Ο Ερασίμολπος σχολιάζει:

Δεν θα μιλήσω ως ειδικός, αλλά σαν απλός ζακυνθινός που κολυμπάει στον Λαγανά. Άλλωστε, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου είναι πιο κατάλληλο για τα θέματα της χελώνας και πράγματι επιτελεί πολύ σημαντικό έργο. Οι χελώνες, με τις οποίες συνυπάρχουμε για αιώνες, είναι για μας τους ντόπιους σαν τα κατοικίδιά μας. Μεγαλώσαμε μαζί τους και πραγματικά τις αγαπάμε. «Τα πάντα ρει» όμως, που είπε κι ο Ηράκλειτος. Και ο Λαγανάς άλλαξε τόσο πολύ, ώστε μερικοί από εμάς τους παλαιούς, να μην τον αναγνωρίζουν πλέον. Το γρήγορο χρήμα και ο άναρχος τουρισμός, έχουν κάνει τη ζωή στα συμπαθέστατα αυτά ζώα, πολύ δύσκολη.
Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας δύο απλές παρατηρήσεις μου: 1) οι χελώνες βγάζουν τα κεφαλάκια τους στην επιφάνεια σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αναπνεύσουν. Αν εκείνη τη στιγμή περάσει ένα ταχύπλοο, συνήθως με μεγάλη ταχύτητα, μπορεί να τραυματίσει θανάσιμα όχι μόνο μία χελώνα, αλλά μία έγκυο, θηλυκή χελώνα που ήρθε στον τόπο μας για να γεννήσει και 2) όταν τα διάφορα πλεούμενα εντοπίσουν μία ή περισσότερες χελώνες, σε χρόνο μηδέν όλα σπεύδουν να τις περικυκλώσουν (ενώ ο νόμος λέει ότι δεν επιτρέπονται πάνω από δύο σκάφη) και δημιουργούν ανασφάλεια, πανικό και αδιέξοδο στα αθώα αυτά πλάσματα, θύματα του τουρισμού.
Κανόνες υπάρχουν από το λιμεναρχείο, που ελέγχουν και την ταχύτητα των ταχύπλοων και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Όταν όμως επισκέφτηκα το λιμεναρχείο γι’ αυτό το θέμα, οι λιμενικοί, που παρεμπιπτόντως ήταν όλοι τους ευγενέστατοι, με εντυπωσίασαν με το άγχος τους για το πρόβλημα, γιατί δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, λόγω της τραγικά υποστελεχωμένης υπηρεσίας τους.
Ο μόνος τρόπος λοιπόν, για την προστασία αυτού του είδους, που κινδυνεύει με εξαφάνιση από τον «πολιτισμό» μας, εκτός από τις φιλότιμες προσπάθειες των παιδιών του Θαλάσσιου πάρκου, των εθελοντών του και των συνειδητοποιημένων πολιτών που επαγρυπνούμε, είναι να βασιστούμε και στο φιλότιμο αυτών που οδηγούν τα ταχύπλοα και γενικά τα πλωτά μέσα, στον Λαγανά. Έχει όμως το χρήμα και το συμφέρον φιλότιμο; Και είναι ο μέσος Έλληνας νομοταγής;
Οι σχέσεις μας με τις χελώνες αντικατοπτρίζει δυστυχώς, μια γενικότερη στάση που έχουμε υιοθετήσει σχετικά με το περιβάλλον: το άμεσο οικονομικό όφελος μάς τυφλώνει απέναντι στη μακροχρόνια θανατηφόρα ζημιά στον πλανήτη-σπίτι μας, που θα εκμηδενίσει τα όποια κέρδη μας, τωρινά και μελλοντικά, δια παντός. Η κοντοφθαλμία είναι ενδημική νόσος στην Ελλάδα. Και εμβόλιο δεν διαθέτουμε.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο