Ανοιχτά… αλλά με προβλήματα τα περισσότερα ξενοδοχεία στο νησί

xenodoxeio.gr

•Μικρές οι πληρότητες και μεγάλες οι οικονομικές δυσκολίες

Γιώργος Μάργαρης: «Ειδικά για τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία που έχουν πολύ προσωπικό και μεγάλα έξοδα λειτουργίας, οι χαμηλές πληρότητες δεν επιτρέπουν να υπάρξει κέρδος, αντιθέτως θα έχουν ζημιές με αυτή την κατάσταση»
Άκης Ποταμίτης: «Έχω κλειστό το ξενοδοχείο, διότι χρειάζεται εντός τεσσάρων μηνών, που είναι η περίοδος των διακοπών, να έχω πληρότητα 60% για να καλύψω τα λειτουργικά μου έξοδα»


Σημαντικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία στο νησί μας, τα οποία προσπαθούν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που έχει ορθώσει η πανδημία για να καταφέρουν να έχουν μία ικανοποιητική σεζόν. Σύμφωνα με δημοσίευμα από το Xρήμα & Τουρισμός, στο 93,8% ανέρχεται το ποσοστό των ξενοδοχείων που λειτουργούσε στις 11 Ιουλίου και η πληρότητα έφτανε στο 48,2%. Όσον αφορά τα Ιόνια Νησιά, τα ανοιχτά ξενοδοχεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι σε ποσοστό 93,5%, ενώ στην Κρήτη – που είναι πρωταθλήτρια – φτάνουν το 96,8%.

Ο Γιώργος Μάργαρης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Ζακυνθίων τόνισε ότι όντως τα ξενοδοχειακά καταλύματα είναι ανοικτά σε μεγάλο ποσοστό, αλλά το οικονομικό τους όφελος… μικρό. «Σίγουρα είναι ανοιχτά σε μεγάλο ποσοστό τα ξενοδοχεία, αλλά οι πληρότητες είναι μικρές. Όταν έχεις χαμηλές πληρότητες ανεβαίνει το κόστος λειτουργίας. Ειδικά για τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία που έχουν πολύ προσωπικό και μεγαλύτερα έξοδα λειτουργίας, οι χαμηλές πληρότητες δεν επιτρέπουν να υπάρξει κέρδος, αντιθέτως θα έχουν ζημιές με αυτή την κατάσταση».
Ο κ. Μάργαρης τόνισε ότι μόνο αν οι πληρότητες ξεπερνούν το 70-80% μπορούν να είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα. «Μόνο αν οι πληρότητες έφταναν στο 70-80% θα ήταν ικανοποιητικά τα αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί με εξαίρεση κάποιες μέρες τον Αύγουστο, αλλά η μέση πληρότητα θα εξακολουθήσει να είναι χαμηλή. Ήδη ήταν χαμηλές οι πληρότητες (20-30%) τον Μάιο, τον Ιούνιο και τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούν να φτάσουν παραπάνω από το 40-50%. Επίσης, σημασία έχει και η διάρκεια λειτουργίας. Στόχος είναι να αντέξουμε και τον Σεπτέμβριο για να μειώσουμε τις ζημιές που είναι μεγάλες. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει επιπλέον στήριξη από την πολιτεία. Μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί, αλλά δεν λειτούργησε ο τουρισμός και πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη τους». Τέλος, σημείωσε ότι από τον επόμενο Ιούνιο μπορεί η κατάσταση να είναι καλύτερη … «Θα μπορέσουμε να έχουμε επιπλέον έσοδα από τον επόμενο Ιούνιο, αν όλα πάνε καλά. Μιλάμε για 12 μήνες χωρίς εισπράξεις. Και βέβαια, ακόμα και τώρα, οι συνεργασίες που έχουμε δεν ξέρουμε αν θα πληρωθούμε. Είναι επισφαλή αυτά τα έσοδα που προβλέπεται να έχουμε».

Ακ. Ποταμίτης: «Εκτιμώ ότι το 50% των ξενοδοχείων στις Αλυκές δεν έχει ανοίξει»
Μια διαφορετική εικόνα παρουσιάζει από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αλυκών Άκης Ποταμίτης, ο οποίος ανέφερε ότι το 50% των ξενοδοχείων της περιοχής δεν έχουν ανοίξει. «Για το κατά πόσον έχουν ανοίξει τα ξενοδοχεία, έχω μια εικόνα διαφορετική. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι το 50% των ξενοδοχείων δεν έχουν ανοίξει. Για το επίπεδο των κρατήσεων και της πληρότητας η κατάσταση είναι τραγική. Πλην ελαχίστων ξενοδοχείων που έχουν συμβάσεις, οι υπόλοιποι δεν έχουν κρατήσεις». Ο κ. Ποταμίτης είπε ότι τα κενά που έχουν αφήσει φέτος στο νησί μας παραδοσιακές τουριστικές αγορές δεν μπορούν να καλυφθούν από τις αγορές από τα Βαλκάνια. «Αυτά τα κενά από τις παραδοσιακές αγορές δεν καλύπτονται από αγορές από Ρουμανία και Βουλγαρία και συνολικά από χώρες από τα Βαλκάνια. Βλέπω και κάποιους που θέλουν να στραφούν σε αυτές τις αγορές και προσπαθούν να αναπληρώσουν το κενό της αγγλικής αγοράς. Εκεί που δυστυχώς πάνε οι φθηνοί πελάτες, δεν πάνε οι ακριβοί πελάτες». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει κλειστή την επιχείρησή του και σημείωσε ότι θα ήταν αδύνατον να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα, αν την άνοιγε φέτος. «Έχω κλειστό το ξενοδοχείο, διότι χρειάζεται εντός 4 μηνών, που είναι η περίοδος των διακοπών, να έχω πληρότητα 60% για να καλύψω τα λειτουργικά μου έξοδα. Περίπου το 50% των ξενοδοχείων είναι κλειστά. Ανοιχτά είναι αυτά που έχουν χρηματοδοτηθεί από εταιρίες».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο