Νέο βροντερό «ΟΧΙ» κατά του εργασιακού νομοσχεδίου | Απεργιακή συγκέντρωση από το ΕΚΖ (ΦΩΤΟ)

Απεργιακή συγκέντρωση από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου κατά του εργασιακού νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε χθες, ημέρα ψήφισής του από τη Βουλή. Μετά την κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας (10/6), πολλά ήταν τα σωματεία που συμμετείχαν και στην χθεσινή κινητοποίηση.
Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν απαίτησαν «να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης που προβλέπει: 10 ως 13 ώρες δουλειά την ημέρα, ως 78 τη βδομάδα, ως 150 ώρες υπερωρία με 20% λιγότερη προσαύξηση, κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, νομιμοποίηση της Τηλεργασίας, χωρίς όρια, απελευθέρωση των απολύσεων, ακόμη και μετά από δικαστική απόφαση υπέρ του εργαζόμενου, νέα εμπόδια στην Απεργία και την περιφρούρησή της, ηλεκτρονικό φακέλωμα στα σωματεία και κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Κωνσταντίνου, δήλωσε: «Η κυβέρνηση φέρνει το άθλιο αντεργατικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Τα συνδικάτα από το πρωί συμμετέχουν στη μεγάλη, πανεργατική απεργία για να μην περάσει το νομοσχέδιο. Ο κόσμος της εργατιάς είναι απέναντι σε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης που θέλει να δώσει τα κέρδη στο κεφάλαιο. Ακόμα και αν ψηφιστεί, καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους για να μπορέσει να μείνει και αυτό το νομοσχέδιο στα χαρτιά, όπως έμεινε ο νόμος για τις διαδηλώσεις» και πρόσθεσε ότι οι κινητοποιήσεις δεν θα σταματήσουν μέχρι το νομοσχέδιο να αποσυρθεί.


Ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ζακύνθου, Φώτης Προβής, σημείωσε: «Η κυβέρνηση με εντελώς απροκάλυπτο τρόπο προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό στους μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές. Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές με ανακοινώσεις τους, τους το «τρίψαμε στα μούτρα». Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στα δικαιώματα των μαθητών μας και των αυριανών εργαζομένων να δουλεύουν 8 ώρες, πέντε μέρες την εβδομάδα και με πλήρη δικαιώματα. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, το οποίο καταστρατηγεί κάθε εργασιακό δικαίωμα. Απαιτούμε τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο έκτρωμα».

Στην κινητοποίηση ομιλίες έκαναν ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θ. Σαρακίνης, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ζακύνθου του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Δ. Παρασκευόπουλος, η Αλ. Σαϊτανίδου, πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ζακύνθου Φ. Προβής, ο Γραμματέας της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Ζακύνθου Δρ. Ζουρμπάνος και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου, Νίκος Ποταμίτης.

Τέλος, την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε το μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου και Πρόεδρος του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επαγγελμάτων, Νίκος Βουρδέρης, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Η μεγάλη απεργία θέλει να στείλει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία, ότι το νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά θα μείνει στα χαρτιά. Δεν το έχουν βάλει στη συνείδηση τους οι εργαζόμενοι. Είναι ένα νομοσχέδιο που πάει αιώνες πίσω τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Εμείς τους τονίζουμε ότι θα μας βρουν μπροστά τους. Κάθε σωματείο, κάθε Εργατικό Κέντρο και Ομοσπονδία να γίνει φωνή αντίστασης, οργάνωσης και διεκδίκησης του αγώνα».

Στο τέλος, πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο