγήθηκε στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ενώ ενημερώθηκε για την καλή και εντός του συμπεφωνημένου χρονοδιαγράμματος πρόοδο των εργασιών για τη δημιουργία του νέου κυττάρου. Ταυτόχρονα, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι πως πράγματι επιδιώκεται από όλους τους φορείς, και κυρίως από την Περιφέρεια Ιονίων νήσων και την Περιφερειάρχη κυρία Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η εφαρμογή μιας συνολικής και οριζόντιας λύσης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο νησί μας.


Παράλληλα, ο κύριος Γραφάκος πραγματοποίησε συναντήσεις με τα τοπικά συμβούλια των Κοινοτήτων Κατασταρίου, Αγίου Λέοντα, Αγαλά, Γαϊτανίου, Μπόχαλης και Βασιλικού. Κατά τις συναντήσεις αυτές ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ συνομίλησε με τους προέδρους και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων, ενώ δέχθηκε ερωτήσεις και αντάλλαξε απόψεις με συμπολίτες μας που έδωσαν «το παρών». Ταυτόχρονα ο κύριος Γραφάκος ενημέρωσε τους συμπολίτες μας πως άμεσα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η εφαρμογή του προγράμματος μικρών βιολογικών καθαρισμών σε τοπικές κοινότητες, που πληρούν τις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές, με στόχο την προσφορότερη δυνατή αξιοποίηση σύγχρονων μέσων, που θα δώσουν οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της επεξεργασίας και της διάθεσης των υγρών αποβλήτων.

Ακόμα, με τον κύριο Γραφάκο και τη Θεματική Αντιπεριφερειάρχη κυρία Μοθωναίου επισκεφθήκαμε τον χώρο του πρώην ΧΥΤΑ στο Σκοπό. Εκεί ο Γενικός Γραμματέας διαπίστωσε την ανεκδιήγητη κατάσταση που επικρατεί και η οποία αποτελεί σημαντική απειλή για το περιβάλλον, ενώ δεσμεύθηκε πως από την πλευρά του θα επιδιώξει την αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου καθώς και όλων των σύγχρονων τεχνολογιών που πλέον έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου να επιτευχθεί η αποκατάσταση του πρώην ΧΥΤΑ στον Σκοπό το συντομότερο δυνατό».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο