Ο Ερασίμολπος σχολιάζει

Διαβάζοντας την Οδύσσεια του Ομήρου, εκστασιάζεται κάποιος από τη φαντασία του μεγάλου ραψωδού. Κατά τη γνώμη μου, στην Οδύσεια του Καζαντζάκη η μαγεία συνεχίζεται αμείωτη και συγκλονιστική.
Με εντυπωσίασαν λοιπόν, οι Σειρήνες του Ομήρου και, δεν το κρύβω, ζήλεψα τον Οδυσσέα που είχε την ευκαιρία να ακούσει το ακαταμάχητο τραγούδι αυτών των αρπακτικών πτηνών με κεφάλι γυναίκας που κατασπάραζαν τα θύματά τους, αφού πρώτα τα σαγήνευαν με τη μελωδία τους και τα οδηγούσαν στο νησί τους, την Ανθεμόεσσα.
Τι συμβολίζουν όμως οι Σειρήνες; Μήπως είναι ο γυναικείος πειρασμός; (γιατί οι Σειρήνες έχουν κεφάλι γυναίκας). Άλλωστε η Εύα είναι αυτή που έδωσε το μήλο της αμαρτίας στον Αδάμ. Η δε εκκλησία μας, απαγορεύει την είσοδο των γυναικών στο Άγιο Όρος και στο Ιερό των ναών. Να το πούμε κι αλλιώς; Στην ανδροκρατούμενη κοινωνία μας, ο πειρασμός κι ο σατανάς είναι γένους θηλυκού, που θολώνει το μυαλό του ανθρώπου, χάνει τον στόχο του και οδηγείται στην καταστροφή.
Μήπως όμως η στοχοποίηση της γυναίκας ως η αιτία του πειρασμού και του κακού είναι άδικη; Ας μην ξεχνάμε ότι η γυναίκα είναι πηγή ζωής.
Οι πειρασμοί στη ζωή, μπορεί και να είναι η πλεονεξία, ο τζόγος, η λαιμαργία, ο ιππόδρομος κ.λπ.
Το ενδιαφέρον με τις Σειρήνες είναι ότι ο Οδυσσέας προστάτεψε μεν τους ναύτες του βουλώνοντας τα αυτιά τους, ακολουθώντας τη συμβουλή της Κίρκης, αυτός όμως ως πολυμήχανος είχε την περιέργεια ή ακόμη και το θάρρος να έχει κι αυτή την εμπειρία στη ζωή του και να τις ακούσει.
Το ζήτημα λοιπόν είναι να εύχεται κανείς να μην βρει στον δρόμο του τον πειρασμό (και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν, που λέμε και στο Πάτερ Ημών), αλλά, αν του λάχει, να έχει το σθένος, την ακεραιότητα και τη σοφία να τον αντιμετωπίσει με επιτυχία. Ή να το πούμε και αλλιώς: Να εύχεται να συναντήσει στον δρόμο του πολλούς πειρασμούς και να έχει την ψυχική δύναμη να τους αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο, να παλέψει μαζί τους, να κερδίσει ή και να χάσει! Τότε βγαίνει νικητής.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο