Στο «κόκκινο» η Ελλάδα από την Τσεχία

•Μ. Μπολίδης: «Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών από Τσεχία είναι εμβολιασμένοι και δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε σημαντική επίπτωση»
•Γ. Μάργαρης: «Δυστυχώς δεν τα έχουμε πάει καλά και υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, η οποία μας φέρνει όλο και πιο κοντά στο να γίνει «κόκκινη» η Ζάκυνθος»

Η συνεχής αύξηση κρουσμάτων στη χώρα μας, αλλά και στο νησί μας έχει άμεσες συνέπειες στο τουριστικό προϊόν. Ήδη από χθες η Τσεχία αποφάσισε να κατατάξει στο «κόκκινο» την Ελλάδα και αυτό σημαίνει: καραντίνα 5 ημερών και 2 test, αντιγόνου και PCR για τους μη εμβολιασμένους ή για όσους δεν νοσήσει.


Ο Μάνθος Μπολίδης, τουριστικός πράκτορας, ο οποίος συνεργάζεται με εταιρίες από την Τσεχία, τόνισε ότι θα φανεί τις επόμενες ημέρες το μέγεθος της ζημιάς. «Μίλησα και με τους συνεργάτες από την Τσεχία. Δεν έχουμε κάποια άμεση επίπτωση όσον αφορά τις κρατήσεις. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος. Σίγουρα η ροή θα λιγοστέψει λόγω των επιπτώσεων στους ανεμβολίαστους. Θα περιμένουμε αυτή την εβδομάδα να δούμε σε τι ποσοστό θα φτάσει η μείωση. Η ροή συνεχίζεται κανονικά και δεν προβλέπεται να σταματήσει άμεσα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών από Τσεχία είναι εμβολιασμένοι και δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε σημαντική επίπτωση». Ο κ. Μπολίδης σημείωσε ότι μέχρι τώρα η αγορά της Τσεχίας πήγαινε πολύ καλά και έδειχνε ότι μπορεί να βοηθήσει την τοπική οικονομία. «Πήγαινε πολύ καλή η αγορά της Τσεχίας. Μετά τους Πολωνούς και τους Ολλανδούς έδειχνε σημάδια βελτίωσης κάθε μέρα». Σχολίασε ότι ήδη το νησί μας είναι υποψήφιο να ανέβει στο «κόκκινο» επίπεδο και πως αυτό θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για τη φετινή τουριστική σεζόν. «Είμαστε υποψήφιοι να περάσουμε στην κόκκινη ζώνη, όπως το Ηράκλειο και τα Χανιά. Θα είναι μείον για όλες τις αγορές και φοβόμαστε ότι μπορεί εμείς να παίρνουμε κάποια μέτρα που μπορεί να μην επηρεάζουν πολύ αλλά αν από το εξωτερικό μας θεωρήσουν «κόκκινους», θα είναι αποτρεπτικό στο να ταξιδέψει κάποιος στη Ζάκυνθο. Ευελπιστούσαμε ότι θα βελτιωνόταν η επιδημιολογική κατάσταση και ότι θα ήμασταν ασφαλείς. Ότι δηλαδή, η εικόνα της χώρας μας, δεν θα προέτρεπε ξένες κυβερνήσεις να αποφασίσουν περαιτέρω μέτρα. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί αυτό. Η πρόθεση όλων και των tour operator και των πελατών είναι να επιμηκυνθεί η σεζόν μέχρι αρχές Οκτωβρίου αλλά έγκειται στην επιδημιολογική κατάσταση. Υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο θέμα».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Ζακυνθίων Γιώργος Μάργαρης, τόνισε για το θέμα: «Εξαιτίας της ανόδου των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες κάποιες χώρες αρχίζουν και βλέπουν αρνητικά τις διακοπές στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτές και η Τσεχία που θέλει να προφυλαχθεί από τη διασπορά του ιού και για αυτό λαμβάνει τέτοιου είδους μέτρα. Ανάλογα μέτρα έχει πάρει η Γερμανία και είμαστε στην κόψη του ξυραφιού από την ανακοίνωση τέτοιου είδους μέτρων και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η άμυνα μας σε τέτοιου είδους εξελίξεις είναι ο καθολικός εμβολιασμός των κατοίκων και η αυστηρή τήρηση των μέτρων. Δυστυχώς, δεν τα έχουμε πάει καλά και υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, η οποία μας φέρνει όλο και πιο κοντά στο να γίνει «κόκκινη» η Ζάκυνθος. Ελπίζουμε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο γιατί θα σημάνει το πρόωρο τέλος της τουριστικής σεζόν που σημαίνει θα είναι ακόμα χειρότερα απ’ ότι πέρσι τα πράγματα». Ο κ. Μάργαρης σημείωσε ότι θα ήταν καταστροφή το πρόωρο κλείσιμο της σεζόν. «Πρώτο μέλημα είναι να κοιτάξουμε να κρατήσουμε ανοιχτή τη Ζάκυνθο όσο το δυνατόν περισσότερο. Λέγαμε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και πριν λίγες ημέρες να φτάσουμε 15-30 Αυγούστου. Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Σε αυτό το σημείο που άρχισαν να αυξάνονται επισκέπτες και έχουμε μεγάλες πληρότητες από τη Βρετανία, ξαφνικά να βρεθούμε χωρίς τουρισμό, θα είναι καταστροφή για όλους στη Ζάκυνθο. Ας βοηθήσουμε στο να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός για να μην υπάρχει μετάδοση και να τηρούμε τα μέτρα».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο