Ολομέτωπος αγώνας από την Π.Ι.Ν. κατά της πανδημίας | Ρ. Κράτσα: «Το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο μας»

•ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Ι.Ν. ΣΤΟ ΝΗΣΙ
•Στο επίκεντρο των συναντήσεων τα προβλήματα στον Λαγανά
•Όλα τα έργα που εκτελούνται και προγραμματίζονται από την Π.Ι.Ν.
•Νέο πρόγραμμα 16 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων

Συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε χθες το μεσημέρι, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, η οποία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο νησί μας και πραγματοποιεί σημαντικές συναντήσεις με τις τοπικές αρχές και τους φορείς, καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες. Στην κορυφή της ατζέντας ήταν θέματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση της πανδημίας, την τήρηση των μέτρων για τη μη διασπορά του ιού μεσούσης της τουριστικής σεζόν, την ασφάλεια, την υλοποίηση έργων και τον προγραμματισμό νέων, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.


«Το μόνο μας όπλο, το εμβόλιο»
Αρχικά, η κ. Κράτσα αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνουν οι άνθρωποι του τουρισμού να τηρήσουν τα μέτρα και παράλληλα να καταφέρουν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Όπως είπε, πλέον έχουμε στη φαρέτρα μας ένα νέο όπλο που δεν είχαμε πέρυσι, το οποίο δεν είναι άλλο από το εμβόλιο.
Πιο αναλυτικά, δήλωσε: «Φέτος είμαστε σε μία καλύτερη κατάσταση, πιο ώριμοι και πιο έμπειροι, διότι πέρυσι, πραγματικά, όλοι πειραματιζόμασταν και το μόνο μας όπλο ήταν η προσοχή που έδειχνε ο κάθε πολίτης. Φέτος, πέρα από την εμπειρία που διαθέτουμε, έχουμε και το μεγάλο όπλο των εμβολίων. Ας αξιοποιήσουμε όλοι αυτό το όπλο, να χτίσουμε το τείχος της ανοσίας για να μην αφήσουμε χαραμάδες και περιθώρια στον ιό να κυκλοφορεί, να μεταλλάσσεται, να γίνεται πιο ανθεκτικός και πιο απειλητικός. Το εμβόλιο πρέπει να συνδυαστεί και με την τήρηση των μέτρων».

«Ο Λαγανάς να γίνει από κακός μαθητής, καλός μαθητής μιας σύγχρονης τουριστικής ανάπτυξης»

Στο επίκεντρο των επαφών της κ. Κράτσα βρέθηκε και ο Λαγανάς, με την Περιφερειάρχη να επισημαίνει ότι γίνεται μία συνολική προσπάθεια από τις τοπικές αρχές, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες και από «κακός μαθητής, να γίνει καλός μαθητής μιας σύγχρονης τουριστικής ανάπτυξης».
Συγκεκριμένα, η κ. Κράτσα είπε: «Τα θέματα εγκληματικότητας και ανομίας έπληξαν την εικόνα της Ζακύνθου και μάλιστα σε μία εποχή που όλοι οι πολίτες, οι τουριστικοί παράγοντες, εγχώριοι και ξένοι, προετοίμαζαν τα ταξίδια τους στους προορισμούς της χώρας μας. Η Ζάκυνθος πρέπει να δώσει ένα τέλος σε αυτά. Έγινε σαφές και στοχευμένο και με την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, ότι ο Λαγανάς, αυτό το σύμβολο της ομορφιάς και της μοναδικής φύσης που γίνεται το σύμβολο της αμφιβολίας για τη Ζάκυνθο, μπορεί να γίνει από κακός μαθητής, καλός μαθητής μιας σύγχρονης τουριστικής ανάπτυξης. Αισθάνομαι ότι ήρθε η ώρα να πάρουμε στα χέρια μας». Η Περιφερειάρχης είχε για το θέμα του Λαγανά επαφές με την Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο
Όσον αφορά τη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο, Νικήτα Αρετάκη, η κ. Κράτσα ενημέρωσε για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ τους και είχαν να κάνουν με την υλοποίηση έργων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, μίλησαν για την παραλία του Αργασίου και την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, για τη συντήρηση του Πνευματικού Κέντρου, για την κατασκευή σφαγείων, για την παραλιακή (Αγία Τριάδα – Κρυονέρι), για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου, τον Σταθμό Μεταφόρτωσης, την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, την ύδρευση και την αποχέτευση. Για τη συνεργασία της με τον Δήμαρχο του νησιού, η κ. Κράτσα σημείωσε: «Η συνεργασία με τον Δήμο Ζακύνθου είναι σε πολλά επίπεδα. Με στόχο την ποιοτική ανάπτυξη του τόπου μας, κάνουμε ότι όπου μπορούμε για να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία».

Έργα Πολιτισμού
Επίσης, η Περιφερειάρχης μίλησε για τα έργα Πολιτισμού σημειώνοντας πως είναι πολύ ευτυχές το γεγονός πως όλα προχωρούν προς υλοποίηση και βάσει του προγράμματος της περιφερειακής αρχής. Αναφέρθηκε στα λιμενικά έργα στα Στροφάδια και στη συντήρηση του Καστρομονάστηρου, σημειώνοντας ότι ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Γιαννούλης ήταν χθες στα Στροφάδια για την έναρξη των εργασιών, ενώ επίσης μίλησε και για τα υπόλοιπα έργα που αποτελούν προτεραιότητα για την περιφερειακή αρχή (ανάδειξη Ι.Ν. Αναφωνήτριας, καμπαναριό Ι.Ν. Φανερωμένης, αποκατάσταση Ι.Ν. Αγ. Αικατερίνης, αντιστήριξη του Ενετικού Κάστρου).

Στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων με 16 εκατ. ευρώ
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα, όπως δήλωσε η κ. Κράτσα αναμένεται να υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις για το νέο πρόγραμμα ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του επιχειρήσεων που δεν επιχορηγήθηκαν, από το προηγούμενο πρόγραμμα της άμεσης ενίσχυσης ρευστότητας με πόρους του ΕΣΠΑ.
Όπως είπε: «Ένα μέρος των επιχειρήσεων στη Ζάκυνθο έχουν ωφεληθεί από την ένεση ρευστότητας. Έρχεται τώρα το νέο πακέτο με άλλα 16 εκατομμύρια ευρώ και αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα ένας άλλος μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων από τη Ζάκυνθο θα τύχουν αυτής της στήριξης. Γνωρίζω ότι είναι περισσότερες οι επιχειρήσεις που δεν στηρίχτηκαν από αυτό το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ από εκείνες που στηρίχτηκαν, αλλά θέλω να σας πω ότι αυτό ήταν δεδομένο από την αρχή. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είχε το πρόγραμμα και οι επιχειρήσεις έκαναν αιτήσεις. Για να ικανοποιούνταν όλα τα αιτήματα θα έπρεπε να είχαν διατεθεί 93 εκατομμύρια ευρώ, ποσό αδιανόητο για την περιφέρεια μας. Οπότε καταλαβαίνετε τα κριτήρια που επιβλήθηκαν από το ΕΣΠΑ και οι κατανομές που έγιναν κατά κατηγορίες έδωσαν τη δυνατότητα σε έναν αριθμό επιχειρήσεων να επιδοτηθεί. Κυρίως δόθηκε η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που είχαν εμφανίζει ζημιές και που απασχολούσαν προσωπικό. Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα για να στηρίξουμε τον παραγωγικό ιστό και να χτίσουμε ένα γέρο δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους, δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα».
Ερωτηθείσα για τις επιχειρήσεις που θα έχουν την δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από το νέο πρόγραμμα, η Περιφερειάρχης απάντησε ότι θα αφορά τις ίδιες που είχαν υποβάλλει φάκελους για την ενίσχυσή τους και πως θα ενισχυθεί ο τουριστικός τομέας. «Ο πρωτογενής τομέας θα συρρικνωθεί πολύ γιατί ήδη έχουν καλυφθεί σχεδόν όλες οι ανάγκες από το πρώτο πρόγραμμα και θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες και ακόμα περισσότερο οι τουριστικές επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες, κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις (τουριστικά καταλύματα)».

Το Ναυάγιο
Όσον αφορά το Ναυάγιο, η κ. Κράτσα, σημείωσε πως είχε συνάντηση με το Λιμενικό κατά την οποία συζητήθηκαν τα υγειονομικά μέτρα που λαμβάνονται στα λιμάνια και στα πλοία και η ιδιαίτερη φύλαξη που θα χρειαστεί το Ναυάγιο. Όπως είπε, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας σταθμός στον Άγιο Νικόλα για να ελέγχεται πιο εύκολα η περιοχή. Σημείωσε ότι για αυτό το θέμα έχει ενημερωθεί και ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης. Για την ίδρυση της ΝΑΥΑΓΙΟ Α.Ε. είπε ότι ο νέος φορέας έχει αποστολή την ασφάλεια στην περιοχή και ην αξιοποίησή της και συμπλήρωσε ότι η ΠΙΝ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ευθύνες για τον χώρο όπως είναι η χρηματοδότηση για την κατασκευή του δρόμου διαφυγής, τον οποίο έχουν υποδείξει οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα έργα
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Γ. Στασινόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα έργα που είναι σε εξέλιξη από την ΠΙΝ και αυτά που προγραμματίζονται, τα οποία είναι τα παρακάτω:

Εκτελούνται δεκαέξι (16) έργα, συνολικού Π/Υ: 6.012.293,26 €

Έξι (6) έργα οδοποιίας
•Εργασίες συντήρησης Επαρχιακού & Εθνικού οδικού δικτύου Ζακόνθου 2019-2020, Π/Υ: 735.000,00 €
•Έργα αντιστήριξης σε τμήμα του ανάντη πρανούς της οδού Φιλικών, TL/Y, 865.000,00€
•Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης Επαρχιακού οδικού δικτύου Ζακύνθου 2019-2020, Π/Υ: 300.000,00€
•Επισκευή και συντήρηση φωτεινών σηματοδοτών και φωτιστικών σωμάτων Επαρχιακού οδικού δικτύου Ζάκυνθου 2019-2020, ΠΥ- 200.000,00 €
•Διαγράμμιση -σήμανση Επαρχιακού οδικού δικτύου Ζακύνθου 2019-2020, Π/Υ: 300,000,00 €
•Συντήρηση οδικού δικτύου Π.Ε. Ζακύνθου 2020, Π/Υ- 383.793,26 €

Έξι (6) αντιπλημμυρικά έργα
•Τεχνικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης Π.Ε. Ζακύνθου 2019-2020, Π/Υ 350.000,00 €
•Επείγουσες εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας Π.Ε. Ζακύνθου 2019-2020, ΠΥ. 200.000,00 €
•Καθαρισμός τάφρων Επαρχιακού και Εθνικού οδικού δικτύου Π.Ε. Ζακύνθου 2019-2020, ΤΥ 200.000,00 €
•Καθαρισμός και συντήρηση υδραυλικής ικανότητας των χειμάρρων Ξιφίτα, Σκούρτη, Τσιρογιάννη και Σμπόρα της νήσου Ζακύνθου. Π/Υ. 350.000,00 €
•Κατασκευή αντιπλημμυρικών τεχνικών έργων στην Π.Ε. Ζακύνθου, Π/Υ: 295.000,00€
•Έργα καθαρισμού και διευθέτησης υδατορεμάτων Π.Ε. Ζακύνθου, Π/Υ: 400.000,00€

Ένα (1) λιμενικό έργο
•Κατασκευή των λιμενικών έργων πρόσβασης στη νήσο Σταμφάνη του συμπλέγματος των Στροφάδων Νήσων. Π/Υ 800.000,00€

Τρία (3) κτηριακά/αθλητικά έργα
•Ανακαίνιση κτιρίου Γηροκομείου Ο.Δ.Α.Ζ, Π/Υ 266.000,00€
•Εκσυγχρονισμός – βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων δημοτικού γηπέδου Αμπελοκήπων Ζακύνθου, Π/Υ: 293.500,00€
•Επισκευή παλαιού σχολείου Αγαλά και προαύλειου χώρου, Π/Υ: 74.000,00€

Έχει δημοπρατηθεί και βρίσκεται σε διαδικασία κατακύρωσης το έργο: «Έργα βελτίωσης, λειτουργικότητας, προστασίας και ασφάλειας ναυσιπλοΐας λιμένος Αγίου Νικολάου Βολιμών Ζακύνθου», Π/Υ: 8.800.000,00€

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα το έργο: «Παρεμβάσεις για την αποκατάσταση και την άρση επικινδυνότητας στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο και σε οικιστικές περιοχές μετά τον μεσογειακό κυκλώνα με την ονομασία «ΓΑΝΟΣ» στην Π.Ε Ζακύνθου», Π/Υ: 550.000,00 €

Επιβλέπεται η εκπόνηση πέντε (5) μελετών, συνολικού Π/Υ: 966.976,17€
•Μελέτη αποκατάστασης κτιρίου Παλιού Νοσοκομείου Ζακύνθου, μετά τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018, Π/Υ: 500.000,00€
•Μελέτη προστασίας από κατολίσθηση των πρανών στην θέση «Κόκκινος Βράχος», στο Ακρωτήρι Ζακύνθου, μετά τον σεισμό της 26 Οκτωβρίου 2018, Π/Υ: 175.381,52€
•Μελέτη βελτιώσουν Επαρχιακού και Εθνικού Οδικού Δικτύου Ζακύνθου, Π/Υ: 180.000,00€
•Μελέτη δρόμος Αλυκές – Ξύγκια, Τμήμα Β. Π/Υ: 37.194,65€

Προετοιμάζεται η δημοπράτηση επτά (7) έργων οδοποιίας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Π.Λ.Ε., συνολικού Π/Υ. 2.000.000,00€,
•Εργασίες συντήρησης -αναβάθμισης επαρχιακού οδικού δικτύου Νότιας Ζακύνθου 2021-2022, Π/Υ: 1.100.000,00 €
• Εργασίες συντήρησης – αναβάθμισης επαρχιακού οδικού δικτύου Βόρειας Ζακύνθου 2021-2022. Π/Υ: 1.500.000,00 €
•Συντήρηση – βελτίωση 11ης επαρχιακής οδού Ζακύνθου – Αλυκών και παρακείμενων επαρχιακών οδών 2021-2022, Π/Y: 2.000.000,00 €
•Εργασίες συντήρησης λοιπού επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου Ζακύνθου 2021 – 2022, Π/Υ: 1.400.000,00 €
•Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης οδικού δικτύου (Π.Ε. Ζακύνθου 2021-3022, Π/Υ: 700.000,00 €
•Επισκευή συντήρηση σηματοδοτών και φωτιστικών σωμάτων οδικού δικτύου Π.Ε. Ζακύνθου 2021-2022, Π/Υ: 100.000,00 €
•Διαγράμμιση οδικού δικτύου Π.Ε. Ζακύνθου 2021-2022, Π/Υ: 200.000,00 €

Προετοιμάζεται η δημοπράτηση πέντε (5) αντιπλημμυρικών έργων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Π.Δ.Ε., συνολικού Π/Υ: 1.500.000,00€
•Τεχνικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης (Π.Ε. Ζακύνθου 2021-2022, Π/Υ: 550.000,00 €
•Καθαρισμός και συντήρηση υδραυλικής ικανότητας χείμαρρου «Ξιφίτα» 2021-2022, Π/Υ: 200.000,00€
•Καθαρισμός και συντήρηση υδραυλικής ικανότητας χείμαρρου «Σκούρτη», «Σμπόρα και «Τσιρογιάννη» 2021-2022, Π/Y: 200.000,00 €
•Καθαρισμός τάφρων επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου Π.Ε. Ζακύνθου 2021-2022, Π/Υ: 350.000,00€
•Επείγουσες εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας Π.Ε. Ζακύνθου 2021-2022 ΠΕ/Υ: 300.000,00 €

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δρ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας, αναφέρθηκε σε μία σειρά από έργα τα οποία ήδη υλοποιούνται στο νησί μας, όπως για παράδειγμα η δημιουργία γραφείου «Europe Direct» και του «Film Office», η δημιουργία του Πράσινου Σημείου και το στούντιο ηχοληψίας στο Μουσικό Σχολείο.

Περισσότερες πληροφορίες για τα έργα που εκτελούνται στο νησί και ανέλυσε ο κ. Καποδίστριας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, θα δημοσιευτούν στο αυριανό μας φύλλο.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο