Στα όριά τους οι κάτοικοι της πόλης για την αποχέτευση | Ενημερώνεται Εισαγγελέας και Δημοτικό Συμβούλιο

Στο αμήν έχουν φτάσει οι συμπολίτες μας που μένουν στο κέντρο της πόλης με τα προβλήματα της αποχέτευσης, καθώς πολλές γειτονιές δεν είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο… Το πρόβλημα αφορά και τις οδούς Κ. Ρώμα, Ευγενίδου και Μούτσα, αλλά και παρακείμενους δρόμους. Αυτό το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου πόλης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (20/7) μετά από παρέμβαση που έκανε η κ. Διονυσία Θεοδόση, η οποία μένει επί της οδού Κ. Ρώμα. Η κ. Θεοδόση ανέλυσε το πρόβλημα που υπάρχει και το σώμα αποφάσισε να γίνει μία εισήγηση προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και επίσης, να ενημερωθεί εγγράφως η Εισαγγελέας.

Μεταξύ άλλων, η κ. Θεοδόση, είπε: «Στην περιοχή από την Αστυνομία μέχρι την Αγ. Ιωάννου Λογοθετών που κατεβαίνει μέχρι την παραλία δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης. Όλοι περιμέναμε πως και πως να συνδεθούμε, να πληρώνουμε αυτό που πρέπει, να καθαρίσουν τα σπίτια μας, να φύγουν οι βόθροι, τα λύματα, τα μικρόβια, τα κουνούπια, οι μυρωδιές… Δεν έφτασε ποτέ η αποχέτευση εκεί. Περνούσαν τα χρόνια και η αγανάκτηση ήταν διάχυτη. Άρχισε ο καθένας να κάνει ότι μπορεί, κάτι παράλληλες συνδέσεις, μικρά δικτυάκια και τέτοια. Αυτά όμως δεν είναι ολοκληρωμένο δίκτυο. Ούτε σηκώνει και ούτε αντέχει τα λύματα ενός τριώροφου κτιρίου». Η κ. Θεοδόση τόνισε ότι τα πρώτα χρόνια ερχόταν λυματοφόρο από τον Δήμο με αντίτιμο (20-25 ευρώ) το οποίο πλήρωναν οι κάτοικοι. Όμως τα τελευταία 3-4 χρόνια πληρώνουν κάθε μήνα ιδιώτες, αφού δεν πηγαίνει όχημα του Δήμου και έτσι το κόστος φτάνει στα 80-85 ευρώ. «Είναι ένα ποσό που μια φορά τον μήνα για μια οικογένεια δεν είναι μικρό και αμελητέο. Επίσης, δεν απαλλάσσεσαι από τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν ήδη. Θεμέλια μέσα στα λύματα. Βόθροι, μυρωδιές, κουνούπια, κατσαρίδες. Θα πρέπει να είμαστε standby μην πλημμυρίσει και να φέρουμε το βυτίο, ότι μέρα είναι. Θα μας πείτε το σπίτι μας είναι αλλά δεν είμαστε όλοι σε αυτή την κατάσταση… Τα 2/3 της πόλης έχουν αποχετευτικό δίκτυο. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι.. Η Κ. Ρώμα σε εμάς που είναι δρόμος με πολλή κίνηση δεν έχει και φτάνει στον Άγιο Λουκά. Έχει η Λογοθετών που πάει μέχρι την παραλία» είπε η κ. Θεοδόση, η οποία ζήτησε από τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα.


Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου πόλης, Κωνσταντίνος Πέττας, επεσήμανε ότι υπάρχουν κονδύλια από τον Δήμο τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αποχέτευση. «Εμείς είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε. Υπάρχουν κονδύλια και απ’ ότι ακούμε τις τελευταίες ημέρες θα βγουν περίπου 15 εκατ. ευρώ από διάφορα προγράμματα, όπως το «Αντ. Τρίτσης». Είναι ευκαιρία αυτά τα κονδύλια να διοχετευτούν σε περιοχές που δεν έχουν αποχέτευση».

Το μέλος του Τ.Σ., Χρήστος Μεϊντάνης, τόνισε ότι θα πρέπει ο Δήμος να ασχοληθεί με το θέμα με σοβαρότητα! «Ο Δήμαρχος λέει ότι το έργο στο Υπουργείο φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί και ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα. Όμως τα τελευταία δυο χρόνια υπάρχουν πολλά χρήματα που μπορεί να διεκδικήσει ο Δήμος και ίσως να εντάξει το έργο για την ολοκλήρωση του. Αυτό που μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι έχουν εξαφανιστεί τα οχήματα του Δήμου, τα οποία ήταν ειδικά για τις εκκενώσεις των βόθρων, με αποτέλεσμα κάποιοι ιδιώτες να έχουν πολύ αυξημένες τιμές. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό γιατί προκαλούνται φθορές στα θεμέλια των σπιτιών. Υπάρχουν επίσης πολλές κατσαρίδες και έντομα στο σπίτι τους».
Ο κ. Διονύσης Κακολύρης μέλος Τ.Σ. είπε ότι το λυματοφόρο του Δήμου έχει βλάβη και πρότεινε το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τέλος, ο Τ.Σ. Δημήτρης Βερτζάγιας σημείωσε ότι για το θέμα πρέπει να ενημερωθεί η Εισαγγελία, καθώς μόνο έτσι θα ασχοληθεί η δημοτική αρχή με αυτό το θέμα.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο