Μια θλιβερή επέτειος, ευκαιρία προκλήσεων | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

newmoney

Σε τρία χρόνια θα συμπληρωθεί μίσος αιώνας από το Πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την επακολουθήσασα εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Η κατοχή και η διαίρεση συνεχίζεται, αφήνοντας πληγές που δεν κλείνουν, μνήμες που ξεθωριάζουν, προσδοκίες που δεν ευοδώθηκαν ποτέ, τετελεσμένα που παγιώνονται και προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας που μάλλον αυξάνουν παρά μειώνονται.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα βρεθεί από σήμερα ξανά στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της επετείου της εισβολής. Την έχει αναγάγει σε εθνική εορτή με ιδιαίτερη για την Τουρκία σημασία. Την συνδέει με τις νέο – οθωμανικές του φαντασιώσεις και τις γαλάζιες πατρίδες, με τις βλέψεις του στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακούγονται διάφορα για εξαγγελίες κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα Κυπριακά εδάφη, για βάση ντρον, για άνοιγμα των Βαροσίων και φυσικά θα συνεχίσει να μιλάει για δύο κρατικές οντότητες στην Κύπρο. Το αφήγημα του για εσωτερική κυρίως κατανάλωση, επικεντρώνεται πλέον, περισσότερο στο κυπριακό και λιγότερο στο Αιγαίο και στα ανοιχτά θέματα με την Ελλάδα. Φυσικά το Κυπριακό είτε του αρέσει είτε όχι επηρεάζει και τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις ΗΠΑ. Δεν νομίζω να άκουσε από καμία πλευρά, ότι συμμερίζεται τις απόψεις του για αλλαγή στάσης στο κυπριακό εκτός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περί λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ούτε άκουσε πουθενά να αναγνωρίζεται από κανέναν, πλην δύο τριών φιλικών του χώρων, το ψευδοκράτος.


Αντιθέτως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαίρει αναγνωρίσεως από όλα τα κράτη και τους διεθνής οργανισμούς και στηρίζεται, έστω και χαλαρά πολλές φορές είναι αλήθεια, από όλες τις μεγάλες χώρες, στις προκλήσεις που δέχεται από την Τουρκία. Βέβαια όλα αυτά δεν είναι ότι «ιδρώνουν το αυτί της Τουρκίας» δεκαετίες τώρα. Όμως από την άλλη δεν της αφήνουν και περιθώριο να κάνει ότι θέλει. Απλά μένει επάνω στο τετελεσμένο της κατοχής του 36,6% του κυπριακού εδάφους της δήθεν προστασίας των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και κατορθώνει έτσι να μην προχωράει καμία λύση και να μην υπάρχει καμία ουσιαστική πρόοδος στο κυπριακό.

Θα δούμε και θα ακούσουμε διάφορα τις επόμενες δύο ημέρες από τον Τούρκο Πρόεδρο και την πολυάριθμη συνοδεία του. Τα περισσότερα φυσικά θα είναι φραστικές απειλές και πομφόλυγες για εσωτερική κατανάλωση. Όμως η κατάταξη στην Κύπρο, κακά τα ψέματα έχει και τελματώσει αλλά και παγιωθεί. Η Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή η ελληνική πλευρά ευημερεί και προοδεύει, οι πραγματικοί Τουρκοκύπριοι, σε μεγάλο ποσοστό, δυσφορούν με τα καμώματα της Τουρκίας, που τους στερούν ένα ευρωπαϊκό μέλλον, για αυτό πολλοί κάνουν χρήση του δικαιώματος να αποκτήσουν ευρωπαϊκό διαβατήριο ως Κύπριοι πολίτες, αδιαφορώντας για το ψευδοκράτος ως κρατική οντότητα, ακόμη και οι πλέον επίσημοι του ψευδοκράτους έχουν κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, έχοντας δύο διαβατήρια, ευρωπαϊκό και τουρκικό.

Δεν βλέπω καμιά πρόοδο και καμιά λύση του Κυπριακού στον ορίζοντα, ούτε φυσικά και καμιά υποχωρητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Ίσως όμως και η παρούσα κατάσταση, παρά τα όσα λέγονται περί του αντιθέτου, βολεύει πολλούς και από τις δύο ή τις πέντε πλευρές, μην βγάζουμε έξω και τη Βρετανία, μήτρα πολλών δεινών για την Κύπρο, στην μακριά ιστορία του κυπριακού προβλήματος.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο