Καλοκαίρι πολιτισμού στο κηποθέατρο του Αυριακού

•«Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» από την θεατρική εταιρεία ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 23, 24 & 25 Ιουλίου
•Κ. Καποδίστριας: «Στο Κηποθέατρο στον Αυριακό προσπαθούμε να κρατάμε όρθια τη σημαία της καλλιτεχνικής έκφρασης, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που η ψυχολογία του κόσμου και των θεατών μας δεν είναι και η καλύτερη»

Μία σειρά από θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Ζακύνθου από αυτή την Παρασκευή μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου στο κηποθέατρο του Αυριακού.
Η αρχή γίνεται με την παρουσίαση ενός από τα σημαντικότερα κείμενα του ποιητή Κώστα Βάρναλη, την ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ. Πρόκειται για μία συμπαραγωγή του Πολυχώρου Πολιτισμού Μηχανουργείο και της Θεατρικής Εταιρείας ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ.

Το κείμενο
Ο Βάρναλης διασκευάζει την πλατωνική απολογία του Σωκράτη και χρησιμοποιεί την παρηκμασμένη αθηναΐκή δημοκρατία και την καταδίκη του ιδεαλιστή φιλόσοφου ώστε να μιλήσει για τα προβλήματα της εποχής του 30’. Η «ΑΠΟΛΟΓΙΑ» γράφτηκε σαν ένα είδος διαμαρτυρίας ενάντια στην «δημοκρατία» του ιδιώνυμου και των διάφορων στρατιωτικών κινημάτων που είχαν προσβάλει σοβαρά τις συνταγματικές ελευθερίες του πολίτη και είχανε διαφθείρει το δημόσιο βίο, καθώς και την «κοινή γνώμη» του κοπαδιού, των «προδομένων Ελλήνων» που η άρχουσα τάξη αποπροσανατολίζει ώστε να μην μπορούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα. Ο Σωκράτης στο τέλος αφού περάσει από την κριτική της κοινωνίας στην αυτοκριτική για τα λάθη και της ζημίες της φιλοσοφίας του, θα γίνει κήρυκας της πανανθρώπινης ελευθερίας.
Παρά τα 90 χρόνια που πέρασαν, το κείμενο παραμένει επίκαιρο και οι κοινωνικοί τύποι που παρουσιάζονται και σατιρίζονται συνεχίζουν να ταλανίζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας.

Περιγραφή της σκηνοθετικής απόδοσης
Πρόθεση του σκηνοθέτη και ηθοποιού Γεράσιμου Ντάβαρη είναι να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο διονυσιακό-σατιρικό στοιχείο του κειμένου και στο καυστικό χιούμορ που αναδύεται από το κείμενο του Βάρναλη προσθέτοντας μελοποιημένα σατιρικά ποιήματα από ποιητές του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και τα μισά του 20ου,δίνοντας ένα αποτέλεσμα που θα προσομοιάζει με το ύφος μουσικοθεατρικής παράστασης με επιθεωρησιακά στοιχεία. Επί σκηνής εκτός από τον ρόλο του Σωκράτη θα βρίσκονται 3 ηθοποιοί που θα αποδίδουν μέρη του κειμένου, καθώς και 3 μουσικοί που θα αποδίδουν ζωντανά την μελοποιημένη ποίηση. Ο σκηνικός χώρος θα συμπληρωθεί από 10 ζωγραφιές-φιγούρες αναγνωρίσιμων κοινωνικών τύπων σε γκροτέσκο ύφος . Η διάρκεια της παράστασης θα είναι περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Ντάβαρης
Μουσική: Γιώργος Αθανασακόπουλος
Εικαστική επιμέλεια – Αφίσα : Αλέξης Φραγκούλης

Διανομή
Σωκράτης: Γεράσιμος Ντάβαρης

Μουσικοί
Μαντολίνο-φωνητικά : Σωτήρης Γκλαβάς
Ερμηνεία- Φωνητικά: Τέτη Ζέρβα
Κιθάρα- Τραγούδι : Γιώργος Αθανασακόπουλος

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ προπώληση, 14 ευρώ στο ταμείο του Θεάτρου, 12 ευρώ Μειωμένο. Στην τιμή του εισιτηρίου συμπεριλαμβάνονται 2 ποτήρια λευκό κρασί.
Προπώληση εισιτηρίων: Bιβλιοπωλείο Πλαίσιο, Αλεξάνδρου Ρώμα 47
Πληροφορίες: 6949613771, 6998124251

Καλοκαίρι πολιτισμού στο κηποθέατρο

Για τις παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν φέτος στο κηποθέατρο, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Καποδίστριας, δήλωσε στην ΗΜΕΡΑ: «Θα φιλοξενηθούν περίπου επτά διαφορετικά σχήματα που περιλαμβάνουν μορφές έκφρασης από όλη τη Δυτική Ελλάδα. Έχουμε παραστάσεις από τα Γιάννενα, την Πάτρα, την Καλαμάτα και βέβαια έχουμε τις δικές μας παραστάσεις, τις Ζακυνθινές, οι οποίες έχουν να κάνουν με χορό. Οι επαγγελματίες χορεύτριες του θεάτρου έχουν χορογραφήσει κομμάτια από κλασσικούς Έλληνες συνθέτες (Τσιτσάνη, Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλο και Ξαρχάκο) και έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά.
Επίσης πάντα πιστοί στην παράδοση μας θα κάνουμε ένα παραδοσιακό Ζακυνθινό έργο του Νίκου Γεωργάνου του «Καστρινού», όπου έχει να κάνει με τη γνωστή μάντσια με το σπουργίτι και το καναρίνι.
Το τέλος θα έχουμε και μια καθαρά ζακυνθινή δημιουργία, με δυο έργα του Άγγελου Πυριόχου, το ένα ανεβαίνει από το Ιόνιο Θέατρο του Θοδωρή Καμπίτση και έχει να κάνει με τη Ζάκυνθο και τον Κολοκοτρώνη και το άλλο είναι αυτό που παίζεται τώρα στην Αθήνα από την Ελένη Γερασιμίδη και τον Αντώνη Ξένο στο Από Κοινού Θέατρο.
Θεωρώ ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεατρικής έκφρασης που έχει να κάνει με τη Δυτική Ελλάδα, το οποίο παρουσιάζεται σε έναν εναλλακτικό χώρο. Ο Αυριακός στο Κηποθέατρο δεν ανήκει στους κλασικούς χώρους θεατρικής λειτουργίας. Είναι ένας εναλλακτικός χώρος που φιλοξενεί τέτοιου είδους σχήματα».

Ερωτηθείς για τα προβλήματα στον κλάδο του Πολιτισμού και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Ζακυνθινοί καλλιτέχνες λόγω της πανδημίας, ο κ. Καποδίστριας, σημείωσε: «Στο Κηποθέατρο στον Αυριακό προσπαθούμε να κρατάμε όρθια τη σημαία της καλλιτεχνικής έκφρασης, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που η ψυχολογία του κόσμου και των θεατών μας δεν είναι και η καλύτερη. Αλλά πιστεύω ότι το θέατρο αυτές τις μέρες χρειάζεται να μην υποχωρεί παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες. Για αυτό και πέρσι που ξεκίνησε αυτή η κατάρα, η πανδημία, με τη Λυσιστράτη, αλλά και φέτος με αυτό το εύρος των εκδηλώσεων, πιστεύουμε ότι δίνεται η ευκαιρία μέσα σε έναν εντελώς καλοκαιρινό χώρο μέσα στον ζακυνθινό κάμπο, ανάμεσα στα δέντρα, στα λουλούδια, στα φυτά, να δημιουργηθεί ψυχική ανάταση και να έρθει ο κόσμος να απολαύσει τα θεάματα που θα παιχτούν και να ξεφύγει, αν και σε μένα δεν μου αρέσει αυτή η έκφραση. Η τέχνη δεν είναι να ξεφεύγεις, αλλά για να σκέφτεσαι και να λειτουργείς με βάση τη σκέψη… Ο Δήμος, μαθαίνω ότι θα κάνει μερικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821. Βέβαια, το δυστύχημα είναι ότι ακόμα και τώρα δεν έχει γίνει παράσταση στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο. Έπρεπε να λειτουργεί το Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο και να φιλοξενεί τέτοιες εκδηλώσεις, αλλά έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, έχει καταστεί απαγορευτικό και για θιάσους να φανταστούν ότι μπορούν να έρθουν».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο