Κάτι δεν πάει καλά στη διαχείριση του τουρισμού | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

Τουρισμός και πανδημία είναι όντως μια πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση, με πολλά απρόοπτα και πολλές παραμέτρους. Όμως από τη στιγμή που δεν έχουμε καλύτερη οικονομική πηγή στη χώρα μας και όλα εξαρτώνται εν πολύς για το ΑΕΠ μας από τον τουρισμό, έπρεπε όλα να έχουν μελετηθεί και οργανωθεί πολύ καλύτερα λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα σενάρια, τα καλά και τα κακά. Αυτό φαίνεται δεν έγινε ή δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά προβλήματα και ο Θεός να βάλει το χέρι του μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αν καταφέρουμε να φτάσουμε εκεί.
Πρώτα απ’ όλα, στη διαχείριση των κρουσμάτων που εμφανίζονται, κυρίως μεταξύ τουριστών γίνεται το «έλα να δεις» μεταξύ Πολιτικής Προστασίας, ΕΟΔΥ και τοπικών υπηρεσιών. Κανείς δεν ξέρει τις αρμοδιότητες του, τις υποχρεώσεις του, τις ευθύνες του. Τα έγραψα πριν μέρες, έχοντας ιδίαν αντίληψη, τίποτα δεν άλλαξε, αντιθέτως η αύξηση των κρουσμάτων και του όγκου δουλειάς, έχουν μεγαλώσει τα προβλήματα. Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει, αλλά χωρίς συντονισμό και πρωτόκολλα, δεν θα πάμε πολύ μακριά.
Στο θέμα των εμβολιασμών: Τραγικό λάθος το ό,τι δεν επελέγη έγκαιρα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους εργαζόμενους σε όλο το φάσμα του τουρισμού. Σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας. Θες να εργαστείς στον τουρισμό θα εμβολιαστείς, αλλιώς επέλεξε μια άλλη εργασία που δεν σε φέρνει σε άμεση και συνεχής επαφή με ανθρώπους. Δεν μπορείς να εμβολιαστείς γιατί υπάρχει αποδεδειγμένα κάποια αιτία υγείας και εργαζόσουν το 2019 στον τουρισμό μπαίνεις σε αναστολή με επίδομα για φέτος και βλέπουμε. Τυχαίνει το εμβόλιο να σου δημιουργήσει παρενέργειες, είσαι καλυμμένος σε όλα για το διάστημα των παρενεργειών. Έτσι δεν θα έμενε κανείς ακάλυπτος, αλλά και με δικαίωμα να νιώθει ανασφάλεια. Θα έμεναν έξω μόνον οι αρνητές. Δικαίωμα τους αλλά δεν γίνεται να είναι σε επαφή με κόσμο. Έτσι θα είχαμε ένα ανθρώπινο δυναμικό στον τουρισμό πλήρως εμβολιασμένο, που θα παρείχε ασφάλεια. Τώρα δεν το έχουμε και ενδεχομένως από εκεί ξεκινούν και προβλήματα.
Μια άλλη σοβαρή αστοχία: Ο τουρισμός και οι διακοπές είναι συνυφασμένες με τη διασκέδαση. Είτε μας αρέσει είτε όχι να λέμε σε ανθρώπους που επέλεξαν την Ελλάδα για διακοπές και έφεραν τα χρήματα τους, δεν θα διασκεδάσεις και θα περάσεις χειρότερα και από την πατρίδα σου εδώ, αυτά είναι εξωπραγματικά και αλλοπρόσαλλα. Έτσι ερχόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση φαιδρή. Άλλα να ισχύουν για τους ξένους άλλα για τους Έλληνες. Οι Έλληνες με μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός, οι ξένοι ούτε μάσκα στη κωλότσεπη.
Τώρα ερχόμαστε στους εμβολιασμένους πλήρως και μετά την παρέλευση των 14 ημερών. Έπρεπε να υπάρξει τόλμη, όπως και ακούστηκε ως πρόταση από πολλούς, σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους πλήρως και νοσήσαντες, που έχουν δηλαδή πράσινο εισόδου, να δοθούν περισσότερες ελευθερίες. Να είναι καθιστοί συνεχώς και αυτοί σε χώρους διασκέδασης, είναι τιμωρία τελικά, δεν μπορεί να γίνει και δεν βοηθάει κανέναν. Ας αποφασίσουμε στη χώρα μας από εδώ και πέρα να μπαίνουν μόνον εμβολιασμένοι πλήρως, οι δε υπόλοιποι να είναι υποχρεωμένοι με δικά τους έξοδα να υπόκεινται σε απλά τεστ κάθε δύο ή τρεις ημέρες που θα δηλώνονται. Προτιμότερο λιγότεροι τουρίστες και να μην κλείσουμε, παρά πολλοί και σε λίγες μέρες κλείσιμο και διάλυση της τουριστικής σεζόν.

Όλες αυτές οι αστοχίες, οι παραλείψεις και οι κακοί σχεδιασμοί, οδηγούν μάλλον σε διασπορά του ιού, μέσω παράνομων πάρτι και συγκεντρώσεων, σε βουνά παραλίες και θάλασσες, παρά σε ελέγχου και ασφάλεια. Μπορεί να διορθωθεί τώρα κάτι; Δύσκολο γιατί έχει γίνει κακός σχεδιασμός και έχει πάρει αρνητική τροπή το πράγμα. Όμως ποτέ δεν είναι αργά για μια προσπάθεια εξορθολογισμού των μέτρων, μέσα και από την εμπειρία που αποκτήθηκε. Μυαλό χρειάζεται και όχι εγωισμοί και «ξερολίκια». Αν υπάρχει μυαλό και μετριοπάθεια όλα γίνονται. Όχι στα «καβαλημένα καλάμια», που τα ξέρουν όλα και τελικά τα κάνουν όλα λάθος.


Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο