ΠΙΝ | Επετειακή εκδήλωση “40 χρόνια στην Ενωμένη Ευρώπη: Το όνειρο – Η πραγματικότητα – Το αύριο” (ΦΩΤΟ)

•Παρόντα στις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες τα Ιόνια Νησιά

Πλούσια σε συμμετοχές και συμπεράσματα για την ευρωπαϊκή πορεία μας αλλά και προοπτικές για το μέλλον ήταν η επετειακή εκδήλωση, με θέμα “40 χρόνια Ιόνια Νησιά στην Ενωμένη Ευρώπη: Το όνειρο – Η πραγματικότητα – Το αύριο” που διοργανώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στα ανάκτορα Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, στην Κέρκυρα στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου το 1994 διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής.


Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπως δήλωσε η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, πρωτοπορεί στο μεγάλο ραντεβού της ευρωπαϊκής διαβούλευσης για το μέλλον την Ευρώπης αντιλαμβανόμενη πως τα Επτάνησα μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην διαμόρφωση προτάσεων από πολίτες και φορείς για τον μελλοντικό προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινητοποιώντας τους πολίτες μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία.

Μέλη της Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πανεπιστημιακοί και εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών και των παραγωγικών Φορέων κατέθεσαν τις απόψεις τους μέσα απο την εμπειρία, από την πορεία της Ενωμένης Ευρώπης και της Ελλάδας, ως προς το μοντέλο ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η περιφερειακή συνοχή, από την οποία εξαρτάται εν πολλοίς και η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

“Η Ελλάδα άλλαξε μέσα στην Ευρώπη. Το βλέπουμε ως πολίτες της χώρας μας, το βλέπουμε ως πολίτες της Περιφέρειάς μας, ως σύνολο και σε κάθε νησί. Η Ελλάδα απέκτησε μια σύγχρονη νομοθεσία χάρις στην συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σεβασμό στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, ο δημόσιος της διάλογος άρχισε να γίνεται πιο αληθινός, όπως έλεγε και ο Εθνικός μας ποιητής εθνικό είναι ότι είναι πιο αληθινό. Και στην συνέχεια η Ελλάδα πέτυχε και την πολιτική συνεργασία, την πολιτική συνεννόηση και κοινωνική συνοχή σε πολλές περιπτώσεις χάρη του μονόδρομου για την ανάπτυξη και την ασφάλεια και την δημοκρατία που αποτελούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση” δήλωσε η Περιφερειάρχης.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή της, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου ανέφερε, επίσης “40 χρόνια γιορτάζουμε από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες όπου την 1η Ιανουαρίου του 1981 έγινε πραγματικότητα. Η Ελλάδα ξαναβρήκε την Ευρώπη λόγω της βίαιης διακοπής της εταιρικής μας σχέσης κατά την Δικτατορία. “Η Ελλάδα βρήκε την Ευρώπη, εκεί που ανήκει ιστορικά και πολιτιστικά με κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους” όπως είχε πει περιεκτικά και χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οραματιστής αυτού του προσανατολισμού του τόπου μας”.
Και τόνισε “τότε αντέδρασαν πολλοί γιατί δεν είχαν αντιληφθεί την σημασία του εγχειρήματος για την συγκεκριμένη συγκυρία, την εποχή που η Ελλάδα αναζητούσε την εμπέδωση της δημοκρατίας και τις ευκαιρίες για την ευημερία των Ελλήνων και δεν είχαν αντιληφθεί την σημασία του ιστορικού εγχειρήματος γιατί ζητούμενο για την Ελλάδα ήταν η διασφάλιση των γεωπολιτικών της συμφερόντων.
Για την Ελλάδα άνοιξε μια νέα λεωφόρος, για τους Έλληνες ξεκίνησε ένα συναρπαστικό ταξίδι σε ένα ασφαλές λιμάνι, σε μια Ευρωπαϊκή οικογένεια, μια ισχυρή και δημοκρατική συμμαχία κρατών. Και σε κάθε ιστορική μας περίοδο παρ΄ όλες τις οικονομικές, τις πολιτικές διαφορετικές συνθήκες οι Έλληνες πορευτήκαμε με ρεαλισμό και όραμα μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη”.

Αναφερόμενη στο σήμερα πρόσθεσε πως “40 χρόνια μετά την ένταξη είναι έκδηλη η διαφορά παντού. Βλέπουμε γύρω μας υποδομές, σύγχρονη εκπαίδευση, διαπεριφερειακές συνεργασίες που δίνουν ευκαιρίες εξωστρέφειας, θέσεων απασχόλησης στην Περιφέρειά μας και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία γιατί είμαστε στην καρδιά μιας μεγάλης οικονομικής δύναμης με ενιαία αγορά και ενιαίο νόμισμα αλλά και με κοινούς στόχους ευημερίας στον σύγχρονο αβέβαιο κόσμο. Έτσι σήμερα, η χώρα μας με αυτοπεποίθηση, με όραμα και ισχυρούς εταίρους αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Μετά την πανδημία, η Ευρώπη είναι δυνατή και αποφασισμένη με εργαλεία και πολιτικές να δώσει αυτό το φύσημα της ανάπτυξης και της προοπτικής που έχει ανάγκη.
Παράλληλα η Ευρώπη μπαίνει σε μια μεγάλη δημοκρατική διαδικασία από την οποία πρέπει να βγει ενισχυμένη στην συνοχή της και με μεγαλύτερη βούληση, αυτή της δημοκρατικής διαβούλευσης. Η Ελλάδα ως μια χώρα που βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης απέδειξε επί 40 χρόνια ότι τιμά την κοινή ευρωπαϊκή πορεία και είναι πολλαπλά παρούσα στην εποχή μετά την πανδημία”.

Σε ότι αφορά στο μέλλον και το ρόλο των Ιονίων Νήσων επεσήμανε ότι “θα είναι παρόντα σε αυτή την μεγάλη πρόκληση. Ήδη ετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις νέες προκλήσεις στην ανάπτυξη και να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που μας δίνονται στο συνολικό σχεδιασμό, στα πρωτοφανή χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνονται στην χώρα μας. Ένα Ταμείο Ανάκαμψης που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να το ονειρευτούμε με ένα νέο ΕΣΠΑ, με μια νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και με άλλα εργαλεία για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση που όλη η Ευρώπη σχεδιάζει και πρέπει να πετύχουμε όλοι μαζί. Παράλληλα, τα Ιόνια Νησιά θα δώσουν το δικό τους “παρών” και στον διάλογο για την Ευρώπη των αξιών και των πολιτών. Έχουν την ιστορική υποχρέωση να το πράξουν, γιατί ήταν η γέφυρα της Ευρώπης με την υποδουλωμένη Ελλάδα. Εδώ γαλουχήθηκαν οι Ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας οι οποίες τροφοδότησα και την Ελληνική Επανάσταση και το φιλελληνικό κίνημά σε όλη την Ευρώπη. Αυτή τνη ιστορική κληρονομιά, οφείλουν να την διατηρούν ζωντανή”.

Η εκδήλωση την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη περιελάμβανε τέσσερις ενότητες. Την πρώτη ενότητα με θέμα “40 χρόνια στην Ευρώπη και συνεχίζουμε”, χαιρέτισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, του οποίου η τοποθέτηση είχε περισσότερο ουσιαστικό παρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα αναφερόμενος στις προκλήσεις και τα νέα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και την σημασία τους για τα Ιόνια Νησιά.
Όλοι εξήραν την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και την κάλεσαν να συμμετέχει στον διάλογο για την καλύτερη Ευρώπη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε ότι δεν είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο επειδή αποκομίζουμε οφέλη, αλλά διότι ανήκουμε στην Ευρώπη, μέσω της ιστορίας και του πολιτισμού μας και των αναγκών του μέλλοντός μας. Η ασφάλεια τού ανήκειν σε μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις και η ισότιμη συμμετοχή μας στη λήψη των αποφάσεων της δύναμης αυτής, η ελευθερία της μετακίνησης, της εργασίας, της χρήσης του ίδιου νομίσματος, η συμβολή της Ένωσης στην περιφερειακή ανάπτυξη, είναι μερικά μόνο παραδείγματα του οφέλους της Ελλάδας από την ένταξή της στην Ένωση.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε στις κοινωνικές, οικονομικές και περιφερειακές ανισότητες που ακόμη υπάρχουν και εξέφρασε την ευχή για μια κοινή πορεία με δημοκρατία, αλληλεγγύη, κοινωνική πρόοδο, δικαιοσύνη και βιώσιμη ανάπτυξη, και αξιοποίηση της νομοθεσίας και των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τ. πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η οποία στο μήνυμά της ανέφερε πως γιορτάζουμε τα 40 χρόνια στην Ενωμένη Ευρώπη και για τα Επτάνησα η ένταξή τους είναι αυτονόητη γιατί η ιστορία μας τα έταξε να είναι πάντα στην Ευρώπη. Εξήρε, όπως και άλλοι αξιωματούχοι την ευρωπαϊκή πορεία της Περιφερειάρχη και τον ρόλο της για το μέλλον των Ιονίων Νήσων.

Στην τελευταία ενότητα της επετειακής εκδήλωσης με θέμα “Από τα ΜΟΠ στα ΕΣΠΑ-Περιφερειακή συνοχή και ανάπτυξη στα Ιόνια Νησιά”, συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος αναφέρθηκε στην συμπλήρωση 35 χρόνων από την δημιουργία των Διαρθρωτικών Ταμείων, βασικό εργαλείο της Πολιτικής Συνοχής για την περιφερειακή ανάπτυξη και τον περιορισμό των ανισοτήτων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Εστίασε και στα οφέλη της Ελλάδας τις προηγούμενες τέσσερις δεκαετίες από τους κοινοτικούς πόρους της Πολιτικής Συνοχής που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξή της οικονομίας της.
Στο γεγονός πως στα επόμενα χρόνια θα έχει στη διάθεσή της σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους (της τάξης των 77 δις ευρώ), τους περισσότερους από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της. Συνδυαστικά οι πόροι της νέας Πολιτικής Συνοχής για την περίοδο 2021-2027 και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο βαθμό που αξιοποιούν αποτελεσματικά μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 η Πολιτική Συνοχής κατανέμει στην Ελλάδα μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ συνολικούς πόρους 26,74 δις ευρώ. Στην κατανομή των πόρων δεσμεύουμε στις Περιφέρειες της χώρας το 1/3 των διαθέσιμων πόρων (στα Ιόνια νησιά, κατανέμονται 272 εκατ. ευρώ, πόροι αυξημένοι κατά 35% συγκριτικά με την τρέχουσα περίοδο). Παράλληλα, σε μία σειρά ενεργειών και παρεμβάσεων προκειμένου να ενδυναμώσουμε τη θεσμική ικανότητα της Αυτοδιοίκησης να υλοποιεί συγχρηματοδοτούμενα έργα.
Πρόκειται να χρηματοδοτηθούν δράσεις για: τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα, τη Βιομηχανία 4.0, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη βελτίωση δεξιοτήτων των εργαζομένων, την κυκλική οικονομία, την πολιτική προστασία και διαχείριση φυσικών καταστροφών, την ορθολογική διαχείριση υδατικών πόρων, την προστασία βιοποικιλότητας, προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ηλεκτροκίνηση και καθαρές μεταφορές, τις βιώσιμες, υποδομές μεταφορών (δρόμοι, λιμάνια, σιδηρόδρομοι), τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη δημόσια υγεία, την κοινωνική ένταξη, δράσεις για το παιδί, τις χωρικές επενδύσεις σε νησιωτικές περιοχές” δήλωσε ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας.

Ο προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, παρουσίασε την προγραμματική περιοδο 2021-2020, την επερχόμενη 2021-2027 και την διαχρονική μετεξέλιξη των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και τα οφέλη για τα Ιόνια νησιά σε όλους τους τομείς.

Τέλος ο πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Επιμελητηρίων Ιονίων Νήσων, Φώτης Κόττης ξεκινώντας από μια βιωματική προσέγγιση των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων από τα ΜΟΠ το 1988, τα έργα και η σημασία των δύο πακέτων Ντελόρ αναφέρθηκε στις προκλήσεις για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την ανάγκη αξιοποίησης των ανθρώπινων πόρων της χώρας για τη δημιουργία μεθοδολογίας αλλαγής αναπτυξιακού μοντέλου για τη νέα πενταετία. Θεώρησε την πανδημία ως επιταχυντή των εξελίξεων και στάθηκε στην σημαντική θέση της Περιφέρειας Ιονίων στη μακροπεριφέρεια Αδριατικής Ιονίου και στη Μεσόγειο και τις περιφερειακές προκλήσεις σε ένα νέο πλαίσιο σχεδιασμού και δράσεων για την νέα περίοδο.

Την συζήτηση έκλεισε η Περιφερειάρχης η οποία κατέθεσε προτάσεις για μια αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή πολιτική υπέρ της συνοχής και υπέρ της νησιωτικότητας αλλά και την σημασία που έχει η ποσοτική και ποιοτική απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων υπέρ των πολιτών αλλά και υπέρ της αξιοπιστίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την συνέχιση της λειτουργίας των διαρθρωτικών ταμείων, τόσο απαραίτητων για τα Ιόνια Νησιά.

***Παρακολουθήστε την εκδήλωση μέσα από το κανάλι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο youtube: https://youtu.be/oSh60mQmU90

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο