Ο πρώην προπονητής του Γ. Αντετοκούνμπο Τ. Ζήβας στην «Ημερα» – «Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα αθλητή ο Γιάννης»

Aπό τους χλευασμούς και τις άσχημες ρατσιστικές συμπεριφορές έφτασε στην κορυφή του Παγκοσμίου Μπάσκετ, σε μια διαδρομή συγκλονιστική και πολύ δύσκολη. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που αναδείχθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης πρωταθλητής με τους ΜιλγουόκιΜπάκς έκανε μια ξέφρενη διαδρομή από τα Σεπόλια πριν 8 ολόκληρα χρόνια, στον μαγικό κόσμο του NBA. O «δικός» μας Τάκης Ζήβας ήταν προπονητής στον Φιλαθλητικό και ήταν ο άνθρωπος που γνώρισε από κοντά τόσο τον MVP των φετινών playoff όσο και τον εξαιρετικό Θανάση Αντετοκούνμπο και τα υπόλοιπα παιδιά. Οι αναφορές του για τον Γιάννη, αποτυπώνουν γιατί κατάφερε να φτάσει στην κορυφή.
«Το παιδί γράφει την ιστορία του. Είναι στην καλύτερη ηλικία και φτιάχνει τον μύθο του. Υπερηφάνεια και όλα αυτά τα σχετικά είναι αυτονόητα για το τι νιώθουμε για αυτά τα παιδιά. Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα ειδικά ο Γιάννης για την εργατικότητα του, την αυτοσυγκράτηση και την πειθαρχία. Είναι ένα παράδειγμα για όλους μας και είναι ένα ίνδαλμα για παιδιά από όλο τον κόσμο».
Ο κ. Ζήβας συγκλονίζει βέβαια και όσον αφορά τα όσα σοβαρά βίωσαν οι αδερφοί Αντετοκούνμπο στην Ελλάδα, αφού είχαν να αντιμετωπίσουν και ρατσιστικές συμπεριφορές που δεν τιμούν την πατρίδα μας.
«Δεν είναι κάτι που μπορώ να πω συγκεκριμένο. Υπήρχε μια καθημερινή σχέση 6 ετών με τις στεναχώριες, τις χαρές που είχαμε περισσότερες και με τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα παιδιά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετώπισαν στην πατρίδα μας σοβαρά ρατσιστικά προβλήματα. Πήγαιναν στα γήπεδα και από απλούς φιλάθλους μέχρι δημάρχους κάνανε τον πίθηκο. Μέχρι τη μέρα που έφυγαν. Είχαμε προβλήματα και τεχνικά κανείς δεν προστάτεψε αυτά τα παιδιά από το να υποστούν αυτή τη ψυχολογική πίεση, όύτε οι διαιτητές, οι παρατηρητές, ούτε η αστυνομία έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και να μην τα ξεχνάμε κιόλας».
Ο Ζακυνθινός προπονητής τόνισε ότι τόσο ο Γιάννης όσο και η υπόλοιπη οικογένεια του έμειναν στα θετικά και στους ανθρώπους που τους στήριξαν σε όλη αυτή την πορεία.
«Υπήρχαν και άλλοι άνθρωποι. Το παιδί και όλη η οικογένεια μένει στα καλά. Κακά τα ψέματα ήταν μειονότητα τα ρατσιστικά προβλήματα, αλλά εκθέτουν όλο τον λαό μας. Τα παιδιά κράτησαν τις καλές αναμνήσεις και είναι φυσιολογικό».
Ο κ. Ζήβας αναφέρθηκε για τον Γιάννη και αν περίμενε να φτάσει στην κορυφή του NBA, με τον ίδιο να τονίζει ότι: «Δεν θα πω ότι περίμενα να κάνει τέτοια πράγματα και να φτάσει στο σημείο να γίνει μύθος, αλλά ότι περίμενα ότι θα έχει μια παρουσία να γίνει ο καλύτερος ευρωπαίος και να φτάσει στα επίπεδα του Νοβίτσκι που ξεκίνησε από Α2 στη Γερμανία το περιμέναμε. Πλέον είναι ο Γιάννης, δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης».
Ένας Ζακυνθινός προπονητής βρέθηκε κοντά στα πρώτα βήματα των Αντετοκούνμπο και τους έδωσε τα αρχικά εχέγγυα για να φτάσουν στην κορυφή του παγκοσμίου μπάσκετ.

Πηγές φώτο:basketblog.gr / Milwaukee Bucks Fb