Η αύξηση κρουσμάτων φέρνει αβεβαιότητα | Τα δεδομένα αναλύουν οι τουριστικοί πράκτορες Μ. Μπολίδης και Γ. Λουκίσας

Η έξαρση κρουσμάτων στη χώρα μας αλλά και στο νησί μας τα τελευταία 24ωρα έχει φέρει μεγάλες ανησυχίες στους ανθρώπους του τουρισμού. Εκτός από τη Βρετανία που οι εμβολιασμένοι υπήκοοι της έρχονται από χθες κανονικά στη Ζάκυνθο, οι υπόλοιπες σημαντικές αγορές της Πολωνίας, της Ολλανδίας και της Τσεχίας έχουν αυξημένο αριθμό επισκεπτών.
Παρόλα αυτά η εικόνα των κρουσμάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει φέρει έντονη ανησυχία στους tour operator των χωρών αυτών που δεν ξέρουν τι μέλει γενέσθαι για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν στο νησί μας.
«Εγώ που μιλάω συνέχεια με άλλες χώρες, ανησυχώ περισσότερο από όλους. Έχουμε θορυβηθεί πιο πολύ για να μην βρεθούμε εμείς στη δυσάρεστη θέση και να επιβάλει μέτρα η κυβέρνηση στο νησί. Αυτό θα φέρει σε δύσκολη θέση τις κρατήσεις και τον κόσμο που θέλει να έρθει στο νησί» τονίζει αρχικά ο τουριστικός πράκτορας Μάνθος Μπολίδης, ο οποίος επισήμανε ότι η Ζάκυνθος πρέπει να μείνει σε καλό επίπεδο επιδημιολογικά και να προστατέψει τον τουρισμό της με κάθε τρόπο.
«Ο περιορισμός στις διακοπές είναι ότι χειρότερο. Επιδημιολογικά πρέπει να είμαστε σε καλό επίπεδο. Έχουμε μια ανησυχία σε αυτό το κομμάτι. Οι tour operator από Πολωνία, Τσεχία, Ολλανδία, Σλοβενία, Γερμανία και Ιταλία έχουν μια ανησυχία. Προς το παρόν τους παρουσιάσαμε την κατάσταση πως έχει και δεν υπάρχει περαιτέρω εξέλιξη. Όλοι ζούμε με αυτό το ενδεχόμενο της επιδείνωσης και τι μέτρα θα παίρνουν οι χώρες ή εμείς σαν κράτος».
Από τη δική του πλευρά ο κ. Γιάννης Λουκίσας που είναι τουριστικός πράκτορας αναφέρθηκε για την Ολλανδική αγορά κυρίως και τόνισε ότι οι αφίξεις για την ώρα πάνε καλά, ωστόσο κανείς δεν ξέρει πως θα κυλήσουν τα πράγματα στη συνέχεια.
«Προς το παρόν για την Ολλανδία πάνε καλά τα πράγματα. Οι κρατήσεις έρχονται κανονικά. Πιστεύω θα συνεχιστούν οι αφίξεις προς τη συγκεκριμένη χώρα. Δεν έχουμε λάβει κάτι το περίεργο. Τα πράγματα πάνε καλά για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Με επιφύλαξη το λέμε αυτό, διότι δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει αύριο. Υπάρχει μια περίεργη κατάσταση φέτος. Είμαστε επιφυλακτικοί και προσπαθούμε το καλοκαίρι αναίμακτα».
Μάλιστα ο κ. Λουκίσας επισήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να πει τι θα γίνει στο μέλλον, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει lockdown που θα είναι καταστροφικό για τον τουρισμό στο νησί μας.
«Δεν μπορούμε να πούμε κάτι σίγουρο, διότι ούτε εμείς, αλλά ούτε και οι εταιρίες, ή η Ολλανδική κυβέρνηση ξέρουν τι θα γίνει. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να βγάλουμε αυτή τη σεζόν, διότι αν μας κλείσουν και πάλι θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Ο Θεός να βάλει το χέρι του».
Η ανησυχία είναι φυσικά έκδηλη στον τουρισμό και αυτό επισήμανε και ο Μάνθος Μπολίδης, ο οποίος σημείωσε ότι η κίνηση πάει καλά αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.
«Προς το παρόν έχουμε την ανησυχία γιατί καθημερινά γινόμαστε όλο και πιο ευάλωτοι ως προς την επιδείνωση της κατάστασης αλλά δεν νομίζω να φτάσουμε στο σημείο που είναι άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι αφίξεις από Πολωνία, Τσεχία και Ολλανδία πάνε καθημερινά πολύ καλύτερα και προσπαθούμε να αυξήσουμε τις πτήσεις για να έρθει περισσότερος κόσμος».
Ο κ. Μπολίδης τόνισε ότι αν η Ζάκυνθος επιδημιολογικά σταθεροποιηθεί και δεν χειροτερέψει περισσότερο, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και όλα θα κυλήσουν ομαλά.
«Αν παραμείνουμε σε αυτό το στάδιο ή το καλυτερέψουμε δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αν επιδεινωθεί η κατάσταση τότε όλα είναι πιθανά. Ζούμε καθημερινά με αυτή την αγωνία διότι η κατάσταση είναι ρευστή. Βλέπουμε μια καλυτέρευση στις αφίξεις και περιμένουμε να μείνουμε έτσι».
Η εύθραυστη επιδημιολογική κατάσταση του νησιού μας δυσκολεύει τις τουριστικές αγορές, ωστόσο η ελπίδα όλων είναι ότι θα σταθεροποιηθεί η εικόνα της Ζακύνθου και θα μπορέσει το υπόλοιπο του καλοκαιριού να κυλήσει χωρίς μεγαλύτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο