Τα κύματα να μη γίνουν τσουνάμι | Γράφει ο Μάκης Δραγώνας

lifo.gr

Μαζί με το τέταρτο κύμα της πανδημίας που μας βρίσκει πάλι ελαφρώς απροετοίμαστους, έφτασε πάλι το «νέο κύμα ανατιμήσεων στα ράφια», ώστε να κατανοηθεί ίσως ευκρινέστερα ότι οι «ελαστικοί» μισθοί ή οι συντάξεις των πολλών «ταχυτήτων», εάν και εφόσον υπάρχουν, δε φτάνουν στους πολλούς από μας για να βγει ο μήνας, ιδίως εάν έχουμε ρυθμισμένα και αρρύθμιστα χρέη να τρέχουν ασυγκράτητα, όσο κι αν κατά βάθος, βεβαίως, εξακολουθούμε να ονειρευόμαστε στις αποδόσεις των εξωτικών τραπεζοκαθισμάτων μας και τους πακτωλούς που θα εισρεύσουν από τις ορθάνοιχτες κάνουλες του Ταμείου Ανάπτυξης της Ε.Ε., η οποία να σημειώσουμε, πριν από λίγα χρόνια, σε συνεργασία με τις «αγορές» μάς είχε κόψει εκβιαστικά ως και τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, για να μάθουμε με λιτότητα και σφαλιάρες τι να ψηφίζουμε και ποιοι τελικά κάνουν κουμάντο στον τόπο μας.
Παραδόξως, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος και η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρονται στην κλιμάκωση και στις ανατιμήσεις στην αγορά, οι οποίες ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάιο. Ένα νέο κύμα ακρίβειας με αυξήσεις έως 5% στα ράφια και στα νωπά φρούτα (20,4%) να απειλεί τους καταναλωτές και την οικονομία και με τον κίνδυνο τα κύματα να μεταβληθούν σε τσουνάμι. Με λίγα λόγια το «καλάθι της νοικοκυράς να μην έχει πάτο», ωστόσο όσο καλή διάθεση και αν έχει κάποιος απέναντι στην κυβέρνηση, όσο προσηλωμένος κι αν είναι στο καθήκον του να αποθεώνει τους φυσικούς ιδιοκτήτες της χώρας και να μισεί με φλογερό ζήλο τους προσωρινούς ενοικιαστές, δε γίνεται να μη διαπιστώνει τη συντριβή των περισσοτέρων Υπουργών. Και μιλάμε για κορυφαίους παράγοντες της παράταξης, στους οποίους ο Πρωθυπουργός ανέθεσε κρίσιμα πόστα και για πρόσωπα που ήρθαν στη Δεξιά από διπλανά κόμματα, τα οποία ήταν προσωπικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη. Ανέλαβαν νευραλγικές θέσεις και παρουσιάστηκαν ως η απόδειξη ότι η σημερινή Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη είναι ένα νέο κόμμα, ανοιχτό, διαφορετικό, πιο πλουραλιστικό, πιο δημοκρατικό, που έχει εγκαταλείψει τις παλιές πρακτικές. Έχει συγκεντρώσει ένα σωρό αρμοδιότητες, έχει αναθέσει σε μη αιρετούς να ελέγχουν τους Υπουργούς, χειραγωγεί τις Ανεξάρτητες Αρχές, στήνει ένα καθεστώς με αναφορά στον ίδιο, αρνείται να δώσει εξηγήσεις όταν βγαίνουν ενοχλητικά θέματα που τον αφορούν.
Το πρησμένο εγώ του τον αποτρέπει να κάνει αυτοκριτική, ακόμη και στις περιπτώσεις που η αναγνώριση λαθών θα τον ωφελούσε. Η απόσταση ανάμεσα στην αποδοχή και στην απόρριψη δεν είναι μεγάλη.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο